Είχα τη χαρά να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις του προτύπου πιστοποιημένου συσκευαστηρίου Stiliarashoney.
Ο Γιάννης Στυλιαράς, που το έχει ιδρύσει είναι ίσως ο μοναδικός μελισσοκόμος στην περιοχη που ασχολείται με την παραγωγή βιολογικού μελιού, στοχεύοντας στην στροφή προς την υψηλή ποιότητα διατροφής. Το συσκευαστήριο διαθέτει πιστοποίηση ISO, μπορεί να συσκευασει 1.350 κιλά μέλι την ημέρα και είναι μια μονάδα πρότυπο που δίνει την δυνατότητα και σε άλλους τοπικούς παραγωγούς να συσκευάζουν το μέλι τους με την επωνυμία τους, προωθώντας έτσι την τοπική παραγωγή και υποστηρίζοντας την οικονομία του τόπου μας.
Η μεγάλη όμως συμβολή του Γιάννη Στυλιαρά, είναι πως δεν επαναπαύεται, τουναντίον προσπαθεί συνέχεια να επεκτείνει την επιχείρησή του, αλλά και να αναβαθμίσει την οικονομία της μελισσοκομικής οικογένειας.
Και τα κάνει όλα σωστά: Επιδιώκει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, μεγάλο ζητούμενο για τον τόπο μας, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού, χωρίς την στήριξη της Πολιτείας. Προτίθεται να αυξήσει την γραμμή παραγωγής του, να φέρει επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του και να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για να μυήσει και την επόμενη γενιά στα μυστικά του μελιού, και αδυνατεί να αξιοποιήσει τις ιδέες του καθότι περιμένει το κοινοτικό πρόγραμμα Leader (όπως και τόσοι άλλοι παραγωγοί) το οποίο μετρά ήδη καθυστερήσεις 3 ετών.
Πώς ζητάμε λοιπόν από τους παραγωγούς να γίνουν καινοτόμοι, εξωστρεφείς και οραματιστές για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας μας όταν η ίδια η Πολιτεία δεν στέκεται δίπλα τους; Η Πολιτεία οφείλει να κάνει ο,τι περνάει απο το χέρι της για να διευκολύνει και να στηρίζει τις καλές πρακτικές. Και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς! Από και γιά την Αιτωλοακαρνανία με δύναμη!