Ο Τάκης Λουκόπουλος, δήμαρχος Ναυπακτίας, και εκ νέου υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα του δήμου, μιλά στην «ε». Απαντά για το αποτύπωμα που αφήνει η θητεία που τελειώνει, για τα έργα που παράχθηκαν, για η φιλοσοφία που διοίκησε, αλλά και για τα όσα συνέβησαν στο εσωτερικό της ομάδας. Επίσης μιλά για την αλλαγή της απόφασής του να μην αποχωρήσει με το τέλος της θητείας, διεκδικώντας μία δεύτερη, καθώς και για τη νέα… «Ενωτική Πρωτοβουλία».
Κύριε Λουκόπουλε, λίγο πριν τη λήξη της θητείας σας, και έχοντας πλέον σχηματίσει άποψη και με τα παραπάνω για το τι απαιτεί η διοίκηση ενός δήμου… έχει σχέση αυτό που κανείς φαντάζεται ή υποθέτει με το τι ισχύει πραγματικά;
Αν σκεφτούμε ότι η διοίκηση του δήμου είναι διοίκηση του τόπου μας, της Ναυπακτίας, ήξερα που βρέθηκα τον Σεπτέμβριο του ’14. Ήξερα καλά τον τόπο μου και τα προβλήματά του. Είχαμε σαν ομάδα επεξεργαστεί τις λύσεις και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αντιλαμβανόμουν ότι θα είναι πολύ σκληρή η μάχη που θα πρέπει να δώσω για να νικήσω, παραδείγματος χάριν, το τέρας της γραφειοκρατίας με το πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο καθώς και τις απαρχαιωμένες νοοτροπίες μέσα στη δημόσια διοίκηση. Γνωρίζοντάς τα από κοντά, ως δήμαρχος και όχι ως πολίτης, προσπάθησα παντού να ανοίγω δρόμους και μονοπάτια για να παρακάμπτω παγιωμένες πρακτικές που φρέναραν τη δουλειά του δήμου. Έγινα πιο εφευρετικός για να ξεπεράσω προβλήματα. Σε αυτόν τον αγώνα βρήκα πολλούς συμπαραστάτες, υπαλλήλους και αιρετούς σε όλα τα επίπεδα.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Η τεράστια για τα δεδομένα του δήμου μας απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων είναι η μεγάλη νίκη, μία νίκη όχι μόνο δική μου, αλλά και όλων των συνεργατών μου.
Κε Καρανικόλα, διάλεξα το δύσκολο δρόμο. Να ακούω όλες τις απόψεις και να παροτρύνω τους συνεργάτες μου για δημιουργικές πρωτοβουλίες. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία είναι και συγκρουσιακή. Υπάρχει και το άλλο μοντέλο, της αρχής του ενός και της απόλυτης «ησυχίας». Με τη συλλογική όμως προσπάθεια καταφέραμε όλα αυτά τα σημαντικά. Και αξίζουν συγχαρητήρια οι συνεργάτες μου και όλοι οι υπάλληλοι του δήμου μας, στους οποίους ανήκει ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας.
Τι γεύση σας αφήνει η περίοδος, από το Σεπτέμβριο του 2014 έως και σήμερα;
Γεύση δημιουργίας! Δεν ήταν στρωμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Βλέποντας τι καταφέραμε και κάτω από ποιες συνθήκες, αισθάνομαι βαθύτατα ικανοποιημένος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η χαρά της επιτυχίας.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος ένας άνθρωπος να μπει άλλος στην πολιτική και εν τέλει να βγει άλλος;
Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, δεν θεωρώ ότι μπήκα στην πολιτική. Η συνεργασία μου με δεκάδες ανθρώπους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους, η καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου μάλλον με έκαναν καλύτερο. Δεν μετανιώνω για την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Διαφύλαξα όμως ως κόρη οφθαλμού την ανθρώπινη σχέση που είχα, από την επαγγελματική μου πορεία, με τους συμπολίτες μου. Σε κάθε περίπτωση όμως αν έχω καταφέρει να αποφύγω την αλλοτρίωση, θα το κρίνουν οι συμπολίτες μου.
Ενώ είχατε εκφράσει την άποψη ότι θα είστε δήμαρχος για μία θητεία, στην πορεία αλλάξατε άποψη. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Είναι αυτό που σας απάντησα στην πρώτη ερώτησή σας. Πίστευα πως θα είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω το έργο μου μέσα σε 5 χρόνια, παρά τις όποιες δυσκολίες θα αντιμετώπιζα. Δυστυχώς όμως για τη χώρα μας, τα εμπόδια που σου βάζουν η ίδια η διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και η αντίληψη που κυριαρχεί, είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλες μάχες γι αυτό.
Επιθυμώ μια νέα θητεία για να ολοκληρώσω το έργο μου και αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία μου. Είναι ο μοναδικός λόγος που άλλαξα άποψη.
Αν σας ζητούσα να μου μιλήσετε για το αποτύπωμα αυτής της δημοτικής αρχής, τι θα μου απαντούσατε πως αφήνει πίσω της;
Αν είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει είναι ότι δεν φοβηθήκαμε να αγγίξουμε όλα σχεδόν τα ζητήματα που θεωρούνταν δύσκολα για να μην πω άλυτα. Αναμετρηθήκαμε με προβλήματα, που επί δέκα ή είκοσι χρόνια σέρνονταν και σε πολλά δώσαμε λύσεις, σε άλλα ξεκινήσαμε με τα πρώτα βήματα. Μετρήστε μαζί μου, μερικά μόνο χρόνια προβλήματα με τα οποία καταπιαστήκαμε.
Η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, το «πανωπροίκι» για το έργο της αποχέτευσης, ο βιολογικός καθαρισμός Ναυπάκτου, η ύδρευση των δυτικών περιοχών, το πρόβλημα των πηγών της Βαρναράχης,το τουριστικό καταφύγιο, η υπόγεια σήραγγα για την παράκαμψη της πόλης, το οικιστικό με χαμηλό συντελεστή δόμησης, η αποχέτευση του Αντιρρίου, η διαχείριση των απορριμμάτων με μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, η αναβάθμιση των παζαριών, η πλωτή προβλήτα στο λιμάνι, ο πεζοδιάδρομος από το Γρίμποβο προς το λιμάνι, η επανεκκίνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, η επίλυση του προβλήματος με τον οικισμό της Παλαιοπαναγιάς όπου κερδίσαμε απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος για πολεοδόμησή της, τα πεζοδρόμια μετά το Σκα και ο παραλιακός δρόμος Παλαιοπαναγιάς.
Δεν θα πω άλλα, αλλά δεν νομίζετε ότι είναι πάρα πολλά «άλυτα» προβλήματα που βρίσκουν λύση σε μία μόνο θητεία; Γι’ αυτό λέω πως το βασικό μας χαρακτηριστικό είναι αυτό. Με την ομαδικότητα και τη σκληρή δουλειά πετύχαμε πράγματα που φαίνονταν ακατόρθωτα.
Υπάρχουν πράγματα για τα οποία, όχι απαραίτητα εκ του αποτελέσματος, κοιτάζοντας πίσω πως θα μπορούσατε να έχετε χειριστεί διαφορετικά ή να είχατε πάρει άλλες αποφάσεις;
Θα είχα πιο αποφασιστικά προχωρήσει σε ανανέωση του εξοπλισμού σε οχήματα και μηχανήματα του δήμου. Λόγω παλαιότητας, επιβαρύνουν τον δήμο με σημαντικά κόστη επισκευών και συντήρησης και καθυστερούν έτσι τις απαραίτητες καθημερινές παρεμβάσεις. Δεν αρκούν τα τρία τέσσερα νέα μηχανήματα που αγοράσαμε, αν και σε καμία προηγούμενη θητεία δεν είχαν αγοραστεί τόσα πολλά. Επίσης νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερη η παρουσία μας αν είχα λειτουργήσει πιο συλλογικά την παράταξη. Και δεν εννοώ τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Αναφέρομαι κυρίως στα υπόλοιπα μέλη και στελέχη μας. Θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει περισσότερο αν καλύτερα είχαμε απευθυνθεί σε αυτούς. Κι ένα τελευταίο. Έπρεπε να είχα δώσει μεγαλύτερη σημασία στην πληροφόρηση της κοινωνίας για τις παρεμβάσεις του δήμου.
Εδώ και κάποιους μήνες υπάρχει ένα μπαράζ ανακοινώσεων για έργα που γίνονται και πολύ περισσότερο για έργα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν στη Ναυπακτία. Το ένα στοίχημα είναι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα, το άλλο να περάσουν στη συνείδηση του κόσμου. Εύκολη ή δύσκολη αποστολή;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν υπάρχει μπαράζ ανακοινώσεων, αλλά μπαράζ ή καλύτερα καταιγισμός έργων. Έργων που υλοποιούνται και άλλων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δουλέψαμε πολύ, σε όλη μας τη θητεία για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Βάλαμε στόχους και τους πετύχαμε. Θεωρώ ότι αυτή η θητεία είναι από τις πιο πλούσιες σε παραγωγή και προγραμματισμό έργων. Η υλοποίηση των έργων είναι εξασφαλισμένη, αφού έχουν όλες τις αδειοδοτήσεις, αλλά και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Άρα το πρώτο στοίχημα που λέτε είναι ήδη κερδισμένο.
Το εάν θα περάσουν στη συνείδηση του κόσμου είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη. Εμείς, αλλά και εσείς ως δημοσιογράφοι, αν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά θα έχει σωστή πληροφόρηση και η κοινωνία. Πάντως αυτό είναι το λιγότερο. Σημασία έχει ότι γίνονται και θα γίνουν έργα και υποδομές. Στην τοπική ιστορία, αυτή η θητεία θα καταγραφεί ως θητεία έργων, που αλλάζουν και βελτιώνουν τον τόπο μας. Πρόσκαιρα κοντόφθαλμες αντιπολιτευτικές τακτικές πάνε να υποβαθμίσουν το γεγονός. Όμως η γκρίνια φεύγει, τα έργα μένουν.
Κάνοντας τον απολογισμό των όσων έγιναν επί θητείας σας, ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα;
Μίλησα και πιο πάνω για πολλές σημαντικές παρεμβάσεις σε δυσεπίλυτα προβλήματα. Από πλευράς έργων, αφού μου ζητάτε να ξεχωρίσω κάποια, θα κάνω μια επιλογή. Πριν απ’ όλα όμως πρέπει να τονίσω ότι αυτά τα χρόνια ο δήμος Ναυπακτίας εξασφάλισε ένα πρωτόγνωρο ποσό σε χρηματοδοτήσεις. Το κράτος μας έδωσε για έργα 2.5 εκ. ευρώ και εμείς μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων τα πολλαπλασιάσαμε και έγιναν πάνω από 60 εκ. ευρώ. Νιώθω ότι αυτό το αποτέλεσμα κάνει όλους τους Ναυπάκτιους υπερήφανους, γιατί ο δήμος τους συγκαταλέγεται στους πρώτους στην Ελλάδα σε αποτελεσματικότητα.
Πάμε όμως να πούμε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα:
● Το ΞΕΝΙΑ που μετατρέπεται σε πολιτιστικό-τουριστικό πολυχώρο.
● 8 εκ. ευρώ κατευθύνονται σε αναπλάσεις στο κέντρο της Ναυπάκτου με στόχο την ανάδειξη της καστροπολιτείας. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το πολιτιστικό μονοπάτι, τα ανοικτά κέντρα εμπορίου, ο πεζοδιάδρομος του Γριμπόβου κλπ.
● Σχεδόν 20 εκ. ευρώ πάνε στη σύγχρονη, οικολογική και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με τον δήμο Ναυπακτίας να πρωτοπορεί πανελλαδικά έχοντας βρει χρηματοδότηση για το σύνολο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
● Το τουριστικό καταφύγιο για 100 σκάφη και η πλωτή εξέδρα στο λιμάνι βάζει τη Ναύπακτο σε άλλες τουριστικές ατζέντες.
● Η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και η υλοποίηση της αποχέτευσης του Αντιρρίου μας εξασφαλίζουν καθαρές θάλασσες.
● Τα γήπεδα στα σχολεία και όλες οι άλλες αθλητικές υποδομές (Λυγιάς – Γαβρολίμνη) καθώς και αυτές που ξεκινάνε τώρα (Γαλατάς – Δάφνη – Ξηροπήγαδο κλπ) ήταν προσωπικό μου στοίχημα και το κερδίσαμε προς όφελος των νέων της περιοχής.
● Καταφέραμε σε μια θητεία να αντικαταστήσουμε σχεδόν 40 παιδικές χαρές, ενώ στην προηγούμενη θητεία δεν είχε γίνει ούτε μία.
Κε Καρανικόλα, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτά και δεν θέλω να κουράσω άλλο. Πάντως να ξέρετε ότι τον χαρακτηρισμό της θητείας των μεγάλων έργων, νομίζω ότι τον έχουμε κερδίσει στην κοινωνία.
Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» δεν ήταν λίγες οι φορές που ταλανίστηκε από εσωτερικά ζητήματα στη διάρκεια της θητείας. Οι χειρισμοί από μέρους σας, σε όλα αυτά, ήταν χειρισμοί πολιτικοί ή χειρισμοί του ανθρώπου Τάκη Λουκόπουλου, όπως λένε πολλοί άνθρωποί σας;
Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» ήταν πολλές φορές που ταλανίστηκε τρέχοντας σε υπουργεία και αρμόδιες αρχές για να λύσει προβλήματα και να φέρει χρήματα στον τόπο και πολύ λιγότερες οι φορές που χρειάστηκε να λύσει εσωτερικά θέματα. Εγώ ως επικεφαλής και σύμφωνα με τον χαρακτήρα μου, έκανα κάθε προσπάθεια για να κρατήσω την ομάδα μου ενωμένη. Πίστευα και πιστεύω ότι αυτό βοήθησε τον δήμο Ναυπακτίας να είναι αποτελεσματικός. Στο δημοτικό συμβούλιο και στις επιτροπές όλες οι κρίσιμες αποφάσεις ψηφίζονταν ομόφωνα ή με μεγάλη πλειοψηφία. Πολλοί δήμοι, ακόμη και γειτονικοί μας, δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσκολεύονταν να πάρουν αποφάσεις ακόμη και για τα αυτονόητα.
Οι χειρισμοί μου λοιπόν θεωρώ πως ήταν ανθρώπινοι με στόχευση την αποτελεσματικότητα του δήμου. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως στην κοινωνία θα μείνει ως αποτέλεσμα αυτής της θητείας ο καταιγισμός των έργων που είπαμε παραπάνω και όχι οι όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της ομάδας, που σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Εξ άλλου σας είπα και στην αρχή ότι δεν μου αρέσει η ησυχία που επικρατεί στα ”πολιτικά νεκροταφεία”.
Στη δική μου τη σκέψη, κυριαρχούσε το αποτέλεσμα που έπρεπε να φέρω για τη Ναυπακτία και όχι να επιβεβαιώσω τον εγωισμό του ενός ή του άλλου. Κι όπως είδατε, όσοι δεν άντεξαν αυτό το κλίμα δημιουργίας και ήθελαν να χαράξουν προσωπικές στρατηγικές πολιτικής επιβίωσης, πήραν το δικό τους δρόμο. Θα κριθούμε όλοι από την κοινωνία. Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο μας, να μην επιβραβευθεί ο πολιτικός καιροσκοπισμός.
Πόσο θεωρείτε πως όλα αυτά έφθειραν την εικόνα της παράταξης, άρα και τη δική σας ως η κεφαλή της;
Λογαριασμό θα κάνουμε στο τέλος, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και τότε θα σηκώσω και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί. Αλλά προς το παρόν είμαι πολύ ικανοποιημένος από την παραγωγή έργου που έγινε. Ίσως έγιναν και πολύ περισσότερα από αυτά που πίστευα ότι θα καταφέρουμε, τον Σεπτέμβρη του ’14 όταν ξεκινούσε η θητεία μου.
Με όλες τις αλλαγές που έγιναν, σε επίπεδο στελεχών, μπορούμε να πούμε πως πλέον η Πρωτοβουλία είναι μία ομάδα με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου σας;
Από τους 42 υποψηφίους, οι 28 είναι νέα πρόσωπα. Αυτό δείχνει και την αποδοχή της παράταξης από την κοινωνία. Όταν στο τέλος μιας θητείας βλέπεις νέους ανθρώπους, πετυχημένους επαγγελματίες, ανθρώπους με κοινωνική προσφορά, να προσέρχονται στην ομάδα, σημαίνει ότι κάτι καλό κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ λοιπόν, ότι αν μας δοθεί μια δεύτερη θητεία, θα είμαστε ακόμη καλύτεροι. Θα λείψει αν θέλετε το «θάμπωμα» της εικόνας που προκάλεσαν οι προσωπικές στρατηγικές κάποιων πρώην συνεργατών μου.
Νέοι άνθρωποι λοιπόν, με όρεξη για δουλειά συνθέτουν το ψηφοδέλτιο νίκης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Δημιουργούν ένα κλίμα συλλογικότητας, που κάποιες στιγμές στην προηγούμενη θητεία μας έλειψε. Γι’ αυτό και πιστεύω πως θα πάμε καλύτερα.
Κεφάλαιο συνεργασίες… Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα;
Αν είναι μια παράταξη έτοιμη για συνεργασίες, αυτοί είμαστε εμείς. Μια πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη παράταξη. Ο ίδιος θα εγγυηθώ κλίμα συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο. Η επιμονή μου στη συνεννόηση και το χαμηλό προφίλ, που πιστεύω ότι προσπαθώ να κρατήσω ο ίδιος, θα δημιουργήσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο καλό κλίμα. Και να ξέρετε πως όταν λέω κάτι, το εννοώ. Δεν έχω δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Νομίζω επιπλέον ότι οι συμπολίτες μου θα επιλέξουν ανθρώπους, από όλους τους συνδυασμούς, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ. Αυτή είναι η ευθύνη όλων μας, της τοπικής κοινωνίας. Με τις επιλογές μας να στείλουμε ανθρώπους στο δημοτικό συμβούλιο που να υπηρετούν την συλλογικότητα, την προκοπή του τόπου και όχι προσωπικές πολιτικές.
Σας συναντά κάποιος στο δρόμο και σας ρωτά «γιατί και πάλι να ψηφίσει τον Τάκη Λουκόπουλο;». Τι του απαντάτε;
Είμαι ο ίδιος που ήμουν και το Μάιο του 2014. Άρα όσοι με ψήφισαν τότε έχουν τους ίδιους και περισσότερους λόγους για να με ξαναψηφίσουν. Και σ΄ αυτόν που δεν με είχε ψηφίσει όμως, θα του έλεγα να δει το έργο που παράχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και να αποφασίσει ανάλογα.
Ίσως η Ναυπακτία έχει ανάγκη να σπάσει την παράδοση και να επανεκλέξει έναν εν ενεργεία δήμαρχο, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της πρώτης θητείας. Και πιστέψτε με η Ναυπακτία αλλάζει, θα είναι εντελώς διαφορετική, πολύ καλύτερη, στο τέλος της επόμενης θητείας μας.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»