Wednesday, March 19, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Αλλάζει το φωτισμό με Led ο δήμος Δωρίδας-Στα 162.000 ευρώ η εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας

spot_img

Την αποδοχή των όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρ/κών και Δανείων από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και πόρους του Τ.Π. & Δανείων, για την εκτέλεση του έργου: «Προμήθεια & εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED & λαμπτήρων τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημοτικό φωτισμό του Δήμου Δωρίδος» αποφάσισε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Λιδωρίκι.

Το δάνειο θα είναι δεκαετούς διάρκειας. Το ύψος του ανέρχεται στις 998.438,08 ευρώ και η χρηματοδότησή του κατανέμεται κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 748.828,56 € και κατά 25% από πόρους του Τ.Π. & Δανείων, ύψους 249.609,52 €.

Αναφορικά με το επιτόκιο του δανεισμού, αυτό θα είναι σταθερό (ενδεικτικό) 3,39% για το 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς το ακριβές επιτόκιο θα προσδιοριστεί κατά το χρόνο της εκταμίευσης του εν λόγω ποσού από την ΕΤΕπ προς το Τ.Π και Δανείων, ενώ για τους πόρους από το Τ.Π. και Δανείων αυτό θα είναι επίσης σταθερό της τάξης του 4,95%. Η ενδεικτική τοκοχρεολυτική δόση ανέρχεται στις 89.541,66 € για το 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και 32.247,13 € από το Τ.Π.και Δανείων.

“To συνολικό όφελος του δήμου μας θα ανέλθει στις 162.000 €”, ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Πολίτης, ενώ πρόσθεσε πως η σχετική μελέτη θα περάσει για έγκριση πρώτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. “Πρόκειται για το πρώτο δάνειο που παίρνουμε στα 9 χρόνια της δικής μου δημαρχιακής θητείας. Μπορεί να πληρώνουμε ακόμα δάνεια παλαιότερων, αλλά είναι το πρώτο που λαμβάνω εγώ ως Δήμαρχος”, τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Καπεντζώνης, για να συμπληρώσει: “Μετά το πέρας της δεκαετίας της αποπληρωμής του δανείου, ίσως και νωρίτερα, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις τελών, προκειμένου να μετακυλήσουμε θετικά το όφελος από την εξοικονόμηση στους δημότες”.

Ερώτημα αν έχει προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας , αν δηλαδή θα προκύψει η συγκεκριμένη απόσβεση και αν θα υπάρξει το όφελος που ανέφερε ο Στ. Πολίτης έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Φλώρος, ενώ την πλήρη μελέτη ζήτησε ο Θάνος Ασημάκης.