8.2 C
Nafpaktos
Tuesday, November 26, 2024
spot_img
spot_img

Ανδρέας Ντότσικας: Ενεργειακές Κοινότητες-Οδός προς την Αειφορία και την Ανεξαρτησία Ενέργειας

spot_img

Γράφει ο Ανδρέας Ντότσικας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Ευπαλίου

Παράταξη «Μαζί για τη Δωρίδα»

 

Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες;

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών / οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.

Τι εννοούμε με τον όρο ενεργειακή δημοκρατία;

Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, η οποία ουσιαστικά παύει να αφορά λίγους μεγάλους «παίκτες». Είτε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών είτε επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσες, η ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα έχει ξεκινήσει και είναι μη αναστρέψιμη. Η ενεργειακή δημοκρατία διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.

Στον σύγχρονο κόσμο, η αειφορία και η ανεξαρτησία ενέργειας αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για κάθε κοινότητα. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δημοτικά κτίρια και οι ανεκμετάλλευτες εκτάσεις, δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας.

Το net metering μας επιτρέπει να παράγουμε αρκετή επιπλέον ενέργεια και να την ενσωματώνουμε στο δίκτυο, εξισορροπώντας την με την κατανάλωσή μας και

επιτρέποντας μας να μειώσουμε το ενεργειακό μας κόστος. Αυτή η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται μόνο στα δημόσια κτίρια. Σχολεία, κοινοτικά κέντρα και άλλα κτίρια μπορούν να αξιοποιηθούν για φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, εξοικονομώντας χρήματα και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση φτάνει πέρα από την απλή εγκατάσταση πάνελ. Οι ενεργειακές κοινότητες δεν είναι μόνο ένας τρόπος να μειώσουμε το ενεργειακό μας κόστος, αλλά επίσης μια ευκαιρία να αναπτύξουμε κοινότητες που στηρίζονται στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την καινοτομία. Με προσεκτικό σχεδιασμό και διαχείριση, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη, ενεργειακά ανεξάρτητη κοινωνία που θα επωφελεί το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενεές.

Η επένδυση σε αυτήν την τεχνολογία μπορεί να υποστηριχθεί από διάφορα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, εξασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Παράλληλα, αυτή η προσπάθεια συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην τοπική κοινότητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.

Η πρόταση αυτή είναι εμπνευσμένη από παρόμοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως, όπως εκείνη της Greenpeace, που προωθεί τις ενεργειακές κοινότητες. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον βιώσιμο και ανθρώπινο, προάγοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και την ολιστική προσέγγιση στην ενέργεια.

Ας ενωθούμε για να δημιουργήσουμε ενεργειακές κοινότητες που θα κάνουν τη διαφορά, προσελκύοντας τα βλέμματα όχι μόνο στην τοπική μας κοινότητα αλλά και πέρα από αυτήν. Ας ηγηθούμε στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και ας είμαστε πρωτοπόροι στην αλλαγή που τόσο χρειάζεται.

Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Μαζί, χτίζουμε το μέλλον!

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme