15.5 C
Nafpaktos
Friday, November 29, 2024
spot_img
spot_img

Γιατί οι παραλίες της Δωρίδας σάρωσαν στις Γαλάζιες Σημαίες

spot_img

Η Δωρίδα καταγράφει για το 2022 αριθμό ρεκόρ στις Γαλάζιες Σημαίες, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στη διάρκεια της εβδομάδας θα φιλοξενεί στις παραλίες της 9 τον αριθμό. Ο δήμος Ναυπακτίας, από την άλλη, θα έχει και φέτος μόλις 2, όσες είχε και πέρυσι, τις μοναδικές μάλιστα στο νομό Αιτ/νίας. Καθώς φαίνεται ο γειτονικός δήμος κάτι κάνει πολύ καλά στον τομέα αυτό, καταφέρνοντας τις ημέρες που πέρασαν να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα, καθώς το επίτευγμά του σχολιάστηκε έντονα σε όλη τη γύρω περιοχή!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),  με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν για φέτος το καλοκαίρι 581 ακτές της Ελλάδας, 9 εκ των οποίων ανήκουν στο Δήμο Δωρίδος, αριθμός που θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, δείγμα της προσπάθειας που καταβάλλεται από πλευράς των Υπηρεσιών του Δήμου για συνεχώς καλύτερες συνθήκες προς τους λουόμενους και 2 στο δήμο Ναυπακτίας.

Οι 9 ακτές του Δήμου Δωρίδος είναι οι εξής:

  • Άγιος Νικόλαος
  • Βάθη
  • Γλυφάδα
  • Ερατεινή
  • Μαραθιάς
  • Μοναστηράκι
  • Σεργούλα
  • Σκάλωμα
  • Χιλιαδού

Οι 2 ακτές του Δήμου Ναυπακτίας είναι οι εξής:

  • Κρυονέρι
  • Κάτω Βασιλική

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός πως φέτος το καλοκαίρι θα κυματίζουν στις παραλίες του Δήμου Δωρίδος 9 Γαλάζιες Σημαίες, πιστοποιώντας την καθαρότητα των θαλασσών μας αλλά και την άρτια οργάνωση του παραλιακού μας μετώπου. Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Εθνικού Χειριστή του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», καθώς και για να την ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλει για ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας τα υψηλά στάνταρ των ελέγχων, που αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένα δεδομένα». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δωρίδος Γεώργιος Καπεντζώνης στην εκδήλωση αναγγελίας των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών για το 2022 που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου στο Glyfada Golf Gardens και στην οποία παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κωνσταντίνος Παλασκώνης.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κ. Νίκος Πέτρου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου και ο διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος, κ. Johann Durand. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Χριστίνα Τετράδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κ. Σταύρος Κατσικάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, κ. Αντώνης Στελιάτος και ο Πρόεδρος επιτροπής θεσμών και μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ καθώς και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Γ. Καπεντζώνης: «Χτίζουμε σε σταθερή βάση»

Τι έκανε όμως η Δωρίδα και έφτασε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα; «Οι παραλίες μας είναι πολλές και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όμως θέλουμε καταρχάς όλες να είναι καθαρές και με εύκολες προσβάσεις», δήλωσε στην «ε» ο Γ. Καπεντζώνης, τονίζοντας πως η προσπάθεια να παρθούν περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες δεν είναι σημερινή, αλλά κρατά χρόνια. Όπως μας είπε, αρχικός στόχος ήταν να σταθεροποιηθεί ο αριθμός εκείνων που για χρόνια αποκτούν το εν λόγω σύμβολο, οι 4 δηλαδή, κάτι που επετεύχθη στην πορεία των τελευταίων ετών. «Γνωρίζουμε πως είναι σημαντικό να χτίζουμε πάνω σε σταθερές βάσεις και αυτό κάναμε στην προκειμένη περίπτωση με τις 4 ακτές, περνώντας ακολούθως στο επόμενο βήμα που είναι η πιστοποίηση περισσότερων», πρόσθεσε ο δήμαρχος Δωρίδος, αναγνωρίζοντας βέβαια πως πλέον ο πήχης έχει μπει αρκετά ψηλά μιας και θα πρέπει ο δήμος για τα επόμενα χρόνια να διατηρήσει τουλάχιστον αυτά τα στάνταρ. «Χρέος μας πλέον είναι να τις εξοπλίσουμε και να υποστηρίξουμε την ομαλή λειτουργία τους», κατέληξε ο Γ. Καπεντώνης, ευχαριστώντας τόσο τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Τι συμβαίνει στο δήμο Ναυπακτίας

Ερχόμενοι στα του δήμου Ναυπακτίας, και γυρίζοντας το χρόνο πίσω, πάμε στο 2020 όταν τότε για πρώτη χρονιά η περιοχή είχε πλέον μόλις 2 Γαλάζιες Σημαίες, έχοντας χάσει και η Ψανή, μετά το Γρίμποβο, το εν λόγω σύμβολο. Αξίζει μάλιστα στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως σύμφωνα και με την τότε επίσημη ανακοίνωση του δήμου, αυτό οφειλόταν στη μέτρηση του 2018 σχετικά με την καθαρότητα των νερών, η οποία είχε επηρεάσει το μέσο όρο της 4ετίας που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν «καλής ποιότητας», που επιτρέπεται η κολύμβηση, αλλά όχι «εξαιρετικής» που είναι προαπαιτούμενο για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας.

Όπως μας είπαν από το δήμο, σε συνομιλία που είχαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η μέτρηση αυτή του 2018 «καίει» ακόμα το μέσο όρο, αφού για τα φετινά αποτελέσματα συμπεριλήφθηκαν οι μετρήσεις από τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, πως εάν των υπολοίπων είναι καλές, τότε του χρόνου το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι αυτό που ενδείκνυται για να επιστρέψει η Γαλάζια Σημαία τουλάχιστον στην Ψανή, καθώς το 2018 δεν θα περιλαμβάνεται στο μέσο όρο.

Τα απαραίτητα έργα

Στις τότε αναφορές για το θέμα, όμως, και το πως η πόλη θα απαλλαγεί άπαξ δια παντός από το πρόβλημα που εδώ και χρόνια στέκεται πάνω από την ποιότητα των νερών των θαλασσών της, είχαν τεθεί ως προαπαιτούμενα και κάποια έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Ο δήμος έγραφε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του για:

-τη σύνδεση αποχετευτικού αγωγού Παλαιοπαναγιάς με τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού.  Πρόβλημα το οποίο παρέμενε άλυτο για όλα τα προηγούμενα έτη.

-τον τακτικός καθαρισμός των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΝ.

-την τοποθέτηση δεύτερου καταθλιπτικού αγωγού στο Γρίμποβο (θέση Ρέππα) προκειμένου να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό όλα τα λύματα και να μην υπερχειλίζει το αντλιοστάσιο.

-την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αύξηση συνδέσεων κατοικιών με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

-την ορθότερη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

«Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να λύσει το πρόβλημα για την πόλη, επιστρέφοντας τις Γαλάζιες Σημαίες στη θέση τους;», ρωτούσαμε στην «ε» στο τότε έκδοσή μας, αναφέροντας τα εξής: «Η απάντηση στο συγκεκριμένοι ερώτημα περνά μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων για την περιοχή της Ναυπάκτου, οι οποίες κρίνονται άκρως απαραίτητες προκειμένου ο πονοκέφαλος να φύγει άπαξ δια παντός. Δεν πρόκειται για μυστικά ζητήματα, άλλωστε, καθώς η συζήτηση επ’ αυτών κρατά χρόνια. Όλοι γνωρίζουν, με λίγα λόγια, πως το υπάρχον σύστημα σε περιόδους μεγάλου φόρτου δεν αντέχει να στείλει το σύνολο των λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».

Και συνεχίζαμε: «Με δεδομένο πως ο τελευταίος μπορεί να σηκώσει περισσότερες ποσότητες, η λύση περνά μέσα από την αναβάθμισή του», έργο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι δρομολογήθηκε από την προηγούμενη θητεία και ολοκληρώθηκε στην παρούσα. Τότε όμως σημειώναμε και για ένα δεύτερο μεγάλο έργο που θα πρέπει να γίνει, η μελέτη του οποίου υπήρχε στο δήμο και θα έπρεπε να βρεθεί η χρηματοδότησή του. Αναφερόμαστε στον καταθλιπτικό αγωγό, ένα έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, για το οποίο ο δήμος έπρεπε να βρει άμεσα χρηματοδότηση για να το πραγματοποιήσει. Σήμερα που μιλάμε η μελέτη του έργου αυτού έχει συμπληρωθεί με την αναβάθμιση των δύο αντλιοστασίων, καθώς κρίθηκε απαραίτητο τούτο για να είναι ολοκληρωμένο, και έως τα τέλη Ιουνίου θα υποβληθεί πρόταση για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αυτή τη φορά όμως αναζητώντας 1,5 εκατ. ευρώ. Στο δήμο θεωρούν πως είναι σε καλό δρόμο η υπόθεση, αναμένοντας την έγκρισή της.

Σχολιάζοντας τα δύο αυτά έργα, γράφαμε επίσης τότε για τα λύματα ότι, «υπολογίζεται πως οι αντοχές του συστήματος θα διπλασιαστούν, ως προς τις ποσότητες που θα μπορούν να στέλνονται στο βιολογικό, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο ζήτημα που προκύπτει σε καιρούς μεγάλης… πίεσης και σε συγκεκριμένα γνωστά σημεία της πόλης». «Αυτό το έργο, μαζί με την αναβάθμιση του βιολογικού, και φυσικά με τη σύνδεση του αγωγού με το δίκτυο της αποχέτευσης στην παραλία της Παλαιοπαναγιάς θα επιτρέψουν στη Ναύπακτο να διώξει από πάνω της τον εφιάλτη της καθαρότητας των νερών, έχοντας πλέον και ουσιαστικά καθαρές θάλασσες, αλλά και τυπικά το σήμα που θα το πιστοποιεί, δηλαδή τις Γαλάζιες Σημαίες», προσθέταμε, θέτοντας μία ακόμα παρέμβαση που θα πρέπει να γίνει, αυτή της σύνδεσης με το δίκτυο της αποχέτευσης όλων εκείνων που δεν το έχουν κάνει, συνεχίζοντας να έχουν οικιακούς βόθρους. Ως προς αυτό, μάλιστα, όπως φαίνεται, έχουμε πολύ δρόμο να βαδίσουμε ακόμα, αφού οι αριθμοί αυξάνονται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.

Και καταλήγαμε, με τον τρόπο που θα καταλήξουμε και σήμερα, μην προσθέτοντας λέξη:

«Ο δήμος καλείται σήμερα να εργαστεί για όλα αυτά, βάζοντας εκτός των άλλων τέλος και στους ψιθύρους εντός των τειχών της πόλης, σχετικά με το κατά πόσο οι θάλασσες μας είναι κατάλληλες ή όχι για κολύμβηση. Γιατί μπορεί οι μετρήσεις, ακόμα και σήμερα χωρίς τις Γαλάζιες Σημαίες, να λένε ναι, όσο κρατά όμως η συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν, μόνο κάτι κακό μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την περιοχή».

 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme