H 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.
Ήταν 8η του Μάρτη του 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας τους και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών. Από τότε η 8η Μάρτη είναι μία ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.
Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος. Όμως οι συνεχόμενες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί γυναικών και οι γυναικοκτονίες τα τελευταία χρόνια, μαρτυρούν, πως η ανισότητα υπάρχει ακόμα, πώς οι κοινωνίες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική, έχουν μετατραπεί σε «άγρια ζούγκλα» που ο καθένας κάνει ότι θέλει, γνωρίζοντας ότι το κράτος δικαίου εκφυλίζεται και οι υπεύθυνοι εφαρμογής του Νόμου δεν πράττουν τα δέοντα ως οφείλουν. Είναι γεγονότα θλιβερά που μας πηγαίνουν προς τα πίσω …
Εμείς, οι γυναίκες εργαζόμενες, επιλέγουμε να δρούμε συλλογικά, να συμμετέχουμε ενεργά, να θυσιάζουμε ακόμα ένα κομμάτι από τον ελάχιστο προσωπικό μας χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, για μια δημοκρατική κοινωνία ισότητας που η απελευθέρωση των γυναικών θα είναι αυτονόητη και δεδομένη.
Αφιερώνουμε τον φετινό εορτασμό της 8ης Μάρτη στις γυναίκες της Παλαιστίνης που είναι αυτές και τα παιδιά τους τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου. Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, διεκδικούμε την προστασία όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε σεβασμό στις γυναίκες. Να απαιτήσουμε τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από στερεότυπα και διακρίσεις λόγω φύλου. Είναι αδήριτη ανάγκη να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, η εκμετάλλευση τους στους χώρους εργασίας και όχι μόνο. Να σταματήσουν ορισμένοι να πιστεύουν πώς οι γυναίκες είναι… κατώτερα όντα. Οι γυναίκες πρέπει να αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Μόνο έτσι η κοινωνία θα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον και δεν θα επιστρέφει στο σκοτεινό και θλιβερό παρελθόν.
Διεκδικούμε:
- Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
- Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
- Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία
- Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών:
- Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία
- Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
- Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
- Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
- Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων
- Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία