15.5 C
Nafpaktos
Friday, January 10, 2025
spot_img
spot_img

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δωρίδας επί τάπητος

spot_img

Ανατομία της οικολογικής κατάστασης από το δημοτικό συμβούλιο

Σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναλυτική συζήτηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που σοβούν στη Δωρίδα αποδείχθηκε η εισαγωγή του θέματος περί κήρυξης του Δήμου Δωρίδας σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης.

Στην εισήγησή του, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Εν Δελφοίς, ο Δήμαρχος Δωρίδας τόνισε πως η εισαγωγή του θέματος στο Σώμα γίνεται ύστερα από αίτημα Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην επιστολή του, που ανέγνωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας, ο Π. Κόκκαλης επισημαίνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επεσήμανε πως και οι δήμοι θα πρέπει να ακολουθήσουν σε μια διαδικασία σωτηρίας του πλανήτη «από τα κάτω προς τα πάνω» με στόχο να αλλάξει η κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Ο Δήμος Δωρίδας έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση από την Λίμνη. Έργο που έγινε εκτός περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και των εθνικών προδιαγραφών και δίχως επιστημονική τεκμηρίωση», ανέφερε εισαγωγικά ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής, ενώ μίλησε και για μείωση των υδατικών αποθεμάτων στην περιοχή και για εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην ξηρά. «Για όλα αυτά δεν υπάρχει ανταπόδοση από το κράτος σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον, είμαστε στο Σύμφωνο των Δημάρχων και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει υποχρεώσεις και συμμορφώσεις. Αυτό που μας αναλογεί δεν είναι μόνο η έκδοση ενός ψηφίσματος αλλά να εντείνουμε κι εμείς τις δράσεις μας για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, όπως για παράδειγμα πράττουμε με την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led», πρόσθεσε ο Γιώργος Καπεντζώνης.

Η διαφωνία και οι παρατηρήσεις

Η όλη εισήγηση του Δημάρχου δεν βρήκε σύμφωνο τον Τάσο Φλώρο, πλην του σημείου της μη ανταπόδοσης αντισταθμιστικών στη Δωρίδα για τη λίμνη του Μόρνου. «Το θέμα είναι σοβαρό, θέλει όμως ειδική μελέτη και ειδικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, απαιτείται η λήψη μέτρων», ανέφερε αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, για να προσθέσει: «Αν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης, τότε να ακολουθήσουμε και εμείς. Ωστόσο, στη Δωρίδα έχουμε θέματα άμεσης ανάγκης, όπως στην ύδρευση, στον αμίαντο κ.α. Αυτά να λύσουμε πρώτα και μετά να ασχοληθούμε με τα γενικότερα».

«Για τα αντισταθμιστικά ο Δήμος δεν δείχνει να θέλει να μας ενημερώσει. Η Δωρίδα έχει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Για την απένταξη του παραλίμνιου φταίτε κι εσείς, κ. Δήμαρχε. Υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το life, που όμως δεν τα γνωρίζετε», επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση ο Θάνος Ασημάκης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει προϋποθέσεις, εμείς τι στόχους έχουμε; Βιολογικοί δεν υπάρχουν, τα λύματα των επιχειρήσεων χύνονται ανεξέλεγκτα, υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ δεν ξέρουμε τι πάει να πει μόνωση στα κτίρια», πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για τη Δωρίδα”, για να καταλήξει τονίζοντας: “Το καλοκαίρι πήγαμε να καούμε, δεν ανοίγουμε αγροτικούς δρόμους. Η δημοτική Αρχή είναι παντελώς απούσα σε όλα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια”.

Τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης έδειξε ως υπεύθυνο της όξυνσης των σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων ο Γιάννης Λάιος. Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα υπογράμμισε πως πρέπει έστω και πιλοτικά να γίνει προμήθεια δύο-τριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως ενδεικτικά για το “Βοήθεια στο Σπίτι”. “Το βασικότερο, όμως, είναι να φροντίσουμε το δασικό μας πλούτο. Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο πρέπει να το συζητήσουμε αυτό και να κατατεθούν οι απόψεις όλων των παρατάξεων”, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι δεύτερες σκέψεις

“Το θέμα μοιάζει με έκθεση ιδεών. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος αυτού θα είναι μοχλός πίεσης για τα αντισταθμιστικά. Πρέπει να διοργανώσουμε διημερίδες ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα”, είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δήμος Ταράτσας. Την περίπτωση του να είναι παγίδα το ψήφισμα αυτό έθιξε ο Π. Ζέτος: “Ο Κόκκαλης κι αυτός επιχειρηματίας είναι. Ίσως να δούμε να ορθώνονται μπροστά μας δεσμεύσεις σε πολλά πράγματα”, σημείωσε, ενώ την ανάγκη υιοθέτησης του ψηφίσματος πρότεινε κι ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Σταύρος Πολίτης. “Είμαστε μέρος του πλανήτη κι εμείς. Έτσι το βλέπω το θέμα και πρέπει να υιοθετήσουμε το ψήφισμα”, ανέφερε. “Στο δια ταύτα: Τι είναι αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε ως Δήμος. Δεν έχουμε ενημέρωση για αυτό, κ. Δήμαρχε”, πρόσθεσε η Μαρία Καζανά.

“Χαίρομαι που πήρε έκταση το θέμα”, υπογράμμισε κατά τη δευτερολογία του ο Γιώργος Καπεντζώνης. “Συζητάμε απλώς για ένα ψήφισμα. Δεν προκύπτει κάποια υποχρέωση από την υιοθέτησή του. Η Δωρίδα έχει περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα από πολλούς δήμους της χώρας. Όσον αφορά στη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών, δεν είναι ότι “μας πήραν το νερό”. Δεν στέκει κάτι τέτοιο. Όμως υπάρχει περιβαλλοντική ζημία από την παραχώρηση του νερού, κάτι που έχει αποδειχθεί επιστημονικά και αποτελεί επιχείρημά μας”, ανέφερε για να καταλήξει, πριν το Σώμα υιοθετήσει το ψήφισμα που κηρύσσει το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης, ενημερώνοντας πως αναμένεται περιβαλλοντική αντιπροσωπεία από τη Βουλή στη Δωρίδα.

Πηγή: εφημερίδα Εν Δελφοίς

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme