11.7 C
Nafpaktos
Friday, December 27, 2024
spot_img
spot_img

ΑΔΚΝ: Το όραμά μας για το παραλιακό μέτωπο της Ναυπακτίας

spot_img

Διάλογος με την κοινωνία, Συνεργασία με όλους

Η Ναυπακτία διαθέτει εκτενές παραλιακό μέτωπο η αξιοποίηση του οποίου  δημιουργεί πολύ μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης. Από τις εκβολές του Μόρνου ως τις εκβολές του Ευήνου η Ναυπακτία διαθέτει παράκτια ζώνη ελεύθερη και προσβάσιμη στο μεγαλύτερο τμήμα της, αναπτυγμένες ζώνες λουόμενων, πορθμεία, λιμάνια και καταφύγια, χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η ανάπτυξη της Ναυπακτίας μπορεί και θα έρθει και από την θάλασσα.
 Για να είναι εφικτό αυτό θα πρέπει στα πλαίσια ενός συνολικότερου σχεδιασμού να ενταχθούν δράσεις που θα βελτιώσουν τα σημερινά δεδομένα. Η κατασκευή των ανάλογων υποδομών θα φέρει την Ναυπακτία στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. 

Η ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έχει ωριμάσει. Η παράταξή μας πρωτοστατεί, ώστε μετά από εκτενή διάλογο να καταλήξουμε σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιείται τμηματικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Με αυτό ως δεδομένο και με συνέπεια και όραμα για τη “Ναυπακτία του αύριο” η παράταξή μας καταθέτει τις προτάσεις της για το παραλιακό μέτωπο  του Δήμου Ναυπακτίας.

Αξιοποίηση και ανάδειξη παραλιακού μετώπου Δήμου Ναυπακτίας
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημοτικής μας θητείας  ήταν η επανασύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, μεταξύ των ελαχίστων  που συγκροτήθηκαν πανελλαδικά την περίοδο 2011-2014. Ο Δήμος  Ναυπακτίας με το τεράστιο παραλιακό μέτωπο δεν είχε  δικαιοδοσία στη Χερσαία ζώνη Λιμένα και δεν μπορούσε να ασκήσει πολιτική σε ένα από τα πλέον σημαντικά και προσοδοφόρα τμήματά του. Σημαντικοί  πόροι από το Δήμο μας μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές για πολλές δεκαετίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στερείται ο Δήμος μας  βασικές τεχνικές υποδομές στην χερσαία ζώνη Λιμένα της Ναυπάκτου αλλά και του Αντιρρίου από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Ταμείου. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου (ΔΛΤΝ) πρώτο λειτούργησε στις 4/3/2013. Στο ελάχιστο διάστημα του ενός έτους μέχρι τη λήξη της θητείας μας, πέρα από την προσπάθεια οργάνωσης και αναβάθμισης των παραλιών:

Πραγματοποιήσαμε (μετά από παράλειψη δεκαετιών) υποθαλάσσιες αυτοψίες στους λιμένες Ναυπάκτου & Αντιρρίου με βιντεοσκοπήσεις, φωτογράφιση ύφαλων, εκθέσεις αξιολόγησης. Αναδείχτηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα στα κρηπιδώματα του λιμένος Ναυπάκτου και στους προβλήτες του Αντιρρίου.
Το 2013 καταφέραμε να αλλάξουμε το καθεστώς, που είχε τεθεί από το 2009 και στα πλαίσια αναθεώρησης του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό της Χώρας»  προωθήσαμε τη χωροθέτηση της Μαρίνας στο Γρίμποβο μεταξύ των πενήντα εννέα (59) μαρίνων που προβλέπονται σε ολόκληρη τη χώρα (ΦΕΚ 3155 Β 2013).
Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος:
Το 2012 εκπονήσαμε τις μελέτες, εντάξαμε και υλοποιήσαμε στο έργο της Ανάπλασης στο ανατολικό κεντρικό τμήμα της πόλης, την κατάργηση του παντορροικού αποχετευτικού δικτύου και το διαχωρισμό των λυμάτων.
Το 2014 παραδώσαμε δημοπρατημένο το έργο της Αναβάθμισης του Βιολογικού Ναυπάκτου.

Συνεχίζουμε το Όραμά μας 
Οι προτάσεις μας για το Παραλιακό μέτωπο Δήμου Ναυπακτίας
Παραλιακή ζώνη Ναυπάκτου
Λιμάνι Κάστρου Ναυπάκτου 

Το έργο αποκατάστασης & αναστήλωσης του Λιμανιού του Κάστρου Ναυπάκτου, ενός τοπόσημου της χώρας, είναι ένα απαραίτητο έργο πνοής, που θα πρέπει να δρομολογηθεί στην επερχόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Με τη στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μέσω της σύστασης του Φορέα Διαχείρισης/Γραφείου Καστρόπολης Ναυπάκτου θα προχωρήσουμε σε συστηματικότερη μελέτη του Λιμανιού του Κάστρου με έμφαση στα ζητήματα διάσωσης και προστασίας του.

Τουριστικός Λιμένας- Μαρίνα Ναυπάκτου 
Η χωροθέτηση της Μαρίνας έχει γίνει σε ένα κρίσιμο σημείο στο Γρίμποβο εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα και πλησίον του Σκα. Ως χερσαίος χώρος φτάνει σήμερα περίπου τα 50 στρέμματα. Πλησίον αυτού του χώρου στο σημερινό Αλσύλλιο Γριμπόβου έχει επίσης χωροθετηθεί από το 2013 το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης. Να σημειωθεί επίσης ότι  από τις εκβολές του Σκα ως αυτές του Μόρνου υπάρχει το Δημόσιο Κτήμα ΑΒΚ 280 εκτάσεως 300 στρέμματα περίπου. Πρόκειται δηλαδή συνολικά για μια έκταση πολύ κοντά στην πόλη με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
Τη συμπλήρωση της μελέτης για το τουριστικό καταφύγιο, λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία του 2016 στο Εθνικό Πλαίσιο Υδάτων για τη διαχείριση υδάτων καθώς και την οριοθέτηση του Σκά στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού (Master Plan) της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ναυπάκτου με σκοπό την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού πόλου του Δήμου. Αυτός ο αναπτυξιακός πόλος θα φέρει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και επισκεπτών, χώρους πρασίνου, αναψυχής και εστίασης και ασφαλώς απαραίτητες θέσεις πρόσδεσης σκαφών αλλά και θέσεων διαχείμασης αυτών.
Παραλιακό μέτωπο Παλαιοπαναγιάς

Προτείνουμε:
Την εκπόνηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Παλαιοπαναγιάς (2,5κμ) με πρόβλεψη ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος του.

Παραλιακή ζώνη Αντιρρίου 
Προτείνουμε:
Την Εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου (Master Plan) για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Αντιρρίου και Πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου που θα λαμβάνει υπόψη της την αξιοποίηση της υφιστάμενης μελέτης για το Κάστρο του Αντιρρίου, ώστε η περιοχή να γίνει πολιτιστικός και τουριστικός πόλος.
Την αξιοποίηση των Εργοταξιακών χώρων σε στενή συνεργασία με το ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας
Τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στους προβλήτες του Αντιρρίου
Την προστασία του Αλιευτικού Καταφυγίου Μακύνειας και την προώθηση ενεργειών για χωροθέτηση καταφυγίου στη Ρίζα.

Παραλιακή ζώνη Χάλκειας
Προτείνουμε:
Εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου (Master Plan) για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα στο Κρυονέρι με στόχο την καλύτερη οργάνωση του χώρου και στην Κάτω Βασιλική με στόχο τη χωροθέτηση και κατασκευή καταφυγίου.
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Βαράσοβα με τη διασφάλιση πρόσβασης από τη θάλασσα
Βελτίωση και αξιοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών
Άμεσες ενέργειες για πρόβλεψη σημείων για εποχική πρόσδεση σκαφών.

Οργάνωση Αιγιαλού και  Παραλίας
Προτείνουμε:
Τον καθορισμό γραμμών αιγιαλού και παραλίας στο σύνολο του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας και εφαρμογή αυτών κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Βελτίωση της οργάνωσης και αναβάθμιση όλων των οργανωμένων ζωνών λουόμενων με διασφάλιση προσβασιμότητας σε ΟΛΟΥΣ και με την τοποθέτηση μηχανισμών seatrak για ΑΜΕΑ

Προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος
Προτείνουμε:
Την εκπόνηση μελετών για αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικό καθαρισμό κοινοτήτων της Δ.Ε. Χάλκειας και σύνδεση της Ρίζας με το αποχετευτικό δίκτυο Αντιρρίου.
Τη συνεργασία με τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού για την ανάπτυξη κοινής πολιτικής για την προστασία της ποιότητας της θάλασσας αλλά και του αλιευτικού δυναμικού

Θαλάσσιος τουρισμός
Διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων, συνεργασία με όλους τους φορείς και ναυταθλητικούς συλλόγους  και ανάδειξη των δυνατοτήτων ανάπτυξης όλων των μορφών εναλλακτικού – θαλάσσιου τουρισμού, όπως Kite surf, αλιευτικός τουρισμός, παραπέντε, αναρρίχηση & πεζοπορία στην Βαράσοβα, παραθαλάσσια ποδηλασία & περίπατο, καταδυτικός τουρισμός, ιστιοπλοϊκός τουρισμός, σκάφη αναψυχής και ξεναγήσεων κ.α.. 

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΔΚΝ

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme