10 C
Nafpaktos
Saturday, November 23, 2024
spot_img
spot_img

Μουσικό ημερολόγιο: Σπυρίδων Ξύνδας

spot_img

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς

Γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας 8 Ιουνίου 1814. Σπούδασε μουσική στη Νάπολη το 1833.
Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα το 1840 δίδαξε για περίπου 20 χρόνια στο Κερκυραϊκό Ωδείο και μαζί με τον Αντώνιο Λιβεράλη ίδρυσε τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. Μαθήτευσε κοντά στον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, και δίδαξε για αρκετά χρόνια θεωρητικά και εκκλησιαστική μουσική.
Ο πιο διακεκριμένος μαθητής του ήταν ο συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου, Σπύρος Σαμάρας. Πέρα από τη διδασκαλία και τα θεωρητικά της μουσικής ο Ξύνδας ήταν και εξαίρετος κιθαριστής. Έδωσε ρεσιτάλ στα μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα του ελληνισμού  (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Σμύρνη κ.α.), καθώς και στην Ιταλία. Στην Σιένα όπου πρωτόπαιξε την «Ισπανική υποχώρηση» του Ισπανού κιθαρίστα Χάιμε Μπος ενώπιον του βασιλιά της Ιταλίας βραβεύτηκε απο τον βασιλιά με μια πολύτιμη κιθάρα.
Το 1886 εγκαθίσταται στην Αθήνα και τον επόμενο καιρό έδωσε μια παράσταση μπροστά στον βασιλιά Όθωνα και την βασίλισσα Αμαλία.
Ο Σπυρίδων Ξύνδας συνέθεσε κυρίως σκηνικά έργα και τραγούδια, με εμφανείς τις επιρροές από τη μελωδικότητα του ιταλικού  μελοδράματος της εποχής του. Η πιο γνωστή του όπερα είναι ο Υποψήφιος Βουλευτής, που έκανε πρεμιέρα το 1867 στο Θέατρο Σαν Τζιάκομο της Κέρκυρας. Είναι η πρώτη όπερα από Έλληνα συνθέτη πάνω σε αποκλειστικά ελληνικό λιμπρέτο, που έγραψε ο Ιωάννης Ρινόπουλος.
Άλλες γνωστές όπερες του συνθέτη είναι οι: Άννα Κουίντερ (1855), βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Δουμά Οι τρεις σωματοφύλακες,  ο Κόμης Τζουλιάνο (1857), Οι δύο μνηστήρες (1877) και η ημιτελής Γαλάτεια (1895). Έγραψε πολλά τραγούδια σε ποίηση Σολωμού,  Παράσχου και Βαλαωρίτη.
Ο Σπυρίδων Ξύνδας έφυγε πάμπτωχος και τυφλός στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου 1896. Πολλά από τα έργα του πιστεύεται ότι χάθηκαν στο βομβαρδισμό της Κέρκυρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme