15.5 C
Nafpaktos
Tuesday, November 26, 2024
spot_img
spot_img

Ναυμαχία της Ναυπάκτου 1571: Ονοματοθεσία πολεμικού πλοίου

spot_img

«Δεν είπε τίποτε στην Αυγή ο Αποσπερίτης

για τη σπουδαία εκείνη ημέρα,

που με φήμη άφθαρτη  για τους μελλούμενους καιρούς

στης θάλασσας το μυστικό βιβλίο θα γραφόταν

που θα ΄κανε την Πόλη μου στο βάθρο το ψηλότερο

της δόξας να ανεβεί……..»

Τάκης Παπανικολάου

ποίημα : “Ωδή στον Δον Ζουάν τον Αυστριακό

και το παράπονο του Θερβάντες.”

Στις 6 Οκτωβρίου 1571, ο συμμαχικός στόλος με επικεφαλής τον Don Zuande Austria, ο οποίος είχε υψώσει στον ιστό της ναυαρχίδας του τετράγωνη πράσινη σημαία με τον «Εσταυρωμένο εν μέσω δύο Αποστόλων» που σώζεται στην εκκλησία της Γαέτης, αποτελούμενος από 207 γαλέρες, με 1.800 κανόνια, 30.000 στρατιώτες, 12.900 ναύτες και 43.000 κωπηλάτες εισήλθε στον Πατραϊκό κόλπο, τον λεγόμενο τότε Ναυπακτιακό κόλπο και διανυκτέρευσε στις σημερινές εχινάδες νήσους. Απέναντί του παρατάχθηκε ο Τούρκικος στόλος με αρχιναύαρχο τον Καπουδάν Πασά, Μουεζίν Ζαντέ Αλή, αποτελούμενος από 222 γαλερες και 60 άλλα πλοία, με 750 κανόνια, 34.000 στρατιώτες, 13.000 ναύτες και  41000 σκλάβους  κωπηλάτες, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Έλληνες.

Η συνάντηση των στόλων έγινε στις 7 Οκτωβρίου  του 1571. Η τιτάνια σύγκρουση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες. Ο απολογισμός και για τις δύο πλευρές υπήρξε τραγικός. Οι πύλες της κόλασης άνοιξαν διάπλατα. Τρόμος, σύγχυση, εικόνα δαντική. Ο ήλιος του μεσημεριού σκοτεινιάζει, σκεπάζοντας το θανατικό που έχει απλωθεί παντού. Θρύψαλα το ηθικό των Τούρκων. Η μάχη έχει κριθεί ο Εσταυρωμένος νίκησε την ημισέληνο. Το αήττητο του Τούρκου χάθηκε στο βυθό της θάλασσας του Ναυπακτιακού κόλπου. Ο Αλή ντροπιασμένος τρέπεται σε φυγή.

Η μεγάλη σύγκρουση, η κορυφαία όλων των εποχών ονομάστηκε και δικαίως ”Ναυμαχία της Ναυπάκτου”.

Η Δύση εξασφάλισε την ελευθερία της, ταυτόχρονα δε την υπεροχή της στη θάλασσα. Οι Τούρκοι αποδέχθηκαν την ήττα τους. Ο υπόδουλος Ελληνισμός έχασε, γιατί δεν το θέλησαν οι ενωμένες, ως ένα σημείο, Ευρωπαϊκές δυνάμεις, μπαίνοντας σε μία μακραίωνη υποδούλωση.

Σήμερα απαλλαγμένοι από τα δεινά του παρελθόντος, φυσικά με τις δικές μας δυνάμεις, η πόλη της Ναυπάκτου, η Ελλάδα γιορτάζει το μέγα γεγονός της Ναυμαχίας.

Κάθε χρόνο αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ναυμαχία που έγινε ποτέ λαμβάνουν μέρος στις γιορτές μνήμης.

Το Ελληνικό ναυτικό, η πατρίδα μας είναι καιρός να ονοματοθετήσει  ένα πολεμικό πλοίο με το όνομα ”ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ” , θυμίζοντας μία επική στιγμή για το χριστιανισμό, τον ελληνισμό.

Το πολεμικό ναυτικό, είχε  στη δύναμη του στόλου του , στο τέλος του 19ου αιώνα, πολεμικό σκάφος και μάλιστα κανονιοφόρο με το όνομα «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ»  προφανώς για να τιμήσει την επαρχία μας.  Τούτο προκύπτει από το Φ.Ε.Κ Ν.30 στις 3-9-1892.

Γνωρίζοντας την ιστορία, ως οφείλουμε όλοι οι Έλληνες και ειδικότερα τούτους τους δύσκολους καιρούς χαράζουμε καλύτερα το μέλλον των παιδιών μας.

Δημήτριος Σατλάνης

 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme