Επιχειρώντας να εφαρμόσει τους κανόνες που ισχύουν στο πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύσσουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα κ.α., η κυβέρνηση βρήκε τη… λύση με σύμμαχο αφενός την τεχνολογία, αλλά αφετέρου και εκείνους τους πολίτες οι οποίοι διαπιστώνοντας τυχόν παραβάσεις θα σπεύσουν να τις καταγγείλουν. Κι ενώ κανείς δε λέει όχι στην τήρηση των όσων προβλέπει ο νόμος, έρχεται η περίπτωση της παραλιακής Δωρίδας, όπου ως ζώνη Natura, οι επιχειρηματίες της βιώνουν έναν άνευ προηγουμένου «στραγγαλισμό» από τα όσα πρέπει να τηρήσουν και τα οποία τόσο οι ίδιοι, όσο και ο Δήμος, χαρακτηρίζουν άδικα ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή τους.
Σε συνέχεια του «κινήματος της πετσέτας» και της πίεσης που άσκησε η κοινή γνώμη για τις περιπτώσεις που επιχειρήσεις ανεξέλεγκτα αναπτύσσονταν καταλαμβάνοντας χώρους πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που δικαιούνται, οι αποφάσεις φαίνεται πως στην πράξη πέρασαν στο άλλο άκρο, καθώς όλες οι περιπτώσεις έγιναν ένα, με τελικούς χαμένους και τους επαγγελματίες αλλά και τους πολίτες. Κι αυτό γιατί σε μία περιοχή όπου δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος για το λουόμενο να απολαύσει το μπάνιο του, χωρίς να πρέπει να πληρώσει την οποία παροχή υπηρεσιών σε μία επιχείρηση, έχει νόημα όλη αυτή η διαδικασία, από την άλλη όμως σε περιοχές όπου ο ελεύθερος χώρος είναι άπλετος, ποια η χρησιμότητα, όχι της τήρησης των προβλεπόμενων, αλλά της ισχύς των ίδιων προβλέψεων για όλους σε κάθε σημείο της χώρας.
Η εφαρμογή «MyCoast»
Στα τέλη Απριλίου τα συναρμόδια υπουργεία παρουσίασαν τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης, υποβάλλοντας σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Το «MyCoast», σύμφωνα με τους ανθρώπους της κυβέρνησης, συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ συγχρόνως έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα, ενώ ακολούθως οι πολίτες μπορούν να δουν την πορεία τους. Επίσης, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της καταγγελίας μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν την πραγματοποιήσουν με κάθε πρόσφορα μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η περίπτωση της Δωρίδας
Το εν λόγω εργαλείο, το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί ότι μπορεί να είναι ένα όπλο για την τήρηση των όσων προβλέπει ο νόμος, αναγκαστικά έρχεται να κουμπώσει στις προβλέψεις αυτού, κάπου εκεί όμως ξεκινούν τα προβλήματα, με την παραλιακή Δωρίδα να αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα των παρενεργειών που έκαναν την εμφάνισή τους. Οι επαγγελματίες της από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν αντιρρήσεις, όχι για την εφαρμογή «MyCoast», αλλά για το καθεστώς που υπόκειται η περιοχή, άρα και το πόσο μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις τους στο τμήμα των παραλιών. Σε άλλες περιπτώσεις ο αριθμός των ομπρελών που έχουν τοποθετήσει πλέον είναι μειωμένος κατά 50% περίπου, σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου επαγγελματίες, τηρώντας τα όσα προβλέπει ο νόμος τοποθέτησαν αριθμό ομπρελών μικρότερο από τον αριθμό των δακτύλων του ενός χεριού.
«Πώς μία επιχείρηση θα μπορέσει να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες;», διερωτώνται, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής των προβλέψεων. «Δεν θα επιβιώσει», είναι η πρώτη απάντηση, την οποία μάλιστα άλλοι μεγαλόφωνα κι άλλοι όχι τόσο έχουν αρχίσει να δίνουν. Επιχειρώντας κάποιοι εξ αυτών να μειώσουν τη ζημιά από τις νέες συνθήκες, μοιραία προχώρησαν στη χρέωση των ομπρελών, μετακυλίοντας επί της ουσίας το κόστος στον πελάτη. Ως εκ τούτου λοιπόν, από τη μία έχουμε τους επαγγελματίες που ακόμα και έτσι στη… σούμα χαμένοι βγαίνουν, ενώ από την άλλη και ο πελάτης βγαίνει ζημιωμένος καθώς πλέον καλείται να πληρώσει για μία παροχή που την είχε δωρεάν.
Η παρέμβαση του δήμου Δωρίδος
Υπενθυμίζουμε ότι, την αύξηση του ποσοστού της συνολικής έκτασης που θα παραχωρείται προς απλή χρήση (αιγιαλός & παραλία), για την τοποθέτηση «σετ» και τραπεζοκαθισμάτων, ζήτησε πρόσφατα ο Δήμαρχος Δωρίδος Δημήτρης Γιαννόπουλος από τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, με σχετικές επιστολές του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε την αύξηση του ποσοστού επιφάνειας αιγιαλού – παραλίας που θα παραχωρείται προς απλή χρήση στον εκάστοτε παραχωρησιούχο, από 30% σε 60%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το αίτημα του Δημάρχου Δωρίδος συντάχθηκε και η Κτηματική Υπηρεσία Φωκίδας, η οποία το προώθησε στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, με τη σύμφωνη γνώμη της. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών του, γίνεται εκτενής αναφορά στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει η νομοθεσία (Ν.5092/2024) ως προς το ποσοστό (30%) της παραχωρούμενης επιφάνειας λόγω του ότι όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Δωρίδος εμπίπτει στη ζώνη NATURA.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
Σε όλο Δήμο Δωρίδος και ειδικότερα στο παραλιακό του μέτωπο, δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και περισσότερες από 10.000 κλίνες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιφέρουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη στον τόπο. Είναι επομένως αντιφατικό και ασύμβατο να τίθενται αόριστες απαγορεύσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Άλλωστε με την τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων επί του εδάφους δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η ακεραιότητα του τόπου, ούτε δημιουργούνται επιβλαβείς συνέπειες γι΄ αυτόν. Επιπλέον με την μείωση του ποσοστού στο 30% δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα. Αρχικά, όσον αφορά τους παραχωρησιούχους θα πληγούν οικονομικά διότι η τυπική σεζόν στην περιοχή είναι διάρκειας μόλις δύο (2) μήνες με αιχμή Ιούλιο – Αύγουστο. Αφού μειώνεται ο χώρος που μισθώνουν, μειώνεται η πελατεία και αυτομάτως τα έσοδα της επιχείρησης. Ο χώρος όμως αυτός αποτελεί συστατικό στοιχείο για την λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης. Επιπρόσθετα, εάν οι τουρίστες που επισκέπτονται το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας και ειδικότερα τις ως άνω περιοχές δεν εξυπηρετηθούν, αυτό θα αποτελέσει δυσφήμιση για τον Δήμο έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια άμεσων αλλά και μελλοντικών εσόδων για όλους.
Άλλωστε ουδέποτε τέθηκε ζήτημα συμφόρησης των λουόμενων και αυτό γιατί η έκταση της κάθε παραλίας που βρίσκεται εντός του Δήμου μας είναι αρκετά μεγάλη και ως εκ τούτου προσφέρεται άπλετος και ακατάληπτος χώρος εκτός από αυτόν που καταλαμβάνουν οι παραχωρησιούχοι, προκειμένου οι λουόμενοι να απολαύσουν το μπάνιο τους. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να τεθεί μια εξαίρεση από το δίκτυο NATURA 2000 για τους οικισμούς και για τον αιγιαλό που υπάρχει έμπροσθεν των οικισμών.
Αρνητική η απάντηση
Σε επικοινωνία που είχαμε εντός της εβδομάδας με το δήμαρχο Δωρίδος, ενημερωθήκαμε ότι το παραπάνω αίτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμα επισήμως, όμως σε προφορικό επίπεδο η διάθεση είναι εμφανής και δυστυχώς είναι αρνητική για κάθε αλλαγή από ότι ισχύει σήμερα. Ο κ. Γιαννόπουλος μας είπε ότι σε όλες τις έως σήμερα επαφές του έχει θέσει επιτακτικά τις παραμέτρους που αφορούν την περιοχή, η οποία είναι ναι μεν ζώνη Natura, όμως αυτό δεν είναι απαγορευτικό ώστε να αναπτύσσονται συνεχώς δραστηριότητες τύπου ανεμογεννητριών ή ιχθυοκαλλιεργειών. Πως γίνεται λοιπόν από τη μία στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να «στραγγαλίζεται» επί της ουσίας η επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τον τουρισμό, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και έρχεται να κουμπώσει πάνω στις κατευθύνσεις που η τοπική κοινωνία θέλει να στραφεί ο τόπος και από την άλλη να μην υπάρχει η ίδια ευαισθησία;
Ο κ. Γιαννόπουλος μας είπε ότι θα συνεχίζει τις επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των καταγγελιών, οι οποίες να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι καλά κρατούν για την περιοχή της παραλιακής Δωρίδας, ζητώντας τους για φέτος το καλοκαίρι να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να βγει η σεζόν, επιδιώκοντας στη συνέχεια την αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει σήμερα. Ο δήμαρχος μας ξεκαθάρισε ότι είναι στο πλευρό των επαγγελματιών, θεωρώντας δίκαια τα αιτήματά τους, σημειώνοντας μάλιστα πως και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως αν συνεχίσει να ισχύει ότι και σήμερα, τότε πολλοί εξ αυτών θα αναγκαστούν να πάρουν δραστικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες θα συνεπάγονται από μείωση του προσωπικού, όπου δεν έχει γίνει ήδη, έως και οριστικό κλείσιμό τους.