8.8 C
Nafpaktos
Sunday, November 24, 2024
spot_img
spot_img

Ειδήσεις… από το παρελθόν

spot_img

Η  πρώτη «είδηση» αναφέρεται στο διασημότερο νεκροταφείο της Αγγλίας, εις την οποία περιγράφονται από τον Έλληνα πιθανόν εκ Σμυρνης και προφανώς Κρητικής καταγωγής, Σωκράτη Λαγουδάκη, οι τάφοι και τα μνημεία διαφόρων επιφανών ανδρών της Μ. Βρετανίας, πολιτικών, συγγραφέων κ.λ.π., πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν ένθερμοι φιλέλληνες, αλλά και κάποια ίχνη Ελλήνων.

Ακόμα το ίδιο έτος 1893, με χρηματοδότηση του μεγάλου Ηπειρώτη Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, εγκαινιάζεται στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ακόμα ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης μία «φοβερή θύελλα» πλήττει την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι δύο τελευταίες «ειδήσεις» αναφέρονται στην εκδημία της Ελένης χήρας Γρηγορίου Υψηλάντη, θυγ. του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη Σίμωνος Σίνα, και στους απογόνους αυτής.

Όλες οι «ειδήσεις» αναφέρονται στο έτος 1893, και έχουν αλιευθή από την αθηναϊκή εφημερίδα ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ.

Οι ειδήσεις

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 19.9.1893 – ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΝ ΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ Εν Λονδίνω, Αύγουστος 1893… Η λέξις Ουεστμίνστερ είναι σύνθετος εκ της Ουέστ, ήτις σημαίνει δύσις και της ελληνικής λέξεως μινστέρ ήτις σημαίνει μοναστήριον, ώστε δυνάμεθα να μεταφράσωμεν την Ουεστμίνστερ Μοναστήριον της Δύσεως. […] Οι τάφοι των Βασιλέων ομοιάζουσι, το κατ΄εμέ, προς χρυσά πλαίσια των εικόνων των οποίων οι ζωγράφοι αναπαρηστώσι τας ηρωικάς μορφάς της Αγγλίας, μη βασιλικάς.

Ιδού ο αθάνατος Γεώργιος Κάννιγκ, όστις απέθανε πρωθυπουργός τω 1827, αφού ευεργέτησε την μητέρα των Εθνών, την ευγενή Ελλάδα. Τω 1827 εκόπη προς τιμήν αυτού εξ ορειχάλκου μετάλλιον μετά της ευγενούς προτομής. Εν εκ των μεταλλίων τούτων κατώρθωσα ν’ αποκτήσω και μέλλω να προσφέρω εις την Ευαγγελικήν σχολήν. Επίσης υπάρχει το άγαλμα του υιού του Κάνιγγος, αντιβασιλέως των Ινδιών, και του εξαδέλφου αυτού, πρεσβευτού εις Κωνσταντινούπολιν. […] Ιδού το άγαλμα, το πρωτότυπον του Μεφιστοφελούς, του Δισραέλη, λόρδου Βήκονσφιλδ, δις πρωθυπουργήσαντος, μισέλληνος φρικτού, γεννηθέντος το 1804 και αποθανόντος το 1881, ο Ροβέρτος Πηλ, φορεί ρωμαϊκόν ένδυμα, απέθανε το 1850. Ο Ριχάρδος Κόβδεν, του οποίου τα έργα πρέπει να μάθωσιν εκ στήθους οι Έλληνες πολιτικοί, απέθανε το 1865’ υπάρχει προτομή αυτού. […] Η προτομή του Μίλτωνος αποθανόντος το 1874. Το άγαλμα του Σαίξσπηρου, του τρισμεγίστου των ποιητών Άγγλων […] ο Κόννοπ Θερλουώλ, ιστορικός της Ελλάδος, απέθανε τω 1875,… ο Γεώργιος Γκρότε, του οποίου η Ελληνική Ιστορία εδημοσιεύθη από του 1846 – 1856,… ο Ροβέρτος Βροουϊνιγκ, ο ποιητής ούτος ετάφη εν τω μοναστηρίω τω 1889… επί του τάφου αυτού μικρά ανθοδέσμη… και επ’ αυτής κρέμαται τεμάχιον χάρτου και επί του χάρτου ελληνικά γράμματα! Φαντάζεσθε την συγκινησίν μου… Ιδού αντίγραφον πιστόν: «Τω φίλω μου Robert Browning. Ου σοι, ως εμοί φαίνεται, αλλ’ εμοί και τοις επιτηδείοις πάσι και χαλεπήν και βαρείαν, ην εγώ, ως εμοί δοκεί, εν τοις βαρυτάτ’ αν ενέγκαιμι».

Ω Ελλάς! Τα γράμματά σου υπάρχουσι παρά τας πηγάς του Νείλου επί του οβελίσκου της Άξουμ, εις τας Ινδίας υπάρχουσι μνημεία του μεγαλείου σου, και τα τέκνα του Ωκεανού εκλέγουσι την αθάνατόν σου γλώσσαν, όπως εκφράσωσι τον πόνον της καρδίας αυτών, όπως ο Χριστός, ίνα διαδώση το Ευγγέλιον αυτού. […]

Αλλ’ ιδού ο τάφος, προ του οποίου έκλινον το γόνυ και επί του οποίου ετέθη αμάραντος είναι μικρά πλάξ επί της οποίας υπάρχει: «Θεόδωρος Παλαιολόγος απόθανών το 1644, ο τελευταίος εκ της ελληνικής των αυτοκρατόρων οικογενείας». Ω κοιμού τον αιώνιον, το όνομά σου μένει εν Ελλάδι αθάνατον, όπως τα ονόματα πάντων, των βασιλέων Αυτής θυσιασθέντων προς δόξαν και τιμήν. […] Σωκράτης κ. Λαγουδάκης.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 23.9.1893 – Την παρελθούσαν Κυριακήν μεγαλοπρεπώς ετελέσθησαν εν Κωνσταντινουπόλει υπό της εν Πέραν ελληνικής κοινότητος τα εγκαίνια του δευτέρου ελληνικού Γυμνασίου, όπερ ίδρυσεν η φιλομουσία και φιλοπατρία του κ. Χρηστάκη εφέντη Ζωγράφου. Παρήσαν εις την τελετήν ο Έλλην πρεσβευτής κ. Μαυροκορδάτος, ο αρχίατρος των ανακτόρων Σπ. Μαυρογένης πασάς, πάντες οι πρόκριτοι της ελληνικής καινότητος και μέγα πλήθος λαού. […]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6.10.1893 – Θύελλα εν Ιωαννίνοις. Το μεσονύκτιον της παρελθούσης Παρασκευής φοβερά θύελλα ενέσκηψεν εντός της πόλεως των Ιωαννίνων και των πέριξ. Χάλαζα μεγέθους λεπτοκαρύου συνοδευομένη υπό σφοδροτάτου ανέμου επέφερεν υπερόγκους ζημίας. Πλείστα δένδρα εξερριζώθησαν πολλά δε εβλάβησαν μεγάλως. Οικίαι τινές παλαιαί κατέρρευσαν άνευ ευτυχώς δυστυχήματος τινός. Η θεομηνία διήρκησεν επί τρεις ολόκληρους ώρας. […]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 8.10.1893 – Ανηγγέλθη εκ Βιέννης ότι απεβίωσεν αυτόθι εν προβεβηκυΐα ηλικία γυνή ενάρετος και πλήρης προτερημάτων η σύζυγος του προ διετίας αποπαθόντος αειμνήστου πρεσβευτού της Ελλάδος εν Βιέννη και άλλαις χώραις Γρηγορίου Υψηλάντου θυγάτηρ δε του ανεγείροντος την Ακαδημίαν Σίνα.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 13.10.1893 – … Η θυγάτηρ του Σίνα και χήρα του Γρηγορίου Υψηλάντου Ελένη. Η μακαρίτης καταλείπει εν νεαρά ηλικία δύο υιούς τους πρίγκιπας Εμμανουήλ και Θεόδωρο Υψηλάντην. Εκ των θυγατέρων της η πρεσβυτέρα έλαβεν ως σύζυγον τον πρεσβυτέρον υιόν του τοπάρχου της Αλσατίας και Λωραίνης πρίγκιπος Χοενλόε. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλλη εν τω ελληνικώ ναώ της Βιέννης, επί παρουσία του Έλληνος επιτετραμμένου κ. Μάνου, […]

Αντώνης Ν. Βενέτης,

Μοναστηράκι Δωρίδος

 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme