10 C
Nafpaktos
Sunday, December 29, 2024
spot_img
spot_img

Δήμος Ναυπακτίας: Ο σχεδιασμός του 2020 και το όραμα που πρέπει να φανεί

spot_img


Το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας το απόγευμα της Τετάρτης. Η δημοτική αρχή δεσμεύεται για να τη συνέχιση των έργων που παρέλαβε, με το Βασίλη Γκίζα να αποφύγει τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες επί επιπλέον παρεμβάσεων. Αυτή του την επιλογή, όμως, έψεξε η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για απουσία οράματος για το δήμο. Ο δήμαρχος, απάντησε στον απολογισμό Λουκόπουλου, με το δικό του έως σήμερα πεπραγμένο έργο, ζητώντας να κριθεί στο χρόνο που πρέπει, κι όχι πριν καν ξεκινήσει, όπως ήδη έχει συμβεί από ορισμένους.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας τόνισε πως το τεχνικό πρόγραμμα έχει δύο σκέλη, τα συνεχιζόμενα έργα από τα προηγούμενα έτη και τα νέα που θα γίνουν με τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες και τη ΣΑΤΑ, φτάνοντας στο ποσό συνολικά των  500.000. Σημείωσε πως σημείο αναφοράς των στοιχείων, βάσει των οποίων καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός είναι ο Ιούλιος του 2019, κάνοντας λόγο για διαχείριση μίας στενής οικονομικής κατάστασης. Είπε ακόμα πως από τη ΣΑΤΑ του 2019, που έμεινε, αλλά και του 2020 έχει ήδη δεσμευτεί ποσό από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Ναυπάκτου, προσθέτοντας όμως πως ο δήμος θα επιδιώξει να κάνει έργα  από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων που είτε έχουν ανοίξει είτε θα ανοίξουν στο μέλλον. «Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι, έχοντας εκπονήσει τις ανάλογες μελέτες, για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Γκίζας.
«Ασφυκτικά περιθώρια»
Αναλύοντας με τίτλους τον προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου είπε αρχικά ότι είναι της τάξεις των 50 εκατ. ευρώ, σε έξοδα και έσοδα, ο οποίος όμως όπως συμπλήρωσε δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.  Από αυτά είπε ενδεικτικά πως τα 30 εκατ. είναι επιχορηγήσεις έργων από προγράμματα, 3.5 εισπράξεις υπέρ τρίτων και 2.7 προβλεπόμενες μη εισπραχθείσες οφειλές. «Το διαθέσιμο που έχουμε στα ταμεία μας είναι περίπου 10 εκατ. για την κάλυψη των αναγκών μας», είπε, κάνοντας λόγο για μικρό ποσό που αφήνει ασφυκτικά περιθώρια. Από τα αυτά τα 10 εκατ., όμως, τα 8 είναι οι υποχρεωτικές δαπάνες, με τη μισθοδοσία φέτος να είναι παραπάνω 300 χλδ, δίνοντας και τα ποσά που προϋπολογίζονται για καύσιμα (300 χλδ), συντηρήσεις οχημάτων (150 χλς) και ρεύμα (800 χλδ).
«Κάναμε περιστολή των αιτούμενων δαπανών από τις υπηρεσίες», είπε ο αντιδήμαρχος, δείχνοντας και αυτός για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο Σ. Παπαβασιλείου είπε ακόμα ότι η κατανομή της ΣΑΤΑ μπορεί να γίνει κατά τη βούληση του δήμου ανά κοινότητα και όχι βάσει του πληθυσμού, όπως ίσχυε παλιότερα, ενώ τέλος για τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες είπε ότι θα πάνε σε κάθε κοινότητα ανάλογα με τον αριθμό αυτών που φιλοξενεί και σε έργα τα οποία θα αποφασίζονται με τους προέδρους.  

Οι ερωτήσεις και οι πρώτες παρατηρήσεις
Ο Α. Κοτσανάς, στο στάδιο των ερωτήσεων, ζήτησε να ενημερωθεί για τον τρόπο κατανομής της ΣΑΤΑ ανά περιοχή του δήμου, για να του απαντήσει ο Σ. Παπαβασιλείου πως αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί σήμερα καθώς δεν έχει γίνει ο καθορισμός των κριτηρίων.  «Έχουμε τη λίστα των προέδρων, θα φροντίσουμε σε όλες της κοινότητες να κάνουμε κάποια από τα έργα που μας ζητάνε στην 4ετία», είπε, για να ακολουθήσει μπαράζ ερωτήσεων από το Γ. Γούλα, με πρώτη το πόσα είναι τα χρήματα για μελέτες για το 2020. Ο αντιδήμαρχος του απάντησε πως στο τέλος της συνεδρίασης, μέσω και της αναμόρφωσης που θα ακολουθούσε, θα είναι περίπου 50.000 ευρώ, τονίζοντας όμως πως στην πορεία του χρόνου θα είναι ακόμα περισσότερα καθώς θα γίνουν κι άλλες τροποποιήσεις.
Ο επικεφαλής της ΑκΔ εστίασε σε αρκετούς κωδικούς όπου παρουσιάζεται αύξηση της προϋπολογισμένης δαπάνης για το 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη που έγινε το 2019, αναφέροντας ενδεικτικά μία σειρά περιπτώσεων, όπως είναι η αποζημίωση δημοτικών συμβούλων για τις συνεδριάσεις, τα Ταχυδρομικά τέλη, οι φόροι τόκων, τα οδοιπορικά έξοδα αιρετών, τα έξοδα διαφήμισης και προβολής, οι δαπάνες για την αναπτυξιακή έκθεση Μεσολογγίου κ.α. «Θέλω να καταδείξω ότι είναι φορτωμένοι κωδικοί για κάτι που δεν θα γίνει και έτσι δημιουργείτε ένα μαξιλάρι που μέσω των αναμορφώσεων, εν ριπή οφθαλμού θα πηγαίνετε όπου θέλετε τα χρήματα», είπε, κάνοντας εκτός των παραπάνω αναφορά και σε κωδικούς όπου οι δράσεις που αντιστοιχούν δεν θα γίνουν (βλ. έκθεση εναλλακτικού τουρισμού, ή Γενικός Γραμματέας του δήμου που κατά δήλωση του δημάρχου δεν είναι στις προθέσεις του να προσληφθεί). Τέλος ο Γ. Γούλας ρώτησε και για την περίπτωση των πεζοδρομίων, που βρίσκονται οι κωδικοί τόσο για τις μελέτες όσο και την εκτέλεση του έργου.
«Τα στοιχεία που καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός είναι του Ιουλίου», απάντησε ο Σ. Παπαβασιλείου, ενώ ο Θ. Κοτρωνιάς μετέθεσε την πιο ουσιαστική συζήτηση για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν και θα έχει ενσωματωθεί πλήρως η χρήση του 2019 στο σχέδιο του επόμενου έτους.
Ο απολογισμός Λουκόπουλου
Για μία κορυφαία στιγμή του δήμου, όπου θα πρέπει να γίνει φανερός ο σχεδιασμός και το όραμά του, έκανε λόγο ο Τάκης Λουκόπουλος, τονίζοντας όμως πως όσο κι αν έψαξε επ’ αυτών, τόσο στο προεκλογικό πρόγραμμα, όσο και τώρα, δεν βρίσκει κάτι από τη νυν διοίκηση. «Επιτέλους ανοίξτε τα χαρτιά σας», είπε απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, κάνοντας στη συνέχεια το σχόλιό του και για το ΤΠ. Είπε συγκεκριμένα πως είναι  30 εκατ. ευρώ (και θα γίνει σύντομα 35 μαζί με τις Αιτωλικής), από τα οποία τα 29,5 εκατ. είναι προίκα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, έφερε ως παράδειγμα την υπερδέσμευση κατά 365% του Leader της Αιτωλικής, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους βοήθησαν στο να επιτευχθεί συνολικά το έργο την πενταετία που προηγήθηκε.
«Μιλήσαμε για όλα τα έργα από την αρχή, και στην πορεία τα βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης», πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος, λέγοντας πως ο δήμος δρομολόγησε παρεμβάσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες, παρουσιάζοντας ακολούθως μέσω προβολής που έγινε τα έργα που η παράταξή του έβαλε σε τροχιά υλοποίησης, εστιάζοντας τις αναφορές του στη Ναύπακτο. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε τα παζάρια, τις αναπλάσεις, το Ξενία, το φωτισμός του λιμανιού, τη διαμόρφωση του Ασκληπιείου, τα παρκινγκ, τα προαύλεια των σχολείων, τις παιδικές χαρές,  τα πεζοδρόμια, το πολιτιστικό μονοπάτι, την πλωτή εξέδρα, την ανάπλαση στο αλσύλλιο, τις εργασίες της αρχαιολογίας στο κάστρο, το τουριστικό καταφύγιο, τον πεζοδιάδρομο, τις μελέτες για τα bmx, αλλά και τα αιτήματα για μελέτες που αφορούν το τούνελ και μια σειρά από περιβαλλοντικά έργα. Μίλησε ακόμα για το βιολογικό καθαρισμό,  το ειδικό σχολείο, και το ΧΥΤΑ, καταλήγοντας πως ο δήμος στην ουσία σήμερα ψηφίζει το δικό του τεχνικό πρόγραμμα, για το οποίο ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος και θα το στηρίξει.
Η τοποθέτηση του Γ. Μπουλέ
Ο Γιάννης Μπουλές, στην εισαγωγή της δικής του τοποθέτησης, επιχείρησε να συνδέσει λεγόμενα ή πράξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως από την πλευρά Κοτσανά και Λουκόπουλου, με την τακτική του λαϊκισμού, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλούν σήμερα προς τους προέδρους των κοινοτήτων με αυτό το ύφος, όλοι εκείνοι που τους είχαν με δικά τους λεγόμενα σε καθεστώς μνημονίου. «Από την Πυλήνη πήρατε και αυτά που είχε δικά της», είπε προς τον Τ. Λουκόπουλο, καταλογίζοντάς του πως είναι η μόνη θητεία που δημοπράτησε μόνο ένα έργα από ΕΣΠΑ, αυτό του Ξενία. Σε αντιδιαστολή είπε πως επί ημερών του, και ενώ η Ελλάδα και η ΤΑ μόλις έμπαιναν στην κρίση έγιναν αρκετά και σημαντικά έργα, ενώ ξεχρεώθηκε και ο δήμος, όπως οι Στέγες της Αλκυόνης, το 2ο γυμνάσιο-λύκειο, και η ανάπλαση στα ανατολικά της Ναυπάκτου. «Είναι ο ορισμός του λαϊκισμού να λέτε ότι κάνατε έργα όταν δεν έχουν καν αρχίσει», πρόσθεσε, φέρνοντας και ως παράδειγμα χαμένης ευκαιρίας το ότι δεν έγινε σχεδόν τίποτα με τη μελέτη για την Ευηνολίμνη, όπου από τις 150 χλδ ευρώ απορροφήθηκαν μόνο οι 50.
Προχωρώντας ο πρώην δήμαρχος κατέθεσε ως πρόταση να μην πάρουν ξεχωριστά από τη ΣΑΤΑ μικρά ποσά οι κοινότητες, αλλά να ομαδοποιηθούν ανάγκες των χωριών, να γίνουν μελέτες επ’ αυτών και στη συνέχεια μέσω προγραμμάτων να χρηματοδοτηθούν τα έργα, που θα είναι πολύ πιο σημαντικά για την περιοχή από τη μικροδιαχείριση. Κάνοντας σχόλιο για το Leader και την Αιτωλική είπε ότι την υπηρέτησε ως το 2014 από διάφορες θέσεις, όταν κάποιοι έως τότε έκαναν επίθεση θέλοντας να τη διαλύσουν. «Θεωρώ φτωχή τη σύλληψη για οδοποιία και αναπλάσεις», είπε ακόμα σχολιάζοντας το ΤΠ, εφιστώντας την προσοχή στη δημοτική αρχή καθώς η περίοδος που ακολουθεί είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς θα γίνει η προετοιμασία με το βλέμμα στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Με πρόταση ο Α. Κοτσανάς
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Γ. Μπουλέ ο Ανδρέας Κοτσανάς πέρασε αυτομάτως στην επίθεση, λέγοντας πως εάν τον άκουγε κάποιος θα υπέθετε πως δεν είναι μέσα στη διοίκηση του δήμου αλλά στην αντιπολίτευση. «Είναι η τακτική να κρύβεστε και εσείς και ο κ. Τσουκαλάς», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μία ένωση παρατάξεων η οποία προέρχεται από το παρασκήνιο μέσω άλλων μηχανισμών. Επικαλούμενος την εμπειρία του από τα 27 χρόνια που έχει στην ΤΑ είπε πως η εισήγηση της ΔΣ είναι παρωδία, τονίζοντας πως περίμενε έστω και σήμερα από το δήμαρχο να κάνει μία παρουσίαση των προγραμματικών του στοχεύσεων, δίνοντας το στίγμα του για το που θέλει να πάει το δήμο.
«Στόχος σας είναι να μην καταλάβουν τίποτα οι πρόεδροι», είπε, προσθέτοντας πως λόγω αυτής της έλλειψης δόθηκε η ευκαιρία στον Τ. Λουκόπουλο να κάνει τη δική του παρουσίαση, μεμφόμενος όμως το γεγονός πως αυτή περιελάμβανε μόνο την πόλη της Ναυπάκτου και καθόλου τις γύρω ενότητες. «Αυτό είναι πρόκληση», είπε, μην αφήνοντας για μία ακόμα φορά ασχολίαστο το ότι ο Β. Γκίζας επέλεξε να συνεργαστεί με παρατάξεις που η κοινωνία κατά τον ίδιο τις έχει θέσει στο περιθώριο, κι όχι τη δική του που είχε αποδεδειγμένα παρουσίαση έργο. «Έχω και εγώ ευθύνες για το ότι στη θητεία μας δεν κάναμε πράγματα εκτός της πόλης», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος, λέγοντας ακόμα πως κακώς η προηγούμενη διοίκηση δέσμευσε ποσά που αφορούσαν την επόμενη θητεία. Τέλος, καταθέτοντας και τη δική του πρόταση, είπε πως ο δήμος θα πρέπει να συγκεντρώσει τα ποσά που έχει από τη ΣΑΤΑ και τις ανεμογεννήτριες σε βάθος 4ετίας, και να πάει να κάνει μέσω αυτών μεγάλους διαγωνισμούς από ομαδοποιημένα έργα ανά Ενότητα, έτσι ώστε να έχει και μεγάλες εκπτώσεις που θα φέρουν επιπλέον χρήματα στη συνέχεια και για άλλες παρεμβάσεις.
Η εισήγηση του Γ. Γούλα
Το ότι περίμενε μία πολύ καλύτερα προετοιμασμένη παρουσίαση, έθεσε αρχικά ο Γιώργος Γούλας, τονίζοντας  πως το λογικό θα ήταν ο νέος δήμαρχος να εξηγήσει καταρχάς που είναι τα συνεχιζόμενα έργα, αλλά και ποια νέα σκοπεύει να δρομολογήσει. «Περίμενα επίσης από το καλοκαίρι να έχετε πάει στο κάθε υπουργείο και στην Περιφέρεια και να είχατε ρωτήσει απλά τι προγράμματα θα ανοίξουν για να προετοιμαστούμε ανάλογα ώστε να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε, εστιάζοντας στα μεγάλα έργα. Επανερχόμενος στο στάδιο των ερωτήσεών του είπε πως μέσω της τακτικής που ανέδειξε ο δήμος μπορεί να έχει ακόμα στα συρτάρια του για έργα έως και 500 χλδ ευρώ, σημειώνοντας όμως πως και η νέα διοίκηση ακολουθεί την πεπατημένη, όπου φουσκώνονται κωδικοί και στη συνέχεια γίνονται έργα ανάλογα με τις περιοχές που επιθυμείτε να βοηθηθούν.
Απευθυνόμενος προς το Γ. Μπουλέ είπε πως η πρότασή του δεν έχει λογική να κατατίθεται με αυτό τον τρόπο, καθώς ουσιαστικά ανήκει στη διοίκηση του δήμου, μην παραλείποντας όμως να πει ακόμα πως αυτό που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος είναι η δική του μόνιμη προτροπή στην πορεία των χρόνων. «Γιατί δεν μίλησαν οι αντιδήμαρχοι για το τι θα κάνουν στην πορεία του χρόνου;», είπε στη συνέχεια, σχολιάζοντας τέλος πως και κατά την άποψή του, από τη μία απουσιάζει το όραμα και η στόχευση, ενώ από την άλλη δεν έκρυψε και το φόβο του για το κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν ήδη δρομολογημένα έργα.
Οι παρατηρήσεις Νταουσάνη
Ο Γιάννης Νταουσάνης, από τη δική του πλευρά, είπε πως κάθε περίοδος αλλαγής, από θητεία σε θητεία, συνεπάγεται τη συνέχιση των έργων, ενώ στη συνέχεια παίρνουν σειρά και τα νέα της κάθε δημοτικής αρχής. «Αυτά που είπε ο κ. Λουκόπουλος τα περίμενα στη παράδοση- παραλαβή», είπε, εκφράζοντας την απορία για το γιατί δεν έγινε αυτό, αλλά και την άποψη πως στην παρούσα φάση ο νέος δήμαρχος δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογών. Επί των παρατηρήσεών του είπε πως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τα πεζοδρόμια, για το κολυμβητήριο και τη διαμόρφωσή του, καθώς και για μελέτες ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος στο νέο ΕΣΠΑ. Τέλος είπε πως ο δήμος θα πρέπει να ακολουθήσει, ως προς την πραγματοποίηση έργων, και την τακτική της  αυτεπιστασίας, καθώς θα βοηθούσε πολύ τις παρεμβάσεις στις κοινότητες.   

Ο τομέας του περιβάλλοντος
Ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κοτρωνιάς που ακολούθησε είπε καταρχάς πως το Φεβρουάριο το ποσό που θα έχει ο δήμος για μελέτες σε κωδικούς θα είναι πάνω από 100 χλδ ευρώ, ξεκαθαρίζοντας όμως πως σε ότι έχει να κάνει με τα πεζοδρόμια αυτές σε δύο μήνες θα είναι έτοιμες μέσω της ΔΕΥΑΝ. Για την προσπάθεια της πρώην δημοτικής αρχής να μιλά καθημερινά ακόμα και σήμερα για δικά της έργα, είπε πως δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού για κάποια από αυτά δεν υπάρχουν χρήματα (πχ πεζογέφυρα). Όσον αφορά το τομέα του Περιβάλλοντος που αυτός είναι πολιτικός προϊστάμενος, τόνισε πως θα συνεχίσει όλα όσα βρήκε, ακόμα κι αν κάποια από αυτά είχαν προβλήματα ή ελλείψεις. Επί των στόχων, τώρα, για νέες παρεμβάσεις, μίλησε για χρηματοδότηση μέσω του πράσινου ταμείου, αλλά και για έργα που θα φορούν την υπογειοποίηση των κάδων σε καίρια σημεία, την ανανέωση του στόλου και την σε καθημερινή βάσει ενεργοποίησή του, σε αντίθεση με την κατάσταση που βρήκε, όπου 11 οχήματα ήταν παρκαρισμένα στα συνεργεία. 

Η 1η Αιτωλική
Ο Γιώργος Σιαμαντάς επέλεξε αρχικά να απαντήσει στο Γ. Μπουλέ, λέγοντας πως είπε δύο ψέματα. Το ένα αφορά στην Αιτωλική που η πρώην διοίκηση παρέλαβε στην 5η θέση της χώρας και την πήγε στην 1η, και το άλλο για το υποτιθέμενο μνημόνιο των γύρω ενοτήτων, όπου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς το ΤΠ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας σχεδόν στο σύνολό του έχει υλοποιηθεί. «Μας ανησυχεί το ότι δεν έχετε παρουσιάσει το πρόγραμμά σας και το που θέλετε να οδηγήσετε τον τόπο», είπε ακόμα, λέγοντας επίσης πως υπάρχουν πλέον στα συρτάρια του δήμου μελέτες που αρκεί να βρεθούν χρήματα για την υλοποίηση των έργων. «Εμείς δείξαμε πως πρέπει να δουλεύει μία ΔΑ», πρόσθεσε, μην παραλείποντας να ζητήσει από το δήμαρχο μία ακόμα δέσμευση πως τα πεζοδρόμια τελικά θα γίνουν.
Η ευχή, οι παρατηρήσεις και οι… αλήθειες
Ως μία συζήτηση από την οποία θα έπρεπε να αναδειχθούν τα εργαλεία για την πορεία του δήμου τα επόμενα χρόνια, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ο Γιώργος Ασημακόπουλος, θέτοντας εξαρχής θέμα ελλιπούς εισήγησης από την οποία απουσιάζει το όραμα για τη Ναυπακτία. Θέτοντας τους δύο άξονες που κατά την άποψή του ο δήμος θα έπρεπε να εστιάσει, μίλησε για την περιβόητη ανάπτυξη αλλά και για την ποιότητα ζωής. Επί της πρώτης έθεσε ερώτημα για το τι κάνει ο δήμος αναφορικά με το τουριστικό καταφύγιο, το διαχωρισμό των λυμάτων από τα όμβρια, την πλαζ και το παραλιακό μέτωπο. «Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο», είπε, συνεχίζοντας τα ερωτήματα για τις προθέσεις του δήμου αναφορικά με το τουριστικό μας προϊόν. «Πως θα αναβαθμίσουμε κυκλοφοριακά το κέντρο;  Τι κάνουμε για τη νέα γενιά και ποια μελέτη έχουμε για ένα νέο αθλητικό κέντρο; Θέλουμε έστω ένα νέο σχολείο; Θέλουμε έξυπνο δήμο για την ανάπτυξη του τόπου αλλά και με λιγότερο κόστος;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε, συμφωνώντας και αυτός με τον επικεφαλής της παράταξής του πως τα χρήματα που παρουσιάζονται στη ΣΑΤΑ είναι η μισή αλήθεια, καθώς υπάρχουν κι άλλα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μέσω των αναμορφώσεων από φουσκωμένους κωδικούς. «Εμείς προτείνουμε μελέτες, αντί για αναπλάσεις και οδοποιία», είπε, καταλήγοντας με την ευχή για καλή επιτυχία στο δήμο, αλλά και με την παρατήρηση πως η εισήγηση δεν αφήνει περιθώρια ώστε να μη γίνουν παρατηρήσεις.
Ο Νίκος Δημητρόπουλος είπε στη σύντομη τοποθέτησή του πως η εισήγηση δεν εξηγεί τον τρόπο διάθεσης και κατανομής σε πολλούς κωδικούς, πχ προμήθειες, μισθώσεις και εκδηλώσεις, ενώ επανέφερε και το ότι ο πρώην δήμαρχος δεν πήρε το μισθό του, πράγμα που δεν θα πρέπει να ξεχνά ο Ναυπακτιακός λαός, αφού άφησε στο δήμο περισσότερα από 300 χλδ ευρώ. Ο Νίκος Ασημακόπουλος έκανε λόγο για ασαφή εισήγηση, η οποία παραπλανεί τους προέδρους αλλά και που στο τέλος θα είναι η παγίδα που θα πιαστεί η δημοτική αρχή. «Απόψε δεν ήταν ώρα να εκτεθεί το έργο του κ. Λουκόπουλου, αλλά τον αφήσατε με την τακτική σας και όλοι τον είδαν ως το δήμαρχο που συνεχίζεται το έργο του», είπε καταλήγοντας.
Για μία συζήτηση που αν κάποιος άκουγε τους ανθρώπους της πρώην δημοτικής αρχής, τότε θα πίστευε πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, έκανε λόγο ο Σπύρος Τσέλιος, παρατηρώντας όμως πως κανείς δεν έθεσε το πιο σημαντικό θέμα της ΣΑΤΑ, που δεν είναι άλλο από την αύξηση κατά 300 χλδ το χρόνο στη μισθοδοσία, λόγω του ερχομού προεκλογικά 20 υπαλλήλων, για να εξυπηρετηθεί η πρώην δημοτική αρχή. «Λέω την αλήθεια και αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο, τονίζοντας πως είναι δύσκολο να διαχειρίζεται κανείς τη φτώχια.
«Εάν δεν κλάψει το παιδί η μάνα δεν του δίνει να φάει», είπε ο κ. Κιούσης, στην πρώτη του τοποθέτηση ως δημοτικός σύμβουλος, θυμίζοντας σε όλους πως η διαδικασία του συμβουλίου είναι ιερή, καθώς όσοι το απαρτίζουν έχουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. «Θεωρώ ότι εδώ υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν τεράστιες γνώσεις και μπορούμε όλοι μαζί να προάγουμε το συμφέρον του δήμου με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα», είπε, θέτοντας όμως και τον προβληματισμό, μήπως υπάρχει στόχος ατομικής προβολής ή μήπως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Είπε πως για τον ίδιο ο χρόνος κριτικής θα ακολουθήσει στο επόμενο ΤΠ, ενώ εξέφρασε και την απορία γιατί οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν κάνουν συναντήσεις ώστε να συζητιούνται τα σημαντικά θέματα.
«Σαφώς και θα συνεχίσουμε τα έργα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του αντιδημάρχου Ζαχαρία Χοχτούλα, θέτοντας στο σώμα ορισμένα προβλήματα που παρουσιάστηκαν επ’ αυτών, πχ καθυστερημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την ανάπλαση, τα οποία όμως ξεπερνιούνται. Είπε ακόμα πως έχουν ήδη γίνει περίπου 40 παρεμβάσεις, κυρίως με την κοινωφελή εργασία, ενώ έχει γίνει ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις και μείωση εξόδων ακόμα και κατά 30%. «Άρα κάτι κάνουμε κι εμείς, κι ας είμαστε νέοι…», είπε καταλήγοντας.
Οι απαντήσεις Γκίζα και ο έως σήμερα απολογισμός
Το παζλ των τοποθετήσεων έκλεισε από πλευράς συμβουλίου ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, ο οποίος καταρχάς απευθυνόμενος προς τους προέδρους είπε πως σε συνεργασία μαζί τους  θα προσπαθήσει να λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. «Από το δήμαρχο, σε όποια συνάντηση κι αν γίνει,  δεν θα φύγετε ούτε παραπλανημένοι ούτε με χρυσωμένο το χάπι», είπε με νόημα, επιμένοντας πως η συγκεκριμένη συζήτηση έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη διαχείριση της ΣΑΤΑ και των χρημάτων από τις ανεμογεννήτριες.  «Ο τελευταίος που σήμερα προσπάθησε να παραπλανήσει είμαι εγώ», πρόσθεσε, τονίζοντας ακόμα πως παρότι νέος στη θέση δεν επέλεξε να ρίξει ευθύνες σε προηγούμενους για το τι παρέλαβε, πράγμα που θα μπορούσε καθώς έχει τις αφορμές.
«Ακούστηκαν πολλά, άλλα ισχύουν άλλα όχι. Κρατήστε ότι όλοι όσοι διοίκησαν το δήμο τα τελευταία χρόνια, κατηγορούν εμένα για το ότι δεν έκανα σε τρεις μήνες, αυτά που εκείνοι δεν έκαναν σε όλη τους τη θητεία», είπε ο Β. Γκίζας, εκφράζοντας την απορία για το γιατί θα πρέπει ήδη να είναι στη θέση αυτού που απολογείται. «Ποια η ανάγκη να προβάλετε το έργο σας 5 μήνες μετά;», είπε προς τον Τ. Λουκόπουλο, λέγοντας πως κανένας δεν τον έχει  αμφισβήτησε έως σήμερα. Και συνέχισε: «Ποτέ δεν λάβαμε την απόφαση να αναδείξουμε παθογένειες που υπήρχαν στους φακέλους των έργων και που κάθε μέρα τρέχουμε να προλάβουμε με προθεσμίες. Επίσης δεν βγήκαμε ποτέ να πούμε ότι θα ακυρώσουμε το όποιο έργο, σεβόμενοι τη συνέχεια του δήμου, ακόμα και εάν με κάποια δε συμφωνούμε». Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε ακόμα πως θα τρέξει όλα όσα έχει στα χέρια του αλλά εν καιρώ θα μιλήσει για τα προβλήματα που βρήκε, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να θέλει να δώσει τόνο σύγκρουσης. «Δεν μπορείτε να επικαλείστε ως έργο το τούνελ ή το κάστρο που θα κάνει η αρχαιολογία», είπε ακόμα, κάνοντας λόγο και για αρκετές παθογένειες που δεν προβλέφθηκαν και που θα αναστατώσουν την πόλη δύο φορές στα ίδια σημεία, βλέπε για παράδειγμα την ανάπλαση λιμανιού και τις σπηλαιώσεις.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος, σηκώνοντας το γάντι της αντιπολίτευσης, επιχείρησε να μιλήσει για το τι έχει γίνει σε αυτές τις 100 μέρες, ξεκινώντας με το τι παρέλαβε στην καθαριότητα, όπου με ελάχιστα μέσα επετεύχθη να καθαριστεί ο δήμος σε όλη του την έκταση. Μίλησε για την αγορά των απορριμματοφόρων και του ενός πλυντηρίου, των 200 κάδων απορριμμάτων, την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, την εξεύρεση τρόπου ώστε τα αδρανή υλικά να πηγαίνουν σε νόμιμους χώρους, την αποκλάδευση επικίνδυνων δέντρων, τον καθαρισμό του κάστρου που οδήγησε και στον εκ νέου φωτισμό του. Ακόμα έκανε αναφορά στο ότι βγήκαν πάλι όλα τα οχήματα του στόλου από τα συνεργία, στο ότι έγιναν οι διαβάσεις, βγήκαν οι μεταλλικές μπάρες, βάφτηκε ο ποδηλατόδρομος, αλλά και ξενικά η ελεγχόμενη στάθμευση, παρότι η προηγούμενη ΔΑ φρόντισε να καταργήσει το πιο σημαντικό της εργαλείο, τη δημοτική της αστυνομία.
Ο Β. Γκίζας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ότι ο δήμος πάλεψε και ξέμπλεξε το Ξενία, με το έργο να ξεκινά και πάλι, παρότι στην κοινωνία κάποιοι έλεγαν άλλα, ενώ εξέφρασε την απορία προς τον Τ. Λουκόπουλο, γιατί για μία ακόμα φορά ανακινείται το θέμα του μισθού του δημάρχου. «Γιατί το ΕΠΑΛ τόσα χρόνια έμεινε εκεί που έμεινε αφού υπήρχαν τα χρήματα;», ρώτησε στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε ακολούθως και στις παρεμβάσεις που δρομολόγησε ή δρομολογεί το Λιμενικό Ταμείο, πχ επιδιορθώσεις ντεκ στο Γρίμποβο, υποβολή φακέλων για τις σπηλαιώσεις στο λιμάνι, για τα κρηπιδώματα του Αντιρρίου, και για το καταφύγιο στην Κάτω Βασιλική. Είπε ακόμα πως ο δήμος καταφέρνει να μη βγει η πλωτή εξέδρα, αφού πήρε το οκ δύο υπηρεσιών ώστε να έχει άδεια για δύο χρόνια. Ο δήμαρχος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένα έργα που έχουν προταθεί, όπως σε αυτό γύρω από την Αγία Παρασκευή, αλλά και τα τρία του Αντιρρίου, για τα οποία η υπηρεσία του δήμου, όπως είπε, είχε άγνοια.
Προχωρώντας στις νέες τεχνολογίες είπε ότι ο δήμος θέτει σε λειτουργία την εφαρμογή Novoville, περνώντας ακολούθως στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως. Ο Β. Γκίζας είπε ακόμα πως ο ίδιος έχει αναλάβει το θέμα του 3ου δημοτικού, όπου επίσης γίνεται αγώνας δρόμου, αναφέροντας στο σημείο εκείνο και το ότι ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην Περίστα για το γνωστό πρόβλημα των κατολισθήσεων. Είπε ακόμα πως όταν παρέλαβε από τα 3.000 δικαιώματα στο Κτηματολόγιο, είχαν διευθετηθεί τα 400, ενώ σήμερα υπολείπονται κάτω των 5. Και συνέχισε: «Η Παιδική χορωδία είναι ενεργή, ήρθαν φύλακες στο κάστρο με πίεση για την πρόσληψη υπαλλήλων, φέραμε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, έγιναν ήδη δύο συνέδρια, μία πολύ αξιόλογη Ναυμαχία, τα παζάρια και ο στολισμός της πόλης». «Δεν μπορώ να ακούω ότι δεν έχουμε όραμα. Αν όραμα λέτε τις υποσχέσεις, τότε αυτό δεν το θέλω», είπε, δεσμευόμενος πως αυτός και οι συνεργάτες του θα εργάζονται για το δήμο με όλες τους τις δυνάμεις, χωρίς εντυπωσιασμούς, με στόχο το νοικοκύρεμά του, την ολοκλήρωση των έργων και τη δρομολόγηση νέων. «Τα πεζοδρόμια θα γίνουν», είπε καταλήγοντας για μία ακόμα φορά, απευθύνοντας έκκληση προς την αντιπολίτευση τόσο για έλεγχο, όσο και για συνεργασία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει και την αιχμή του για την κριτική που δέχεται, μέρος της οποίας όπως είπε είναι κακοπροαίρετη, αφού ξεκίνησε πριν καν αναλάβει, και στηρίζεται στο ότι δεν προχώρησε σε άλλες συνεργασίες από αυτές που έχει σήμερα. 

Οι παραπονεμένοι πρόεδροι
Ο λόγος, πριν τοποθετηθεί ο δήμαρχος, πέρασε και στους προέδρους των κοινοτήτων, οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη παρεμβάσεων στα χωριά τους, για το ότι αισθάνονται πάντα αδικημένοι σε σχέση με την πόλη, αλλά και για το ότι θα πρέπει ο δήμος να φύγει από τη λογική της διαχείρισης και μόνο στις δικές τους περιοχές, κάνοντας και αναπτυξιακά έργα. Οι πρόεδροι, που πάντα είναι σχεδόν δέσμιοι των διαθέσεων των δημοτικών αρχών, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως πλέον είναι ανεξάρτητα όργανα από τις παρατάξεις, καθώς στις πρόσφατες εκλογές αποσπάστηκαν από τα ψηφοδέλτια αυτών, ζητώντας με αυτό τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς και να αντιμετωπίζονται και ως αυτόνομες οντότητες τα τοπικά τους συμβούλια, κι όχι ενδεχομένως, όπως γινόταν στο παρελθόν, ως οι «δικοί μας και οι άλλοι».
Η ψηφοφορία
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε μπήκαν δύο προτάσεις, αυτής της δημοτικής αρχής και εκείνη του Α.Κοτσανά, με την υποσημείωσε επ’ αυτής του πρώην αντιδημάρχου πως ο δήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ιεράρχηση των έργων και την κοστολόγησή τους έως τις 15 Μαρτίου, φέροντάς τα τελικά προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Πέρασε τελικά η πρώτη κατά πλειοψηφία παίρνοντας τη θετική ψήφο των παρατάξεων Γκίζα, Μπουλέ, Τσουκαλά, Λουκόπουλου και Νταουσάνη, ενώ η δεύτερη έλαβε μόνο τη στήριξη της παράταξης του εισηγητή. Τέλος η παράταξη του Γ. Γούλα ψήφισε παρών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme