Περί το 1984 Έλληνες του Εξωτερικού με σημαντική κοινωνική και οικονομική βαρύτητα, αλλά κυρίως με αγάπη για τη μάνα πατρίδα, αποτέλεσαν τα Ιδρυτικά Μέλη και το πρόδρομο μιας Νέας Παγκόσμιας Οργάνωσης, του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, το οποίο εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο οργανισμού, σε Αμερική, Ευρώπη και τελικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το όνομα αυτής ΣΑΕ, ήτοι Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν ο αείμνηστος γιατρός Julio Mitrakos, από το Μόντρεαλ, ο Βασίλειος Τσιακούμης, με καταγωγή από τη Μανάγουλη Φωκίδος κ.α.
Ο κύριος και απώτερος σκοπός του ΣΑΕ παγκοσμίως, ήταν να βαδίσουν στο πρότυπο μοντέλο που ήδη υπήρχε, με μεγάλη επιτυχία σε άλλη μειονότητα του εξωτερικού. Εάν αυτό έπαιρνε τη τελική του μορφή, όπως ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί θα έπρεπε το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο ΣΑΕ, να δώσει το δικαίωμα με προεδρικό διάταγμα ο απόδημος Έλληνας μέσω αυτού να εκλέξει, ή μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, να διορίσει κάθε τέσσερα χρόνια, χωρίς εκλογές, 10 διακεκριμένους Έλληνες από τη διασπορά ως ισότιμους βουλευτές στην Ελληνική Βουλή. Με το τρόπο αυτό θα υπήρχε αντιπροσώπευση των 10 εκατομμύρια Ελλήνων της διασποράς.
Τη μεγαλεπήβολη αυτή προσπάθεια την αγκάλιασε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ‘’άνοιξε το δρόμο’’ για την ενσωμάτωση της ‘’Χρυσής αυτής Εφεδρείας’’ στην Ελληνική πραγματικότητα. Δυστυχώς, όπως για καθετί που αποτελεί καλό για τη χώρα μας, δεν έτυχε της υποστήριξης από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, της υφιστάμενης κοινωνικής πολιτικής & επιχειρηματικής ελίτ. Η εναλλαγή των κυβερνήσεων αλλά και οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις δώσανε την ευκαιρία σε όσους δεν είδαν με συμπάθεια την όλη προσπάθεια, να την σταματήσουν.
Το πολιτικό αυτό έγκλημα της εγχώριας Τάξης Πραγμάτων έναντι στους απανταχού Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί τη μέγιστη ευκαιρία εν όψει της αναμενόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος να λάβει τέλος και οι απανταχού Έλληνες να αποτελέσουν τη προστιθέμενη αξία που έχει ανάγκη ο τόπος, μέσα από τη συμμετοχή τους στα Ελληνικά Πράγματα.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση Σύριζα (δίχως ΑΝΕΛ, με ολίγο πρόθυμους) συζητούν μόνο για τη συμμετοχή των ‘’Μεταναστών’’ στις Δημοτικές και όχι μόνο Εκλογές, ως μοναδικό τρόπο ενσωμάτωσης τους στην Ελληνική Κοινωνία και παρά τις πιέσεις του Προέδρου της ΝΔ, η συζήτηση για τους Έλληνες του Εξωτερικού δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Δυστυχώς το πάγιο αίτημα των Ελλήνων του Εξωτερικού, να εκδηλώσουν έμπρακτα της αγάπη τους στη Μητέρα Πατρίδα, από μια Κυβέρνηση που χάρισε τη Μακεδονική Γλώσσα και ταυτότητα στους Βόρειους γείτονές μας, που συνομιλεί με τον Ερντογάν για συνδιοίκηση στο Αιγαίο και για το φλέγον θέμα της Θράκης, δεν εισακούεται.
Οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό για τη τεράστια συμβολή τους στη πατρίδα μας, τις στιγμές που ο Ελληνικός λαός αντιμετώπισε δυσκολίες, αλλά και για τη συνολική εν γένει συνεισφορά τους. Δια το λόγο τούτο η συμμετοχή τους στην Ελληνική Πραγματικότητα είναι μονόδρομος και οι όποιες ιδεοληψίες θα πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορία.
*ο Άγγελος Σταυρόπουλος είναι οικονομολόγος MSc, και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος