11.1 C
Nafpaktos
Sunday, November 24, 2024
spot_img
spot_img

Ν. Δημητρόπουλος: Ορεινή Ναυπακτία-Απειλές και ευκαιρίες

spot_img

Ερημοποίηση- Αναζωογόνηση-Ανάπτυξη           

 

Γράφει ο Νίκος Δημητρόπουλος, Οικονομολόγος

Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας

 

Ενώπιων αυτών των τριών καταστάσεων βρισκόμαστε σήμερα μετά από  πολλά χρόνια. Με απειλή την ερημοποίηση, κοινή διαπίστωση τα τελευταίο διάστημα, ελπίδα την αναζωογόνηση και ευκαιρία την αειφόρο ανάπτυξη. Παράμετροι και στοιχεία που βασίζω αυτή την ανάλυση είναι τρείς: α) Συνοπτική περιγραφή των γεγονότων και διαπιστώσεις για την τελευταία 25ετία στα χωριά μας, β)Η απογραφή του πληθυσμού  που έγινε το 2021 και ανακοινώθηκε επίσημα φέτος και γ) Στοιχεία που προκύπτουν όσον αφορά την συμμετοχή των εκλογέων στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές.

Όπως είναι γνωστό οι Καποδιστριακοί δήμοι από το 1998 έως το 2010 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση και αναβάθμιση των χωριών μας. Δεξαμενές, δίκτυα ύδρευσης, δρόμοι, αναπλάσεις, επεκτάσεις ηλεκτροδοτήσεων, τηλεπικοινωνίες, βελτίωση του επαρχιακού δικτύου, ασφαλτοστρώσεις κλπ. έδωσαν το έναυσμα για μια καλύτερη ζωή επιστρέφοντας πολλοί  στις ρίζες κατασκευάζοντας νέα σπίτια ή ανακαινίζοντας τα παλαιά  και αναβιώνοντας παράλληλα την ταυτότητα κάθε χωριού με τις παραδόσεις τον πολιτισμό και την ιστορία. Παράλληλα και με την βοήθεια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ξεκίνησαν και αρκετές επιχειρήσεις διαμονής και σίτισης  και γενικά υπήρχε ένα αισιόδοξο κλίμα. Αυτή η εξέλιξη  σταμάτησε με  την αλλαγή των ορίων των δήμων με τον Κλεισθένη και την ενσωμάτωση  των ορεινών δήμων από το 2011  στον ενιαίο δήμο Ναυπακτίας, κάτι για το οποίο έγινε πολύ κουβέντα . Εκ του αποτελέσματος πλέον είναι κοινή διαπίστωση από τότε έως σήμερα οι διαφορετικές προτεραιότητες και το  διεκδικητικό πλαίσιο όλων των δημοτικών αρχών σε συνδυασμό με την μακροχρόνια οικονομική κρίση  και την επιδημία  σταμάτησαν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την ορεινή Ναυπακτία. Αποτέλεσμα όλων αυτών όπως φάνηκε και από την απογραφή ήταν να δεχθούμε ένα ισχυρό σοκ όσον αφορά την μείωση του πληθυσμού. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο εδώ για την απογραφή αλλά μετά από ψυχραιμότερη ανάλυση των στοιχείων παρά τα προβλήματα και επειδή οι ρίζες είναι βαθιές  προκύπτει ότι ο κόσμος αντιστάθηκε. Ένας ισχυρός πυρήνας πληθυσμού 5000 νομίμων κατοίκων το 2021 παρά τις δυσκολίες της πανδημίας εξέφρασαν την επιθυμία και απογράφηκαν στα χωριά τους(Αποδοτία 2200, Πλάτανος 1300, Πυλλήνη 1500).  Επίσης  ένα ισχυρό ποσοστό από αυτούς 3000 εκλογείς (Αποδοτία 1200, Πλάτανος 700 και Πυλλήνη 1100) ήρθαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους και τη ταλαιπωρία τους, χωρίς όμως και οι ίδιοι να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον παρά την προσήλωσή τους. Η διαφορά μάλιστα είναι 300 ψήφοι λιγότεροι από τις εκλογές του 2019 κάτι που ισχυροποιεί την βούληση και την ενεργό συμμετοχή αυτών των ανθρώπων για τα χωριά τους.  Από μόνα τους αυτά δείχνουν ότι  σε πρώτη φάση αποφύγαμε την ερημοποίηση κρατώντας παράλληλα τις υποδομές που υπάρχουν  με δύο κινδύνους όμως, της παλαίωσης και της φθοράς  των υποδομών,  αλλά και χωρίς παράλληλα να προστίθενται νέες και σημαντικές.

Πάμε τώρα στην αναζωογόνηση και τι σημαίνει αυτό για την ορεινή Ναυπακτία. Κατ αρχήν μετά από τόσα που έχουμε υποστεί σαν Χώρα ο όρος της ανάπτυξης μετατοπίστηκε στο όρο της αναζωογόνησης των χωριών, αυτό φαίνεται από τις μελέτες και τις προτάσεις που υποβάλουν φορείς  για χρηματοδότηση προτείνοντας τις σχετικές παρεμβάσεις  όπως και για την περιοχή μας.  Αυτό για εμάς έχει να κάνει με δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι το οδικό δίκτυο και όχι γενικά και αόριστα αλλά συγκεκριμένα για κάθε χωριό ή ενότητα χωριών. Υπάρχουν χωριά που όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα είναι σχεδόν απομονωμένα όπως είναι το Λιβαδάκι και το Δενδροχώρι ή η Καλλονή και η Κυδωνιά όπως επίσης το Γρηγόρι και η Ελατόβρυση κλπ. Υπάρχουν επίσης οι κεντρικές αρτηρίες που συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες των όμορων Νομών δεν βλέπονται. Εμείς οφείλουμε τεκμηριώσουμε , να ομαδοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε τα προβλήματα σημείο προς σημείο σε ενότητες ώστε να είμαστε πειστικοί όταν απευθυνόμαστε σε Περιφέρεια ή Υπουργεία. Οι γενικότητες τύπου ότι “το οδικό δίκτυο ορεινής Ναυπακτίας είναι προβληματικό”  που λένε και γράφουν διάφοροι που μας επισκέπτονται μόνο για να πουν κάτι και να μας ξεφορτωθούν δεν μας αφορά. Μπορούμε να το κάνουμε, μπορεί ο Δήμος μας να το κάνει αυτό? Η απάντηση είναι ναι και μπορεί και είναι στα όρια της ευθύνης  του και μην το συγχέουμε με το ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά  του. Οφείλει να το έχει στην ατζέντα του μελετημένα και τεκμηριωμένα  και να θέτει το πρόβλημα ανά πάσα στιγμή στην πολιτική ηγεσία και για τον απλούστατο λόγο, ότι αν δεν το κάνουμε εμείς δεν μπορεί και δεν τον νοιάζει κανέναν άλλο να το κάνει. Είναι θέμα πραγματικής βούλησης, πολιτικής ικανότητας και τεχνοκρατικής αρτιότητας.

Το δεύτερο είναι να επανέρθουμε και να πιάσουμε το σχοινί από εκεί που το αφήσαμε το 2010, να ενισχύσουμε τους πυρήνες ανάπτυξης με κεντρικά σημεία όπως ήταν Άνω Χώρα-Ευηνολίμνη-Λουτρά Στάχτης.  Ο πυρήνας της Άνω Χώρας προχώρησε αρκετά και μπορεί να περάσει στο επόμενο βήμα της διεύρυνσης, στα άλλα δυο σημεία όμως είμαστε στο μηδέν, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς τίποτα και το χειρότερο χωρίς κανένας να ασχολείται. Μπορεί τώρα να γίνει κάτι? Βεβαίως μπορεί και την γνώση έχουμε και την εμπειρία. Λείπει και έλειψε όμως η κεντρική βούληση και ο σχεδιασμός της εκάστοτε Δημοτικής αρχής που περιορίζονται στα ορεινά μόνο στα στοιχειώδη και τα άκρως αναγκαία και μάλιστα προσποιημένα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο σύμβουλο των οποίων  κύριο μέλημα είναι το αν θα στείλει λίγο παραπάνω τα μηχανήματα έργων στον πρόεδρο του ενός ή του άλλου χωριού και αυτό στο τέλος να το κεφαλαιοποιούν σε ψήφους στις εκλογές. Αν αυτό θέλουμε τότε καλώς θα μας κρατήσει λίγο καιρό ακόμα, με το σωληνάκι όμως και χωρίς επιστροφή, γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ισοπεδωτικές  οι ανταγωνισμοί μεγάλοι  σε ένα σκληρό αδυσώπητο περιβάλλον.

Όλα αυτά αφορούν τις τρείς ενότητες της ορεινής Ναυπακτίας. Παίρνω την ευκαιρία  να αναφερθώ  σε αυτά εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου με πυξίδα την εμπειρία και την γνώση που μπορεί να έχω από το 1996 έως σήμερα  που ασχολούμαι με τα αυτοδιοικητικά, τα αναπτυξιακά και τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής της περιοχή μας αλλά και ευρύτερα.

Δεν θα πω τα τετριμμένα, αυτές οι εκλογές είναι  κρίσιμες κλπ. και ούτε θα κινδυνολογήσω. Θα πω όμως ότι αν έχει κάποια αξία για εμάς η περίοδος αυτή, είναι ότι η θητεία της νέας δημοτικής αρχής θα είναι πενταετής 2024-2028 στο κέντρο δηλαδή της προγραμματικής περιόδου 2023-2030 με δύο ΕΣΠΑ αυτή τη φορά το ένα το κανονικό και το άλλο του Ταμείου Ανάκαμψης πέραν των άλλων μικρότερων προγραμμάτων.

Αν όλα τα εκτεθέντα παραπάνω  εκτιμηθούν ανάλογα από όλους μας τότε εμείς μπορούμε να  σας πούμε από την πλευρά μας ότι η αυτοδιοικητική μας παράταξή, η Ενωτική Πρωτοβουλία υπό το Τάκη Λουκόπουλο έχουμε τις παρακαταθήκες, την εμπειρία αλλά και τις ικανότητες  ώστε  να μην μείνουμε έξω από αυτά, ενσωματώνοντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες και το δυναμικό μας αποτελούμενο από ανθρώπους με κοινωνική προσφορά και σύγχρονες γνώσεις και παιδεία.

Τέλος, δεν θέλω να κάνω καμία αναφορά προς το παρόν για ανάπτυξη γιατί αν δεν ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται τα παραπάνω θα μιλάμε απλώς για θεωρίες. Είμαι αισιόδοξος όμως συνεκτιμώντας και την ιστορική μας διαδρομή ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι. Προσηλωμένοι στους στόχους μας διαθέτουμε   όλα εκείνα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να τους πετύχουμε  και με την συμμετοχή σας και την στήριξή σας να δώσουμε  μια καινούρια προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme