10 C
Nafpaktos
Sunday, November 24, 2024
spot_img
spot_img

Ν. Δημητρόπουλος: Κίνδυνος καταστροφών σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη Ναύπακτο

spot_img

Γράφει ο Νίκος Δημητρόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Ναυπάκτου με την Ενωτική Πρωτοβουλία

Έχω ασχοληθεί και έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές για τα σχέδια λεκανών απορροής και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας πάνω από δέκα χρόνια. Από το 2000 έχει ξεκινήσει και ασχολείται η ΕΕ για να εκδοθούν τα σχέδια αυτά σε κάθε χώρα κι η Ελλάδα μας το 2017-2018 ελέησε να εκπονήσει τα σχέδια πλημμυρών για κάθε υδατικό διαμέρισμα. Αυτά που βλέπουμε τώρα στη Θεσσαλία και τι έπρεπε να γίνει, είχαν επισημανθεί με κάθε λεπτομέρεια από τότε, όπως και στο δικό μας υδατικό διαμέρισμα. Και όχι μόνο αυτό αλλά δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Στα δικά μας  τώρα, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ των άλλων: «Φυτοκομικά έργα (δασώσεις, θαμνώσεις, χλοάσεις) με σκοπό την αποτροπή της επιφανειακής διάβρωσης, την προστασία όχθης ποταμού ή ρέματος, την αύξηση της υδατοσυγκράτησης και της διήθησης στο έδαφος, την μετατροπή της επιφανειακής απορροής σε υπεδάφια, την επιβράδυνση της απορροής, την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ορεινού χώρου ή την βελτίωση της οικολογικής κατάστασης των ρεμάτων -Γεωτεχνικά έργα (βαθμιδώσεις, αποξέσεις πρανών, στραγγίσεις, τάφροι, ξηρολιθοδομές, κλαδοπλέγματα, κορμοφράγματα κλπ) με σκοπό τη σταθεροποίηση απότομων πρανών, τη σταθεροποίηση ολισθήσεων, την αποτροπή αυλακωτής και μικρής χαραδρωτικής διάβρωσης, τη συγκέντρωση και απαγωγή όμβριων υδάτων, την προσωρινή μεταπυρική προστασία. -Υδραυλικοτεχνικά έργα όπως: i) Φράγματα (στερέωσης κοίτης και συγκράτησης φερτών υλών) με σκοπό τη σταθεροποίηση της κοίτης και αποτροπή αξονικής διάβρωσης, τη μόνιμη συγκράτηση φερτών υλών, τη σταθεροποίηση ολισθήσεων, τη μείωση της συρτικής δύναμης του νερού, την ευνόηση της παραποτάμιας βλάστησης. ii)Έργα τοποθετημένα παράλληλα στη κοίτη (αναχώματα, επενδύσεις, εκτροπές, πρόβολοι) με σκοπό την προστασία όχθης ρεμάτων και αποτροπή της πρανικής διάβρωσης, τον περιορισμό της ροής εντός καθορισμένης κοίτης, την διεύρυνση της κοίτης με σκοπό την φυσική διαμόρφωσή της ή την δημιουργία ζωνών υψηλής στάθμης (μπαγγίνες), την προστασία από υπερχειλίσεις, την απελευθέρωση και αξιοποίηση εδαφών.»

Ας κοιτάξουμε τώρα γύρω μας, ρέματα, αυλάκια, σούδες,  δεν έχει γίνει κάτι. Ακόμα και η ανάπλαση  που ακυρώθηκε, προέβλεπε των διαχωρισμό  των όμβριων από τα λύματα ώστε το νερό της βροχής να πηγαίνει κατ ευθεία στη θάλασσα και να μην πλημμυρίζει το κέντρο της πόλης. Τίποτα από αυτά, είμαστε στο έλεος και αν λάβουμε υπόψη ότι έχει να βρέξει δύο χρόνια η συσσώρευση φερτών υλικών στα ρέματα είναι τεραστία και δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει, ακόμα και αν το νερό που θα πέσει είναι ένα μικρό κλάσμα από αυτό της Θεσσαλίας.

Εμείς λέμε τώρα ότι, αυτά όλα ήταν καθαρισμένα,  με σχολαστικότητα, κάθε μέρα στην προηγούμενη θητεία μας του Τάκη Λουκόπουλου και  είχαν κατατεθεί όλα τα χαρτιά για μελέτες προστασίας πλημμυρικών  φαινομένων από το Μόρνο έως το Πλατανόρεμα. «Πάγωσαν» και αυτά τέσσερα χρόνια τώρα.

Διατρέχουμε τεράστιο κίνδυνο αν δεν θωρακιστεί η πόλη. Σπίτια, χωράφια, περιουσίες ακόμα και ανθρώπινες ψυχές και το ερώτημα είναι γιατί δεν ανησυχεί κανένας. Πιστεύω ότι η κοινωνία θα συνεκτιμήσει όλα αυτά στις εκλογές  της Κυριακής και να μας δώσει την δυνατότητα ο κόσμος με την ψήφο του, ώστε να κινηθούμε άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. Ότι μπορούμε το αποδείξαμε, εύχομαι όμως να μην είναι ήδη αργά!…..

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme