13.9 C
Nafpaktos
Saturday, January 11, 2025
spot_img
spot_img

Εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΓΠΣ και το νέο δρόμο των ΤΠΣ για τη Ναυπακτία

spot_img

Τι έπρεπε να έχει γίνει και τι θα γίνει από εδώ και στο εξής

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε στοπ στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ανά την χώρα, περνώντας τη διαδικασία μέσα από τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα οποία έχουν ήδη γίνει οι διαγωνισμοί. Στο δήμο Ναυπακτίας, όπως έχει αναφερθεί εκτενώς και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, δεν ολοκληρώσαμε ποτέ το ΓΠΣ της Ναυπάκτου, αφήνοντας τη διαδικασία στην ολοκληρωμένη Β1 φάση και με τη Β2 τελικά να εκκρεμεί. Η «ε» σήμερα θέτει 9 ερωτήσεις και παρουσιάζει τις 9 αντίστοιχες απαντήσεις, κάνοντας μία σύνοψη του τι έπρεπε να έχει γίνει έως σήμερα, αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Τα συμπεράσματα δικά σας….

 

 

  1. Τι ήταν το ΓΠΣ ΔΕ Ναυπάκτου;

Ήταν η μελέτη για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου.  Ξεκίνησε μαζί με την Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση του Νόμου Καποδίστρια (1997). Μετά από διαγωνιστική διαδικασία η επίσημη έναρξη της Μελέτης έγινε το 2003. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η αντίστοιχη μελέτη για τον τότε Δήμου Αντιρρίου που λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων ανήκε στην κατηγορία των ΣΧΟΟΑΠ.

 

  1. Τί περιμέναμε από την μελέτη;

Να οργανωθεί η χωροταξία της Δημοτικής Ενότητας, να καθοριστούν χρήσεις γης, ζώνες ανάπτυξής και προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (βλέπε ΑΠΕ), να προταθούν πιθανά νέα όρια στους οικισμούς ή και να πολεοδομηθούν, να καθοριστούν νέες επεκτάσεις στο σχέδιο πόλης Ναυπάκτου και να επανακαθοριστούν οι όροι δόμησης στις συνοικίες της πόλης.

 

  1. Σε ποιο στάδιο έφτασε;

Η μελέτη ολοκληρώνεται με την οριστική πρόταση της Β2 Φάσης και ψηφίζετε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολούθως προχωρά η διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τελική την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) και την υπογραφή από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο ΦΕΚ.

Από το 2019, στο δήμο Ναυπακτίας, έχουμε ολοκληρώσει τη Β1 Φάση και μετά την διαβούλευση αναμέναμε την οριστικοποίηση της πρότασης (Β2 Φάσης).

 

  1. Ποιες λύσεις αναζητούσαμε από την εν λόγω μελέτη;

Προφανώς την οργάνωση της χωροταξίας της Δημοτικής Ενότητας που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις για αναπτυξιακές, τουριστικές και οικιστικές δραστηριότητες στον Δήμο Ναυπακτίας.

Εφικτός στόχος ήταν η τροποποίηση του Μέσω Συντελεστή Δόμησης που έχει καθοριστεί από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1980 σε συγκεκριμένες συνοικίες (Ψανή, Γήπεδο, Αφροδίτη, Λυγιά) και θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην λύση του ζητήματος εύρεσης προσιτής κατοικίας.

Ξεχωρίζει επίσης η πρόταση ένταξης στο σχέδιο πόλης Ναυπάκτου της περιοχής της Παλαιοπαναγιάς, ως νέα δυτική επέκταση, που θα έβαζε τις βάσεις στην επίλυση του ορατού πολεοδομικού ζητήματος εκεί.

 

  1. Τι είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ναυπακτίας;

Είναι η μελέτη για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο, δηλαδή και στις έξι Δημοτικές Ενότητες και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά την προσαρμογή της Πολεοδομικής Νομοθεσίας στα δεδομένα των Καλλικρατικών Δήμων (2014 & 2016) ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης μελετών από το ΥΠΕΝ & το ΤΕΕ το 2020.

Σήμερα υπάρχει σύμπραξη ανάδοχων για την μελέτη και λογικά ξεκινά στα τέλη του 2024 με στόχο ολοκλήρωσης τα δύο με δυόμισι χρόνια.

 

  1. Τί περιμένουμε από την μελέτη του ΤΠΣ;

Η Μελέτη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων περιλαμβάνει την οργάνωση χωροταξίας και των έξι Δημοτικών Ενοτήτων, την οριοθέτηση των οικισμών, την οριοθέτηση των χειμάρρων και τον εκ νέο καθορισμό των επεκτάσεων του σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου και των όποιων οικισμών προταθούν για πολεοδόμηση.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας για εκδοθούν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα για το καθένα

 

  1. Που διαφέρει το ΓΠΣ με το ΤΠΣ;

Το ΓΠΣ μελετούσε την Δημοτική Ενότητα Ναυπάκτου και με την έγκριση του με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα υπήρχαν χρήσεις γης για την εντός και εκτός σχεδίου/οικισμού περιοχή.

Την ίδια ώρα ξεκινούσε και η διαδικασία καθορισμού των προβλέψεών της μέσω της πολεοδομικής εφαρμογής με την έγκριση των αναθεωρήσεων ή επεκτάσεων ρυμοτομικών σχεδίων για την Ναύπακτο και οριοθέτηση ή και πολεοδόμηση για τους οικισμούς της Ενότητας.

Στην πολεοδομική εφαρμογή μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η οριοθέτηση και στην συνέχεια η εκτέλεση των έργων διευθέτησης των χειμάρρων.

Το ΤΠΣ μελετά το σύνολο του Δήμου και στις έξι Ενότητες και προϋπόθεση για να εγκριθεί από το ΣτΕ πριν το Διάταγμα, είναι να γίνει παράλληλα και η οριοθέτηση των οικισμών καθώς και η οριοθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο του Δήμου στοιχεία της πολεοδομικής εφαρμογής στο παλιότερο καθεστώς.

Η διαφορά στην διαδικασία με το ΤΠΣ ειδικά για το περιβάλλον και την τοπογραφία της Ναυπακτίας αυξάνει παρά πολύ το αντικείμενο των παράλληλων μελετών, ενώ και η νομολογία του ΣτΕ είναι αντίθετη σε υπέρμετρες επεκτάσεις σχεδίου (βλέπε Παλαιοπαναγιά) ή στην αύξηση των πολεοδομικών μεγεθών (βλέπε Οικιστικό Ναυπάκτου).

Σε κάθε περίπτωση με την έγκριση των ΤΠΣ ξεκινά η διαδικασία της πολεοδομικής εφαρμογής με την μελέτη των αναθεωρήσεων και νέων επεκτάσεων του σχεδίου και πολεοδόμηση οικισμών.

 

  1. Συμπληρώνει το ΓΠΣ την μελέτη του ΤΠΣ;

Αν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη του ΓΠΣ με την ψήφιση της Β2 Φάσης από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι δεδομένο ότι θα είχε θεσμοθετηθεί με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ πριν την μελλοντική θεσμοθέτηση του ΤΠΣ.

Μόνο τότε το ΤΠΣ θα ενσωμάτωνε και θα συμπλήρωνε αν χρειαζόταν τις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις της μελέτης.

Με τον τρόπο αυτό θα είχαν διασφαλισθεί ως θεσμοθετημένα, σειρά από πολεοδομικές λύσεις που είναι πιθανόν να είναι ανέφικτα στο νέο περιβάλλον του Πολεοδομικού Σχεδιασμού των ΤΠΣ.

Στο Β1 στάδιο η μελέτη του ΓΠΣ για την ΔΕ Ναυπάκτου αφουγκράζεται αλλά δεν δεσμεύει την νέα μελέτη του ΤΠΣ, η οποία έτσι και αλλιώς έχει ως αντικείμενο να μελετήσει το σύνολο του Δήμου και να λάβει υπόψη μόνο τα θεσμοθετημένα που στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Ναυπάκτου κοιτάμε στην δεκαετία του 1980.

Σημειώνεται εδώ ότι η πλειονότητα των μελετών του ΤΠΣ δεν έχουν ξεκινήσει στο σύνολο της Χώρας και προφανώς δεν έχει θεσμοθετηθεί σε οποιοδήποτε Δήμο.

 

  1. ΓΠΣ ή ΤΠΣ;

Η μελέτη για το ΓΠΣ της ΔΕ Ναυπάκτου, με σειρά από καθυστερήσεις και προβλήματα, είχε φτάσει στην ολοκλήρωσή της και η μη θεσμοθέτησή της είναι μια κίνηση υψηλού αναπτυξιακού και πολεοδομικού ρίσκου, ενώ θα μπορούσε να γίνει λόγος και για διοικητική ασυνέπεια, καθώς έχουν ξοδευτεί σημαντικά ποσά για να μπει τελικά στο αρχείο.

Είναι δεδομένο πως μπαίνουμε σε ένα άγνωστο περιβάλλον πολεοδομικού σχεδιασμού με πολλά προβλήματα ανοιχτά και με μόνη εγγύηση τα διαθέσιμα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εφόσον ολοκληρωθεί η προσπάθεια των ΤΠΣ από την μία θα ενοποιηθεί το περιβάλλον Χωροταξίας για την Ναυπακτία, από την άλλη με πιθανόν σημαντικές ελλείψεις και ζητήματα για την Ναύπακτο.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός Ναυπάκτου 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme