Γράφει ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος
Την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουλίου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, έγινε επιτυχώς η εκτόξευση της αποστολής Perseverance με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη Άρη ,με σκοπό την κατανόηση της γεωλογίας του πλανήτη και την έρευνα αποδείξεων αρχαίας ζωής. Επιπλέον, θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει πετρώματα και δείγματα του εδάφους τα οποία στο μέλλον θα μελετηθούν στη Γη. Τέλος, θα τεστάρει νέες τεχνολογίες ,οι οποίες θα ωφελήσουν μελλοντικές επανδρωμένες και μη αποστολές στον Άρη. Είναι γενικά μία αποστολή που φιλοδοξεί να μας αναδείξει ακόμα περισσότερο τον πλανήτη και να προετοιμάσει το έδαφος για το ανθρώπινο πόδι στον Άρη!
Χρονοδιάγραμμα
- Εκτόξευση τον Ιούλιο
- Προσεδάφιση στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στον κρατήρα Jezero, παλιό δέλτα ποταμού.
- Εξερεύνηση τουλάχιστον 2 γήινων ετών(1 περίπου αρειανό έτος), του γύρω χώρου προσεδάφισης.
Όργανα της διαστημοσυσκευής
- Mastcam-Z: ένα εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης πανοραμικά και στερεοσκοπικά και με μεταβλητό ζουμ, επίσης θα προσδιορίσει την ορυκτολογία της επιφάνειας του πλανήτη και θα βοηθά τις λειτουργίες του ρόβερ.
- SuperCam: ένα όργανο που παρέχει εικόνα, χημική σύσταση και ορυκτολογία από απόσταση.
- Πλανητικό όργανο με ακτίνες χ για λιθοχημεία(PIXL): ένα ακτίνων χ φθορίζων φασματόμετρο και ένα υψηλής ανάλυσης μηχάνημα απεικόνισης για να χαρτογραφήσει σε τέλεια κλίμακα την υλική σύνθεση των στοιχείων της επιφάνειας του Άρη. Θα παρέχει τις καλύτερες δυνατότητες για χημική ανάλυση που έχουν υπάρξει ποτέ.
- SHERLOC: ένα φασματοσκόπιο Ράμαν, το οποίο θα παράσχει τέλειας κλίμακας απεικόνιση και χρησιμοποιεί ένα υπεριώδες λέιζερ για να χαρτογραφήσει την ορυκτολογία και τις οργανικές ενώσεις. Επίσης έχει μία υψηλής ανάλυσης έγχρωμη κάμερα για μικροσκοπική απεικόνιση της αρειανής επιφάνειας.
- MOXIE: είναι μία τεχνολογική επίδειξη, η οποία θα παράγει οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει άφθονο στην ατμόσφαιρα του Άρη. Εάν επιτύχει θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στο μέλλον από τους αστροναύτες στον πλανήτη, ώστε να μπορούν να προκαλέσουν την ανάφλεξη των πυραύλων αλλά θα είναι και μία πρωτοποριακή καινοτομία.
- MEDA: ένα σύστημα αισθητήρων που θα παρέχει μετρήσεις της θερμοκρασίας, της ταχύτητας του αέρα και της κατεύθυνσης του, της πίεσης, της σχετικής υγρασίας και το μέγεθος και το σχήμα της σκόνης.
- RIMFAX: ένα διαπεραστικό στο έδαφος ραντάρ, το οποίο θα παρέχει σε κλίμακα εκατοστού ανάλυση της γεωλογικής υπόγειας κατασκευής του πλανήτη.
*Να σημειωθεί πως τα ονόματα των οργάνων είναι ακρωνύμια αγγλικών λέξεων που επεξηγούν το τι κάνουν τα όργανα, επιπλέον όλα τα όργανα είναι κατασκευασμένα από διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.
Τεχνολογία
Η αποστολή επίσης θα δοκιμάσει νέα τεχνολογία για μελλοντικές ανθρώπινες και ρομποτικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει έναν αυτόματο πιλότο για αποφυγή κινδύνων και ένα σύστημα αισθητήρων που θα συλλέξουν δεδομένα κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης. Ένα νέο αυτόματο σύστημα πλοήγησης θα επιτρέπει στο ρόβερ να κινείται γρηγορότερα σε απαιτητικά εδάφη. Ενέργεια θα παίρνει από ένα μία γεννήτρια που βρίσκεται στον Άρη και εκμεταλλεύεται την θερμότητα που παράγεται από τη φυσική φθορά του πλουτωνίου-238 για να παράγει ηλεκτρισμό.
ΠΗΓΗ:mars.nasa.gov
Επικοινωνία:
- Facebook: Kostas Vasilopoulos
- Instagram: kostasvas_