6 C
Nafpaktos
Monday, November 25, 2024
spot_img
spot_img

Ε.Κ. (Εργαστηριακό Κέντρο) Ναυπάκτου: Χωρίς κτίριο εδώ και 15 χρόνια!!!

spot_img

Αξιότιμοι κύριοι,
 
Ίσως θεωρηθεί υπερβολικό, αλλά δυστυχώς είναι γεγονός πως στην πόλη της Ναυπάκτου λειτουργεί σχολική μονάδα χωρίς σχολικό κτίριο, «φιλοξενούμενη» στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, από το 2004!!!

Πέρασαν ήδη 15 χρόνια και ακόμα είμαστε «άστεγοι», χωρίς σχολικό κτίριο. Ίσως είμαστε το μοναδικό στην πόλη της Ναυπάκτου και μπορεί και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ή ακόμα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αν και άλλαξαν από τότε 4 Δήμαρχοι, είμαστε στον 5ο τώρα, δυστυχώς κανείς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Εργαστηριακού Κέντρου, υποβαθμίζοντας κατά πολύ την ποιότητα της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην πόλη της Ναυπάκτου. Ευθύνη έχουν όλες οι Δημοτικές Αρχές που εδώ και 15 χρόνια έβλεπαν και γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά το θεωρούσαν «ασήμαντο»!!

Πόσο «ασήμαντο» άραγε είναι το συγκεκριμένο θέμα, όταν αφορά τις νέες και τους νέους της πόλης μας;; Τις επόμενες γενιές;; Γιατί να υστερούν σε παροχές οι νέοι πολίτες αυτού του τόπου;; Για πόσα χρόνια ακόμα θα αποτελεί το «κτιριακό του ΕΚ» χώρος εργολαβιών και χρόνιο πρόβλημα που απλά μεταφέρεται από τον ένα Δήμαρχο στον επόμενο;; Γιατί, δυστυχώς, εδώ και 15 χρόνια, μόνο «εργολαβίες» πραγματοποιούνται στο «κουφάρι» των κτιρίων του ΕΚ.

Εννοείτε, δεν ήμασταν αρνητικοί σε οποιοδήποτε βελτιωτική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα στον προαύλιο χώρο των εργαστηρίων. Στην πραγματικότητα όμως, κατεδαφίστηκαν 2000 τ.μ από τα εργαστήρια και στη θέση τους κατασκευάστηκε ένα Δημοτικό Parκing και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (5 Χ 5). Και τα εργαστήρια πουθενά!!!

Η Τεχνική εκπαίδευση στην πόλη της Ναυπάκτου (ΕΠΑΛ – ΔΙΕΚ – ΕΚ) στεγάζεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 σε κτιριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο έκτασης 8 στρεμμάτων, την οποία δώρισε ο αείμνηστος Ανδρέας Τσάρας. Οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις μέχρι το 2003 κάλυπταν μια έκταση περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το 2004, τα κτίρια που λειτουργούσαν τα εργαστήρια κρίθηκαν ακατάλληλα και πιο συγκεκριμένα    το κτίριο έκτασης 2000 τ.μ. κρίθηκε “προς κατεδάφιση” και τα υπόλοιπα τμήματα (“πρώην μηχανουργείο” έκτασης 700 τ.μ. και “πρώην ξυλουργείο”  έκτασης 400 τ.μ.) κρίθηκαν “προς επισκευή”.

«Μηχανουργείο»

2004 – 2019Μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες εργασίες, αποφασίσθηκε τα εργαστήρια να λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους πλησίον της σχολικής μονάδας, συνολικής έκτασης 300 τ.μ., με μηνιαίο μίσθωμα 2000 ευρώ περίπου, και επιπλέον, στην αίθουσα εκδηλώσεων έκτασης 300 τ.μ. η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα (χωρίσθηκε σε 5 αίθουσες).  Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως οι 12 τεχνικές ειδικότητες του ΕΠΑΛ έπρεπε προσωρινά να “στριμωχθούν” σε εργαστήρια συνολικής έκτασης 600 τ.μ., από τα 3,000 τ.μ. όπου λειτουργούσαν μέχρι τότε.

Δυστυχώς, η προσωρινή αυτή λύση τήρησε το “ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού”!!! Η κατάσταση παραμένει ίδια κι ας έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε.

Από το 2004 κι έπειτα, ξεκίνησε ένας διαρκής αγώνας από τους μαθητές, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Σύλλογο εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ (τότε ΤΕΕ), με κινητοποιήσεις , καταλήψεις, συνεντεύξεις σε τοπικά και σε Πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ,   απευθυνόμενοι προς την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία, για άμεση παράδοση των προς επισκευή χώρων συνολικής έκτασης 1100 τ.μ..

Το 2006, ο τότε Δήμαρχος Ναυπάκτου κος Νταουσάνης, με έγγραφό του ενημερώνει την τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και απαιτεί κονδύλι για την έναρξη κατεδάφισης και επισκευής των εργαστηριακών εγκαταστάσεων.

Το 2009, ανακοινώνεται από τον Δήμαρχο Ναυπάκτου κο Μπουλέ, η διάθεση κονδυλίου από τον ΟΣΚ ύψους 900.000 ευρώ.

Το 2012 το Νοέμβριο, έπειτα από τρία χρόνια, ξεκινά, και ολοκληρώνεται εντός δυο εβδομάδων,  η κατεδάφιση των εργαστηρίων στο βόρειο αύλειο χώρο της σχολικής μονάδας, συνολικής έκτασης 2000 τ.μ. Οι συγκεκριμένες εργασίες απορρόφησαν από το κονδύλι των 900.000 ευρώ το ποσό των 200.000 ευρώ περίπου. Απέμεναν τα υπόλοιπα 700.000 ευρώ τα οποία προοριζόταν για τις μελέτες (αρχιτεκτονικές – ηλεκτρομηχανολογικές – στατικές) και την επισκευή και ανακαίνιση των δύο αιθουσών που είχαν απομείνει, συνολικής έκτασης 1.100τ.μ. (το “Ξυλουργείο” 400 τ.μ. και το Μηχανουργείο 700 τ.μ.).

                                                                        «Ξυλουργείο»

Η ανακαίνιση και παράδοση αυτών των χώρων:
  Θα έλυνε το πρόβλημα των άνετων και λειτουργικών εργαστηριακών χώρων.
  Θα απελευθέρωνε την αίθουσα εκδηλώσεων, απαραίτητη για κάθε σχολικό συγκρότημα.
  Θα συγκέντρωνε όλα τα εργαστήρια μέσα στο σχολικό συγκρότημα αποφεύγοντας τη μετακίνηση των μαθητών εκτός σχολικού κτιρίου, προς τα μισθωμένα εργαστήρια.
  Θα εξοικονομούσε στο δημόσιο 25.000 ευρώ ετησίως από το μίσθωμα. (Έχουν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρόνια περίπου 300.000 ευρώ για ενοίκια!!! Άραγε, αν κάποια στιγμή αποφασίσει το Υπουργείο να επιβαρυνθεί ο Δήμος Ναυπακτίας με το ενοίκιο, θα το αναλάμβανε ή θα μας έκανε έξωση;;).
 
Δυστυχώς, από το Νοέμβρη του 2012 μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία εργασία επισκευής στους συγκεκριμένους χώρους. Οι μελέτες “πάγωσαν” για ανεξήγητο λόγο και το ποσό των 700.000 ευρώ έμεινε ανεκμετάλλευτο στα συρτάρια. (είναι ανενεργός ο κωδικός του σε κάποιο “συννεφάκι”, όπως μας απάντησαν)
 
Πριν από δύο χρόνια, Μάρτιος του 2017, προσκλήθηκαν στο σχολείο μας οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου για να μας ενημερώσουν τόσο για την ύπαρξη του κονδυλίου, όσο και τις προθέσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Δεσμεύτηκε τότε η Δημοτική αρχή πως θα προχωρήσουν οι μελέτες μέσα σε τρεις μήνες.
 
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2017-2018, μας ενημερώνουν πως δεν είχε γίνει τίποτα ακόμα. Κρίναμε τότε απαραίτητο να ενημερώσουμε τοπικούς βουλευτές και να τεθεί το κτιριακό των εργαστηρίων ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, όπως και έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 2017.
 
Παράλληλα, στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, το θέμα των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, τέθηκε ως ερώτημα στη Βουλή των Ελλήνων από  τους βουλευτές κ.κ Βαρεμένο, Ιωάννου, Μυταφίδη λαμβάνοντας την απάντηση πως “είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής”.
 
Η δέσμευση της δημοτικής αρχής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Μαϊου του 2018 με κονδύλι από τα ταμεία του Δήμου. (Για τις 700.000 ευρώ καμία αναφορά!!).
 
Ενημερωθήκαμε αρχές Ιουνίου του 2019,  πως ολοκληρώθηκαν οι φάσεις των μελετών (εκπόνηση στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών (!) μελετών) για τις οποίες δαπανήθηκαν περίπου 108.000 ευρώ!!! (από τα ταμεία του Δήμου Ναυπακτίας όπως μας ανάφερε ο κος Λουκόπουλος).
 
Σε πρόσφατη, προφορική, ενημέρωση, οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος του σχολείου μας βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου θα μελετηθεί και θα προωθηθεί για χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ! Αν όλα πάνε καλά, οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε 3-4 χρόνια, το συντομότερο!!!!!!

Κύριοι, ας αντιληφθούμε πως η ύπαρξη ενός σύγχρονου, σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, Εργαστηριακού Κέντρου στην πόλη της Ναυπάκτου, εκτός από κατάρτιση μαθητών που φοιτούν σε ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ (συνολικά 600 μαθητές ετησίως), θα είναι σε θέση να υποστηρίξει και εργαστηριακές ασκήσεις των Γυμνασίων και των Δημοτικών της πόλης μας. Στο χέρι σας είναι αυτό το Ε (εργαστηριακό) να το αξιοποιήσετε και να το μετατρέψετε σε Ε(ερευνητικό) και Ε (επιστημονικό) Κέντρο Ναυπάκτου, όπου ακόμα και επιχειρήσεις (βιοτεχνίες και βιομηχανίες) της περιοχής θα μπορούν να συνεργαστούν με τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.
  Ας πάψουν πλέον οι «κοντόφθαλμοι» χειρισμοί και οι εργολαβίες!!! Δώστε στους νέους της πόλης αυτά που δικαιούνται. Μη τους τα στερείται άλλο!! ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ!!  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!

Ο  Διευθυντής του Ε.Κ. Ναυπάκτου
Μακρυγιώργος  Ευάγγελος

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme