Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Αιτ/νίας Νίκος Παπαναστάσης μιλά στην «ε»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Αιτ/νίας Νίκος Παπαναστάσης βρέθηκε τις προηγούμενης ημέρες στη Ναύπακτο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και εργατικά σωματεία. Συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία λόγω της πανδημίας έχουν γίνει πολύ περισσότερα, ενώ τους μετέφερε και το κάλεσμα του κόμματος για συστράτευση και κοινό αγώνα. Ο βουλευτής μίλησε στην «ε» για το σκοπό της επίσκεψης, για το πως οι συνθήκες της πανδημίας έχουν εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση, αλλά και για το στοίχημα των συμμαχιών την επόμενη ημέρα.
Καταρχάς μιλήστε μας για το σκοπό της επίσκεψης στη Ναύπακτο…
Ως βουλευτής του νομού έχουμε πρόγραμμα επισκέψεων σε περιοχές, ουσιαστικές όμως επισκέψεις, γι’ αυτό και διαρκούν 3-4 ημέρες, παίρνοντας την ευκαιρία μέσω των ΤΟ που ζουν τα πράγματα σε κάθε πόλη, να κάνουμε συναντήσεις με φορείς, να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να συζητήσουμε με τον κόσμο διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της εικόνας που αυτοί βιώνουν με αυτά που παρουσιάζει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον κόσμο, ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα, για να στηριχτεί η δράση μας, από τη στιγμή που είμαστε η μόνη φωνή απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και από δυνάμεις της αντιπολίτευσης οι οποίες συναινούν στα περισσότερα από αυτά.
Εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε σε συνθήκες πανδημίας. Τι θεωρείτε πως έχουμε κάνει σωστά στη διαχείρισή της και τι λάθος;
Γενικά υπήρξε παραδοχή ότι υπάρχει η πανδημία και αυτό είναι σημαντικό. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξαν οι υποδομές για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια κατάσταση. Αυτοί που είναι μπροστά στη μάχη, το νοσοκομειακό προσωπικό, πριν την πανδημία ζητούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ προβάλλοντας τις κενές θέσεις των οργανογραμμάτων των νοσοκομείων χωρίς όμως ανταπόκριση στο αίτημά τους. Φτάσαμε στην πανδημία όμως δεν έγιναν και πάλι. Η κυβέρνηση προσπάθησε με ασπιρίνες να αντιμετωπίσει την κατάσταση (πχ με επικουρικούς γιατρούς με ημερομηνία λήξεις δηλαδή και όχι μόνιμες προσλήψεις). Λένε για τις διπλάσιες κλίνες ΜΕΘ όμως κι αυτό είναι πλέον ψέμα, αφού δωμάτια αυξημένης φροντίδας με έναν αναπνευστήρα τα ονομάζουν ΜΕΘ. Υπάρχει μία σοβαρή υποδομή, τα ιδιωτικά κέντρα παροχών υγείας, όπου όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει την πρότασή μας για πραγματική επίταξη, χωρίς πληρωμή δηλαδή, διότι αυτά ανδρώθηκαν με κρατικό χρήμα και τώρα έπρεπε να το πάρουμε πίσω. Αντί γι’ αυτό τι έκανε η κυβέρνηση, έκανε επίταξη των γιατρών δημιουργώντας κοινωνικά αντανακλαστικά.
Για τις συνέπειες αυτής της κρίσης και τον τρόπο με τον οποίο το κράτος στάθηκε ή δε στάθηκε ασπίδα στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ποιο το σχόλιό σας;
Στη Ναύπακτο είχα συνάντηση με το σωματείο των μουσικών της περιοχής, με μεγάλο αριθμό μελών, περίπου 250 άτομα. Μας παρουσίασαν τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Οι επιπτώσεις στην εστίαση, με άλλες να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν κάποιες καν, τους ρώτησα πόσοι είναι ανασφάλιστοι και μου είπαν οι 150! Το ίδιο και σε πολλούς άλλους κλάδους. Για ποια ασπίδα μιλάμε λοιπόν με αυτό ως παράδειγμα και μόνο.
Πως κρίνετε το γεγονός ότι ενώ η πανδημία και όλα όσα φέρνει σε επίπεδο προβλημάτων θα έπρεπε να αφυπνίσει τον κόσμο αντιθέτως τον έχουν κάνει ακόμα περισσότερο ανενεργό;
Συμφωνώ με αυτό αλλά θα το δω από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία. Ο κόσμος έχει κλειστεί, έχει αποκοινωνικοποιηθεί, και είναι ουσιαστικά αποκομμένα από συλλογικές δράσεις. Η πανδημία εργαλειοποιήθηκε, και το λέμε αυτό γιατί ουσιαστικά αυτό βολεύει εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις αυτή την περίοδο, με ένα πραγματικό νομοθετικό ντελίριο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που αποφασίζονται αφορούν μία κατεύθυνση αντιλαϊκή. Κάποιος βολεύεται από αυτό λοιπόν, αλλά εδώ έρχεται η πρότασή μας λέγοντας στον κόσμο να μην απομονώνεται. Παντού όπου υπάρχει συλλογική δράση ο κόσμος να είναι παρών είναι η πρότασή μας, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.
Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας, θεωρείτε πως υπάρχει διάθεση ενός ευρύτερου καλέσματος όπου θα συμμετέχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Το θέμα αυτό είναι σε συζήτηση αυτή την περίοδο. Αν ανατρέξουμε στο σκληρό πυρήνα λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας θα δούμε ότι για να λειτουργήσει της είναι αναγκαία η ακίνδυνη εναλλαγή. Όταν ο λαός δυσαρεστείται από τον έναν να πηγαίνει στον άλλο (ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ για παράδειγμα), αλλά πάντα χωρίς κινδύνους για την αστική δημοκρατία. Εμείς επιμένουμε όμως ότι δεν πέφτουμε στην παγίδα του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα γίνεται μία ακόμα προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ, να δημιουργηθούν επιπλέον αναχώματα ώστε την επόμενη μέρα να υπάρξει ασφαλής διακυβέρνησης, όχι όμως για τα συμφέροντα του λαού.
Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, επιδιώκουμε την κοινωνική συμμαχία, να είμαστε στη βάση, στον κόσμο, να τον ακούσουμε και μέσα από αυτό να δημιουργήσουμε συνθήκες ευρύτερων συνεργασιών. Είμαστε κάθετοι κατά των συνεργασιών με δυνάμεις που σας είπα. Λέμε όμως ναι στις συμμαχίες αλλά σε επίπεδο κοινωνικής βάσης.