Wednesday, April 2, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Γιώργος Κοτρώνης: «Αξιοπιστία μέσα από την παραγωγή έργου»

spot_img

Ο Γιώργος Κοτρώνης, υποψήφιος με το Β. Γκίζα και τη Συνεργασία Πολιτών μιλά στην «ε»

 

Ο Γιώργος Κοτρώνης στη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται υπήρξε πρόεδρος στην Αιτωλική Αναπτυξιακή, ενώ ταυτόχρονα είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο συγκεκριμένων έργων για το δήμο Ναυπακτίας. Σήμερα μιλά στην «ε» για το στίγμα της 4ετίας που ολοκληρώνεται, κάνει το δικό του απολογισμό, μιλά για την αξιοποίηση του Ξενία, ενώ στέλνει και το μήνυμα προς τους πολίτες, ζητώντας τους να δουν τη Ναυπακτία του μέλλοντος, επιλέγοντας εκείνους που μπορούν να τη φτάσουν στο στόχο.

 

2019-2023. Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας, γενικά ως δήμος, τι αίσθηση σας μένει;

Η θητεία αυτή αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της πέρασε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ωστόσο χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και θεωρώ από ένα πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας. Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος που θα μπορούσε να είναι (και ήταν σε πολλές περιοχές), βόμβα στην λειτουργία των δήμων, στην δική μας περίπτωση, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ομάδας και του επικεφαλής της ξεπέρασε τις δυσκολίες και έδρασε δημιουργικά. Συνοπτικά θα έλεγα πως η δημοτική αρχή παρήγαγε έργο και το κυριότερο, οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία κερδίζοντας την αξιοπιστία της.

 

Κάνοντας το δικό σας απολογισμό, στην προεδρεία της Αιτωλικής αλλά και σε κάποια θέματα που είχατε αναλάβει να «τρέξετε», δηλώνετε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

Θα σας πω, ποτέ δεν γίνονται όλα όσα θα θέλαμε, αλλά θεωρώ ότι στους τρεις πυλώνες που εστιάσαμε νομίζω ότι πήραμε πολύ σοβαρά αποτελέσματα: πρώτα να αναφερθώ στην έξτρα χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των εγκεκριμένων προτάσεων του τελευταίου προγράμματος Leader. Ένα τεράστιο ποσό (συνολικά 23,5 εκατομ. Ευρώ) για 93 επενδυτικά διοχετεύθηκε στην περιοχή μας. Πραγματικά θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν έρθει στην περιοχή μας τις τελευταίες δεκαετίες!

Στο δεύτερο που εστιάσαμε ως Αιτωλική αλλά και ως Δήμος ήταν η τουριστική προβολή της περιοχής που πλέον κανένας δεν αμφιβάλλει ότι έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήδη είναι πασιφανή τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς! Τέλος η προεργασία που έγινε από την Αιτωλική σχετικά με το σημαντικότερο έργο υποδομής που σχεδιάζεται στην περιοχή μας, αυτό της παράκαμψης της Καστρόπολης, οδήγησε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης των μελετών για το σημαντικό αυτό έργο.

 

Είσαστε από εκείνους που σηκώσατε νωρίς το θέμα του ΞΕΝΙΑ, τονίζοντας πως ο δήμος θα πρέπει να δει και πάλι τη χρήση του ξενοδοχείου. Σε τι στοιχεία βασίζετε την άποψή σας αυτή, βάσει των αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος, του έργου που ολοκληρώνεται στο χώρο, αλλά και των δεσμεύσεων που έχει ο δήμος από το πρόγραμμα χρηματοδότησης αυτού;

Πρώτα πρώτα οι εποχές έχουν αλλάξει. Και θα αναφερθώ πρώτα στην λογική που επιτέλους επικράτησε και που επιβάλει η δημόσια διοίκηση να σχεδιάζει και να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί χρέη και να επιβαρύνει τις μελλοντικές χρήσεις. Και αναφέρομαι σε αυτό γιατί ο σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης θα έβαζε έναν βραχνά 200.000 ευρώ ετησίως και την ίδια στιγμή δεν θα επέτρεπε να εξασφαλιστούν έσοδα για τον δήμο από την διάθεση σε ιδιώτη του συγκεκριμένου ακινήτου. Τα αναμενόμενα άμεσα έσοδα από την άλλη πλευρά, υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν τις 250 με 300.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια διαφορά κοντά στις 500.000 ευρώ ετησίως. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την πραγματικότητα ενώ συνεχίζουμε να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο…

Μία άλλη πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι ότι η Ναυπακτία (με πολύ δουλειά και εκ μέρους της Αιτωλικής) έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική και μεταμορφώνεται σε έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν επενδύσει (οι περισσότεροι αξιοποιώντας εργαλεία της Αιτωλικής) και έχουν δημιουργήσει νέα καταλύματα. Αυτό όμως που θα προσδώσει επιπλέον δυναμική είναι μια ή και περισσότερες μεγάλες τουριστικές υποδομές 4 ή και 5 αστέρων που θα καλύψουν μια ανάγκη που αφορά την φιλοξενία επισκεπτών με μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Αν με ρωτάτε η Ναυπακτία λόγω και του μικρού σχετικά μεγέθους της θα πρέπει να επενδύσει σε αυτού του είδους τον τουρισμό και όχι στον μαζικό. Ένας βασικός λόγος που πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι γιατί ο τόπος μας είναι και τόπος μόνιμης κατοικίας όλων μας και όχι ένας τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι ή το χειμώνα αντίστοιχα. Οπότε η όποια τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει συνυπάρχει με την λειτουργία μια σύγχρονης πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενο ιδιαίτερα αν αφορά επενδύσεις στην καρδιά της Καστρόπολης μας όπως στο ΞΕΝΙΑ.

 

Η συστράτευση με τη Συνεργασία Πολιτών και το Βασίλη Γκίζα ήταν η λογική συνέχεια της συνεργασίας στη διάρκεια της θητείας;

Ο Βασίλης Γκίζας είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να λειτουργήσει συντονίζοντας μία μεγάλη ομάδα ακούγοντας και υιοθετώντας τις πιο δημιουργικές ιδέες που προτείνονται, την ίδια στιγμή ωστόσο έχει προσωπική άποψη που την καταθέτει χωρίς όμως να την επιβάλει. Με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι είναι ο ιδανικός αυτή την στιγμή για την θέση του δημάρχου! Σε αυτό να προσθέσω και την σημαντική εμπειρία και τις επαφές που έχει αποχτήσει και μπορούν να αξιοποιηθούν στην επόμενη θητεία.

 

Ποια τα βασικά στοιχήματα της επόμενης 5ετίας για το δήμο Ναυπακτίας;

Θεωρώ ότι σε επίπεδο υποδομών η κατασκευή της παράκαμψης της Καστρόπολης (τούνελ), η δημιουργία του πολιτιστικού πύρινα της πόλης με το Ανοιχτό Θέατρο στις παρυφές του ανατολικού τοίχους (προχωράμε  ήδη τις οριστικές μελέτες), την διαμόρφωση υπαίθριας έκθεσης αρχαιοτήτων και βεβαίως του διαχρονικού μουσείου της πόλης που θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητη υποδομή τόσο για εμάς και τα παιδιά μας όσο και για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος μας. Τέλος θεωρώ σημαντική την δημιουργία της Μαρίνας για την οποία για πρώτη φορά έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα με την διαδικασία απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας που βρίσκεται στο σημείο καθώς και με την εξασφάλιση 100.000 ευρώ για τις μελέτες. Αυτά τα πρώτα βήματα ήρθαν σε συνέχεια της διάσωσης θα έλεγα της χωροθέτησης της Μαρίνας που κινδύνεψε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Ήταν μία προεκλογική περίοδος με λίγη συζήτηση για θέσεις και προγράμματα. Ο κόσμος πηγαίνει στην κάλπη ενημερωμένος στο βαθμό που πρέπει για να επιλέξει ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν στην επόμενη θητεία;

Δυστυχώς όχι, θα έλεγα… Από την πλευρά μας ανοίξαμε όλα τα θέματα, ωστόσο θεωρώ ότι, ειδικά ο κος Λουκόπουλος δεν είχε διάθεση να τοποθετηθεί και αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό έλλειμμα στην πορεία προς τις εκλογές.

 

Κλείνοντας το δικό σας προσωπικό μήνυμα στους αναγνώστες μας…  

Θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να σκεφτούν όλα αυτά που θα ήθελαν να δουν στην πόλη μας να συμβαίνουν ή να μην συμβαίνουν και αφού καταλήξουν ποια είναι αυτά, να αξιολογήσουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να τα τρέξουν.

Οι εκλογές ξέρετε είναι μία διαδικασία που ο πολίτης εκφράζεται. Αυτός ορίζει ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν. Πιστεύω ότι δεν γίνονται λάθη. Κάθε φορά το Δ.Σ. εκφράζει την κοινωνία… Οπότε ας στείλουμε αυτούς που θα μας εκφράζουν και όχι φίλους, συγγενείς και συμπάθειες.

Από την άλλη πλευρά και σε προσωπικό επίπεδο να πω ότι έχω καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις μου, θεωρώ ότι έχω δείξει τι μπορώ να κάνω και με βάση τα προηγούμενα να ζητήσω την στήριξη της υποψηφιότητας μου.

Ευχαριστώ!