15 C
Nafpaktos
Saturday, November 23, 2024
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Οκτώβριος 2012: «Το ΤΕΣΥΔ φεύγει αν δεν…». Μάιος 2019: Το «ΤΕΣΥΔ» έφυγε

spot_img

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος*

Τον Οκτώβριο του 2012, πριν από επτά σχεδόν χρόνια, είχα γράψει άρθρο με τον παραπάνω τίτλο.Παραμένει επίκαιρο, επειδή φωτίζει το πως φτάσαμε εδώ.
Επτά χρόνια μετά, το Τμήμα της Ναυπάκτου συγχωνεύεται με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και γίνεται Πανεπιστήμιο. Το νέο Τμήμα θα έχει πάνω από 30 καθηγητές και, περίπου τρεις χιλιάδες φοιτητές. Όλα αυτά θα γίνουν έως τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στα λογικά του που να πιστεύει ότι υπήρχε περίπτωση το Τμήμα να συνεχίσει να λειτουργεί στο Δήμο μας, μετά από τόσα χρόνια απραξίας που το άφησαν άστεγο; Ας δούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου»…
Το αναδημοσιεύω για να μην έχουμε τραυματισμούς από όσους πέσουν από τα σύννεφα τώρα που το Τμήμα έφυγε. Και κυρίως, για να μην ψάχνουμε σε ποιον ανήκει ο «μουτζούρης».
Ναι, το Τμήμα της Ναυπάκτου φεύγει αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημά του που λέγεται προσωρινή στέγαση. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο, απλό και πραγματικό.

Το ενοίκιο του κτιρίου αυτή τη στιγμή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, η Διοίκηση του Ιδρύματος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να καταβάλει πλέον το τίμημα των 190.000€ ανά έτος περίπου. Πλέον έχει μπει και χρονικό όριο για το πότε σταματά το ΤΕΙ να πληρώνει ενοίκιο: Δεκέμβριος 2012. Είτε κάποιος θα στεγάσει το ΤΕΣΥΔ είτε αυτό θα πάει στο Μεσολόγγι.

Ο Δήμος έχει αποφασίσει να πληρώνει μέρος του ενοικίου του Τμήματος, όμως αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι εκτός των ορίων του Δήμου και επομένως δεν μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας να το χρηματοδοτήσει σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δήμων. Επομένως η απόφαση είναι σαν να μην έχει ληφθεί ποτέ, αποτελεί απλά μια κούφια δήλωση καλής πρόθεσης.

Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις; Λίγες, μετρημένες και ξεκάθαρες:
1) Αντί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει το ΤΕΙ Μεσολογγίου, μπορεί να ενοικιάσει ο ίδιος κτίριο το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρήσει στο ΤΕΣΥΔ για τη στέγασή του.
2) Μπορεί να αξιοποιηθεί το κτίριο της ΔΟΥγια τη στέγαση μέρους των δραστηριοτήτων του Τμήματος, με δεδομένο ότι η υπηρεσία -κακώς- καταργείται.
3) Μπορεί σε δημοτικό οικόπεδο να κατασκευαστεί ένα κτίριο χαμηλού κόστους και γρήγορης κατασκευής.

Οι παραπάνω λύσεις προφανώς δεν είναι οι τέλειες για το Τμήμα. Ωστόσο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα κανένας δεν πρέπει να επιδιώκει το τέλειο αλλά το εφικτό. Άλλωστε και στο Μεσολόγγι να μετακινηθεί, προφανώς η στέγασή του θα έχει αρκετούς συμβιβασμούς.

Είναι η ώρα για λύσεις, αλλιώς το ΤΕΙ θα ακολουθήσει τη ΔΟΥ. Αυτή τη φορά όμως θα φταίει όχι το κεντρικό κράτος αλλά εμείς εδώ στη Ναύπακτο που οκτώ χρόνια τώρα δεν σταθήκαμε άξιοι να βρούμε 1500 τετραγωνικά να στεγάσουμε ένα από τα καλύτερα τμήματα ΤΕΙ της χώρας. Φταίμε αποκλειστικά εμείς οι Ναυπάκτιοι που σταματήσαμε τον χρόνο στο 2004: φέραμε το Τμήμα και μετά ούτε που ρωτήσαμε.

Είναι προφανές ότι είναι κομβική η στάση του Δήμου σε αυτό το θέμα. Αν δεν στεγάσει το Τμήμα, ο Δήμος θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την εξέλιξη. Επί της ουσίας όλες η λύσεις περνούν από τα χέρια του.

ΥΓ: Οι σπουδαστές ας μην ανησυχούν. Το Τμήμα δεν πρόκειται ούτε να συγχωνευθεί ούτε να καταργηθεί καθώς πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι η Ναύπακτος δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να το στεγάσει. Αυτό δεν επηρεάζει την αξία τoυ πτυχίου σας, να είστε σίγουροι.

Επτά χρόνια μετά, το Τμήμα της Ναυπάκτου είναι στεγασμένο σε εντελώς ακατάλληλες εγκαταστάσεις στο Αντίρριο, αντί να προτιμηθεί μια από τις παραπάνω ρεαλιστικές λύσεις. Εργαστήρια στο υπόγειο, χωρίς αίθουσες θεωρίας, τουαλέτες σε κοντέινερ, προσωπικό χωρίς γραφείο να δουλέψει. Επτά χρόνια μετά το Τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας του κτιρίου. Το μεταπτυχιακό από πέρυσι ακόμη γίνεται στην Πάτρα γιατί στο Αντίρριο δεν υπήρχε χώρος.
Επτά χρόνια μετά, το Τμήμα της Ναυπάκτου ασφυκτιά γιατί χωροθετήθηκε σε ένα χωριό δίπλα στην Πάτρα.Το Αντίρριο δεν μπόρεσε λόγω μεγέθους, να δώσει όλα όσα χρειάζεται ένα τριτοβάθμιο Ίδρυμα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο για να επεκταθεί. Το Τμήμα δεν στραγγαλίστηκε μόνο από το κτίριο, αλλά και από την μικρή κοινότητα στην οποία οι ίδιοι το περιορίσαμε.
Την ίδια ώρα μόνο η Ναύπακτος χάνει το Τμήμα της. Αμαλιάδα, Πύργος και Αίγιο διατηρούν Τμήματα. Ο λόγος απλός: είχαν φροντίσει να παρέχουν στέγη, ξεπερνώντας «εμπόδια» και εμπόδια. Εκεί δεν υπήρχε Επίτροπος και Πάρεδρος της Περιφέρειας να «κόβει» εντάλματα; Σεν υπήρχε Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου να μην παρέχει οικόπεδα; Εκεί δεν υπήρξαν μνημόνια και οικονομική ασφυξία;
Χωρίς δικαιολογίες, οι Δήμοι εκεί κάνανε αυτό που χρειαζόταν για να διασφαλίσουν την επόμενη μέρα. Εμείς χαθήκαμε μεταξύ Σκα και Κούμαρου, Επιτρόπων και Ενταλμάτων, δικαιολογιών και κρυφτού. Δεν θελήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να δώσουμε στο Τμήμα στέγη στη Ναύπακτο. Τόσα χρόνια ένας Δήμος που διαχειρίζεται περίπου διακόσια εκατομμύρια ευρώ ανά δημοτική θητεία, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει δυο χιλιάδες τετραγωνικά στη Ναύπακτο. Αποτέλεσμα; Ένα ακόμα βήμα πίσω για τον τόπο μας.

*Ο Γιώργος Ασημακόπουλος είναι Πληροφορικός, Λέκτορας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme