16.1 C
Nafpaktos
Saturday, January 11, 2025
spot_img
spot_img

Ένα μουσείο εκεί που χτυπά η καρδιά της Ναυπάκτου

spot_img

Η «ε» παρουσιάζει όλα όσα μπορεί να δουν οι επισκέπτες

 

Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό από την Δευτέρα 5 Αυγούστου και καθημερινά, εκτός Τρίτης, το Μουσείο στο Κάστρο της Ναυπάκτου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ένα έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Coastal Heritage Network – CoHeN», INTERREG Greece  Italy V-A 2014-2020. Η «ε», με τη βοήθεια της Ολυμπίας Βικάτου, επί σειρά ετών Διευθύντρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και σήμερα Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζει όλα όσα ο επισκέπτης μπορεί να δει στο μουσείο. «Το Μουσείο αποτελεί πλέον ένα σταθμό για την πόλη και την ιστορία της, μέσα ακριβώς στην καρδιά του κάστρου της», σημειώνει μεταξύ άλλων, ενώ ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας τονίζει στην «ε»: «Ένα πραγματικά σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο μας, καθώς αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Στη σχετική ανακοίνωση η Εφορεία ανέφερε ότι, η έκθεση φιλοξενείται στο ανώτερο διάζωμα του Κάστρου Ναυπάκτου σε τέσσερις καμαροσκεπείς αίθουσες, όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ναυπάκτου από την πρωτοβυζαντινή εποχή έως τον 19ο αιώνα, μέσα από μοναδικά ευρήματα ανασκαφών από το Κάστρο και την πόλη της Ναυπάκτου. Ο πλούτος των ευρημάτων, η σύγχρονη μουσειακή έκθεση και το πλούσιο εποπτικό υλικό θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη του Κάστρου, ο οποίος θα ανέλθει στο επίπεδο της Ακρόπολης. Στην αίθουσα Οπλοθήκη, πλησίον του Προφήτη Ηλία, λειτουργεί επίσης Χώρος Πληροφόρησης για την ιστορία της Ναυπάκτου και το χρονικό των αναστηλωτικών επεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού στις οχυρώσεις και τα μνημεία της πόλης. Τα επίσημα εγκαίνια θα τελεστούν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 31 Αυγούστου.

Υπεύθυνη Έργου Δρ. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος, Ομάδα Έργου: Δρ. Φραγκούλα Γεώρμα αρχαιολόγος, Έλενα Κατσούλη πολιτικός μηχανικός, Αφροδίτη Τηλιγάδα συντηρήτρια, Κατερίνα Χαμηλάκη αρχαιολόγος.

Η Ολυμπία Βικάτου μιλά στην «ε»

Μιλώντας στην «ε» η Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού σήμερα, αλλά για πολλά χρόνια (από το 2010) και έως τα τέλη του 2023 Διευθύντρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, εξηγεί το τι θα συναντήσει ο επισκέπτης στο νέο Μουσείο, αλλά και τη σημασία της ίδρυσης του Μουσείου αυτού για την περιοχή.

Καταρχάς σημειώνει ότι το Μουσείο έγινε στο πλαίσιο του έργου «Coastal Heritage Network – CoHeN», INTERREG Greece  Italy V-A 2014-2020, με τις εργασίες να ξεκινούν το 2020 και να ολοκληρώνονται στο τέλος του 2023, πριν την αποχώρησή της από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, κάποιες εκκρεμότητες που υπήρχαν οδήγησαν στην μετάθεση των επίσημων εγκαινίων των αναστηλωτικών έργων των τειχών και του Μουσείου, για τις 31 Αυγούστου. Η επισκεψιμότητα της πόλης το καλοκαίρι, βέβαια, οδήγησε στην απόφαση να ανοίξουν οι πύλες του για το κοινό από την περασμένη Δευτέρα, ώστε να μπορέσουν όλοι όσοι το επιθυμούν να δουν από κοντά το Μουσείο και φυσικά τα εκθέματά του.

Τι περιλαμβάνει το μουσείο

Για τη μουσειακή περιήγηση στο κάστρο αξιοποιήθηκαν δύο κτήρια. Στο πρώτο, τη λεγόμενη Οπλοθήκη,  μέσω εποπτικού υλικού ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία της πόλης να ξετυλίγεται μπροστά του, από τα αρχαία χρόνια έως και την απελευθέρωσή της από το οθωμανικό ζυγό. Εκεί επίσης μπορεί να πάρει πληροφορίες για τα αναστηλωτικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στην καστρόπολη της Ναυπάκτου, τα οποία όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε, «δεν είναι λίγα». Κι αυτό γιατί στο πέρασμα των δεκαετιών μπορεί να είχαν γίνει σημειακές παρεμβάσεις, όμως με την ενοποίηση των Εφορειών Αρχαιοτήτων το 2014, σχεδιάστηκε ένα μεγάλο αναστηλωτικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα ετέθη ως στόχος και η υλοποίηση μίας παλαιότερης ιδέας της αείμνηστης Φραγκίσκας Κεφαλλωνίτου, η οποία διατέλεσε προϊσταμένη της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο, έχοντας οραματιστεί το μουσείο στην ακρόπολή της.

Στο δεύτερο κτήριο που απαρτίζεται από τέσσερις καμαροσκέπαστες αίθουσες στην κορυφή της ακρόπολης, αναπτύσσεται η έκθεση, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ευρήματα από όλες της σωστικές ανασκαφές, που έλαβαν χώρα στο πέρασμα των δεκαετιών, τόσο στην πόλη όσο και στο κάστρο, τα οποία αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους έως και την επανάσταση. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, διακοσμημένα με περίτεχνα ανάγλυφα θέματα, που προέρχονται από τη μεγάλη βασιλική, από το χώρο που σήμερα βρίσκεται ο προφήτης Ηλίας, εκεί όπου πιθανόν να ήταν ο ναός της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας, που μνημονεύουν και οι πηγές, αλλά και από τις σημαντικές παλαιοχριστιανικές βασιλικές της πόλης.

Ακόμα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμασίας και καλλωπισμού, αλλά και μία πλούσια συλλογή κεραμικών σκευών, κυρίως αγγεία καθημερινής χρήσης, τα οποία  μαρτυρούν πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Παράλληλα, καταδεικνύουν τις εμπορικές και πολιτισμικές επαφές του τόπου με άλλες χώρες της Μεσογείου, εφόσον η περιώνυμη καστρόπολη αποτέλεσε διαχρονικά πολιτισμικό, στρατιωτικό και εμπορικό κέντρο χάρη στο λιμάνι της, αλλά και το σταυροδρόμι, πάνω στους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους που συνέδεαν την περιοχή με τα μεγάλα κέντρα της Δύσης και του Βυζαντίου. Η έκθεση, περιλαμβάνει επίσης ευρήματα της Ενετοκρατίας και Οθωμανοκρατίας και  ολοκληρώνεται με δύο εικόνες του 19ου αιώνα, τις οποίες παραχώρησε ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Ναυπάκτου. Όλα τα εντυπωσιακά εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό, παρέχοντας επιπλέον πληροφορία στον επισκέπτη, που συμπληρώνει την αφήγηση για την μακραίωνη ιστορία της πόλης.

Στην ουσία, το Μουσείο καλύπτει το πέρασμα του χρόνου, από την πρωτοβυζαντινή στη μεσοβυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο,  δίνοντας έμφαση στην εξαιρετικά σημαντική περίοδο της Α΄ και Β΄ Ενετοκρατίας, αλλά και της Οθωμανοκρατίας.

«Το Μουσείο αποτελεί ένα σταθμό για την πόλη και την ιστορία της»

Η κ. Βικάτου μιλώντας στην «ε» τονίζει τη σημασία που έχει για την περιοχή το ότι αποκτά Μουσείο, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά το μέγεθος της παρέμβασης. «Μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση το γεγονός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα δύσκολο εγχείρημα, ένα όνειρο ετών, το πρώτο Μουσείο στη Ναύπακτο», μας τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο επετεύχθη ένας στόχος ετών του Υπουργείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. «Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε η κ. Βικάτου, εστιάζοντας και στο σύντομο χρονικό διάστημα που το έργο ολοκληρώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη σημαντικά έργα αποκατάστασης σε διάφορα σημεία του κάστρου, αλλά και σε πολλά άλλα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας. «Το Μουσείο αποτελεί πλέον ένα σταθμό για την πόλη και την ιστορία της, μέσα ακριβώς στην καρδιά του κάστρου της», τονίζει η κ. Βικάτου, καλώντας όλες και όλους να το επισκεφθούν, ώστε να δουν από κοντά τα πλούσια εκθέματα, μέσω των οποίων θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του τόπου στην πορεία του χρόνου. «Επίσης, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αυτού του τομέα», συμπληρώνει, κάνοντας λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον ήδη από την πλευρά εν δυνάμει επισκεπτών, εξ΄ού κι η απόφαση να ανοίξει τις πόρτες του προ των επίσημων εγκαινίων.

Τέλος, η κ. Βικάτου ευχαρίστησε μέσω της «ε» όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου του Μουσείου, κυρίως τους επιβλέποντες και τους συμμετέχοντες στην ομάδα έργου (αρχαιολόγους, συντηρητές, μηχανικούς, διοικητικούς, φύλακες, εργατοτεχνίτες κ.α.) και γενικότερα όσους έθεσαν εαυτόν στην επίτευξη του στόχου και σήμερα μπορεί να εκφράζουν την ικανοποίησή τους. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει το Δήμο και το Δήμαρχο Βασίλη Γκίζα, την Αιτωλική Αναπτυξιακή, τον πρόεδρό της Γιώργο Κοτρώνη και το Διευθυντή της Χαράλαμπο Μιχαλόπουλο και τους συνεργάτες τους, για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης και ανάδειξης του ενετικού λιμένα.

Β. Γκίζας: «Ένα πραγματικά σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο μας»

«Το Μουσείο του Κάστρου της Ναυπάκτου αποτελεί ένα πραγματικά σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο μας, καθώς αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ενισχύει την ταυτότητα και τη συνείδησή μας, καθιστώντας μας γνώστες και κοινωνούς μιας σημαντικότατης ιστορικής περιόδου, που καθόρισε την πόλη μας». Αυτό δηλώνει στην «ε» ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, προσθέτοντας:

«Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν, αποτελώντας έναν ακόμη ισχυρό πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας, δεδομένου ότι με την έναρξη της λειτουργίας του τίθενται νέα δεδομένα στη συνολική εμπειρία που μπορεί να βιώσει κάποιος, όχι μόνο κατά την επίσκεψή του στο Ενετικό Κάστρο, αλλά συνολικά στην πόλη της Ναυπάκτου και την Ναυπακτία.

Πρόκειται για ένα όραμα πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα.  Προς τούτο, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των ναυπακτίων το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, αλλά και να εξάρω τη σπουδαία συμβολή της ομάδας των ανθρώπων που  χωρίς αυτούς, το Μουσείο του Κάστρου δε θα ήταν σήμερα πραγματικότητα.  Κυρίως, την υπεύθυνη του έργου, αρχαιολόγο και σημερινή Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Δρ.Ολυμπία Βικάτου, όπως επίσης την αρχαιολόγο Δρ.Φραγκούλα Γεώρμα, την πολιτικό μηχανικό κ.Ελένη Κατσούλη, τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κ.Αφροδίτη Τηλιγάδα και την αρχαιολόγο του Βυζαντινού Τμήματος της Εφορείας κ.Κατερίνα Χαμηλάκη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, για το γεγονός ότι ο τόπος μας συνεχίζει να αναβαθμίζεται συνολικά, σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.  Το Κάστρο της Ναυπάκτου τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και έχει καταστεί πιο ασφαλές και πιο φιλικό προς τον επισκέπτη με τη συνολική δέσμη των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί, όπως ο φωτισμός του δρόμου που οδηγεί σε αυτό, ο καθαρισμός και η κοπή των δέντρων πέριξ αυτού, η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, η χρονική επέκταση της φωταγώγησής του και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.  Και επειδή η απόληξη του Κάστρου είναι το Λιμάνι μας, δε θα μπορούσα να παραλείψω το έργο εξόχως σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Τα ανωτέρω, αποτελούν προϊόν της σοβαρής δουλειάς που γίνεται και φυσικά της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε δομήσει με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός Ναυπάκτου 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme