Thursday, February 6, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πως θα αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις

spot_img
spot_img

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων στη Ναύπακτο

Πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου που αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες, μετά από πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Α’ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και  τον δήμο Ναυπακτίας.

Οι πρώτες δύο θεματικές είχαν ως τίτλους «Εξαρτήσεις και προληπτικές κινήσεις -Η εξάρτηση, ο εξαρτημένος και η αντιμετώπισή τους. Οι προληπτικές δραστηριότητες», με εισηγητή τον Κοινωνιολόγο Δημήτρη Υφαντή και «Τέχνη και πρόληψη των εξαρτήσεων με εισηγητή τον Αδάμ Μαυρόπουλο, Ειδικό θεραπευτής και Ζωγράφο.

Στα συμπεράσματα του διημέρου, αναφορικά με το θέμα της εξάρτησης, είναι καταρχάς πως «υπεύθυνοι» για το πρόβλημα, πέραν των κοινωνικοπολιτικών διαστάσεων που υπάρχουν, είναι επίσης η οικογένεια και το περιβάλλον της, το σχολείο αλλά και οι συνομήλικοι δηλαδή οι παρέες. Όπως έγινε γνωστό κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 1.000 άτομα που ζητούν βοήθεια, οι οποίοι στο «18 άνω» γίνονται στο σύνολό τους δεκτοί χωρίς κανένα κριτήριο, με την απεξάρτηση να είναι δωρεάν. Η δοκιμαστική περίοδος του προγράμματος διαρκεί δύο μήνες, ενώ στο σύνολό του φτάνει τους επτά, με παρακολούθηση στη συνέχεια για δύο χρόνια από ατομικό θεραπευτή. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως συνολικά τον κάθε εξαρτημένο, εκτός από τον θεραπευτή που τον έχει αναλάβει, τον βλέπουν ακόμα 33, δείγμα της δουλειάς που γίνεται στη δομή.

Ένα μεγάλο ζήτημα που ετέθη είναι αυτό της επανένταξης, αλλά και εκείνο όσων δεν άντεξαν μπαίνοντας και πάλι στη διαδικασία των ουσιών. Ως προς το πρώτο είναι κοινή η διαπίστωση πως ακόμα και σήμερα η κοινωνία είναι έως και εχθρική ορισμένες φορές, παράμετρος που χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. Ως προς το δεύτερο, τώρα, όπως ειπώθηκε, εκεί χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπομονή καθώς υπάρχει και περίπτωση όπου κάποιος πήγε στο «18 άνω» έντεκα φορές καταφέρνοντας να «καθαρίσει» εντελώς την τελευταία.

Στα αξιοσημείωτα των όσων ελέχθησαν το ότι έχουμε πλέον την εμφάνιση των λεγόμενων συνθετικών ναρκωτικών, καθώς ακόμα και η κάνναβη πια δεν έχει σχέση με εκείνη που κυκλοφορούσε τα προηγούμενα χρόνια (η παλιά είχε περιεκτικότητα σε τετρακανναβιδιόλη 5%, ενώ σήμερα είναι πάνω από 50% σε ψυχότροπες ουσίες). Αν προσθέσουμε επίσης, πέραν των επίσης γνωστών, και το άλλο μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «ναρκωτικά του Σαββατοκύριακου», τότε καταλαβαίνουμε πως το τοπίο περιέχουν ουκ ολίγους κινδύνους για τους οποίους το πρώτο και κύριο που χρειάζεται είναι ενημέρωση.

Στο ερώτημα «πώς γίνεται η πρόληψη», η απάντηση που κυριάρχησε είναι πως το πιο δυνατό όπλο είναι η συζήτηση, αλλά και η επαφή με δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά και την τέχνη (πχ θέατρο, ζωγραφική, μουσική, πηλός κλπ).

Οι επόμενοι κύκλοι

Τέλος, να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ακόμα διήμερα, τα οποία είναι τα εξής:

  • Σάββατο 8/2/2020 ώρα 06:00 μ.μ. & Κυριακή 9/2/2020 ώρα 11:00 π.μ.

Ο έφηβος και οι εξαρτήσεις. Στέλιος Μακρής (Ψυχολόγος)

Ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, Ντόρα Καρβούνη (Κοινωνιολόγος – Κοινωνική Λειτουργός)

  • Σάββατο 14/3/2020 ώρα 06:00 μ.μ. & Κυριακή 15/3/2020 ώρα 11:00 π.μ.

Πρόληψη των εξαρτήσεων, Γενεογραμματική προσέγγιση, Παναγιώτα Σερέτη (Ειδική Θεραπεύτρια)

Η συμβολή των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και εκπαίδευσης στην πρόληψη των εξαρτήσεων, Μαίρη Κατσαρού (Κοινωνική λειτουργός)