9.8 C
Nafpaktos
Sunday, November 24, 2024
spot_img
spot_img

Σπ. Λιβανός: «Η Ναύπακτος μπορεί να γίνει κορυφαίος προορισμός»

spot_img


Ο Σπήλιος Λιβανός επανέρχεται στην πολιτική σκηνή της χώρας και της Αιτ/νίας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει την επαναδραστηριοποίησή του στην περιοχή. Σήμερα μιλά στην «ε» για την επιστροφή του, για το τι άφησε φεύγοντας αλλά και το τι βρήκε γυρίζοντας. Παράλληλα μιλά για τους βασικούς πυλώνες που η ΝΔ έχει επιλέξει να δομήσει το οικοδόμημα της χώρας, βγάζοντάς την από τη σημερινή κατάσταση. Επίσης μιλά για τη Ναυπακτία, και το πώς ο ίδιος οραματίζεται την επόμενη ημέρα της, βάζοντας μάλιστα αρκετά ψηλά τον πήχη. 

Κύριε Λιβανέ, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας συνεπάγεται και την επανεμφάνισή σας, μπροστά στα φώτα, στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά και της Αιτ/νίας. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση; 
Προσωπικοί και επαγγελματικοί λόγοι, πράγματι, με είχαν οδηγήσει στην απόφαση τα τελευταία χρόνια να απομακρυνθώ από την πολιτική. Η αλήθεια είναι όμως πως ποτέ δεν έλειψα από την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως ποτέ δεν σταμάτησα να συζητώ με πολίτες και φορείς, να ενημερώνομαι για τα προβλήματά τους, να αναζητώ μαζί τους λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Όταν δέχτηκα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο συμπορευόμαστε από τα σχολικά μας χρόνια να επαναδραστηριοποιηθώ στην περιοχή μας δέχτηκα με μεγάλη χαρά, κατανοώντας και το βάρος που αναλαμβάνω, ώστε να συμβάλλω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Τα τελευταία χρόνια η Αιτωλοακαρνανία και οι πολίτες της, έχουν βιώσει πολύ έντονα την οικονομική κρίση. Οι νέοι μας, είτε αφήνουν τη γη των γονιών τους για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, είτε εγκλωβίζονται στη σχεδόν ανύπαρκτη αγορά εργασίας πασχίζοντας για την καθημερινή επιβίωση. Οι συνταξιούχοι παλεύουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια με μία πενιχρή σύνταξη που τους δίνεται ως αντίδωρο και τα απαραίτητα έργα υποδομής έχουν σταματήσει. Η ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στο νομό μας, μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και κυρίως η ανάγκη να δώσουμε νέες θέσεις εργασίας και ένα όραμα προοπτικής στους νέους, ήταν αυτό που με οδήγησε και πάλι να σταθώ στην πρώτη γραμμή.

Η αποχή σας όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μία συνειδητή απόφαση. Λόγω και της απόστασης που είχατε, μπορεί να είχατε μία διαφορετική ματιά, ίσως και πιο ψύχραιμη, απέναντι στα πολιτικά πράγματα της χώρας; Συνάδελφοί σας το ομολογούν κατά καιρούς ότι συμβαίνει…
Δεν σας κρύβω πως πραγματικά τα τελευταία χρόνια είχα αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα πολλών από τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί. Για παράδειγμα πιστεύω πως λύση δεν είναι οι συνεχείς περικοπές, αλλά η επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της παραγωγικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Δουλειές δεν δημιουργείς κόβοντας συντάξεις, δουλειές δημιουργείς όταν διαμορφώνεις ένα κατάλληλο πλαίσιο που ενισχύει για παράδειγμα τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε πολλούς τομείς. Η ανάπτυξη δεν έρχεται όταν ξεζουμίζεις την μέση ελληνική οικογένεια ή τον μικρό επιχειρηματία που παλεύει καθημερινά.
Η ανάπτυξη έρχεται όταν μειώνεις τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές και δίνεις κίνητρα στον επιχειρηματία ώστε να επεκτείνει την επιχείρησή του ή να σώσει το μαγαζί του. Πιστεύω πως από την κρίση μπορούμε να μάθουμε πολλά. Τα χρόνια που δεν ήμουν ενεργός πολιτικά, μπόρεσα πραγματικά κρατώντας αυτή την απόσταση να δω τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία και όχι με τα γυαλιά του επαγγελματία πολιτικού. Η αλήθεια είναι πως πλέον ο κόσμος περιμένει να δει από εμάς τους πολιτικούς, κάτι το διαφορετικό. Σε αυτό το πλαίσιο η απόσταση που είχα τα τελευταία χρόνια από την ενεργό πολιτική μου άνοιξε νέους δρόμους στη σκέψη μου.

Τι αφήσατε «φεύγοντας» και τι βρίσκετε «επιστρέφοντας» σε επίπεδο χώρας; 
«Έφυγα», όπως λέτε σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που όμως υπήρχε ξεκάθαρη μπροστά μας η προοπτική της ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση. Δυστυχώς αντί της ανάκαμψης, ακολούθησαν τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο οδήγησαν τη χώρα και πάλι στα βαθιά νερά της κρίσης υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας, αλλά -και σε αυτό θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα- έφεραν μια καθημερινή και συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Ποτέ στο παρελθόν κυβέρνηση, δεν είχε τόσο ξεδιάντροπα προσπαθήσει να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη για δικό της πολιτικό όφελος.
 Άρα την επόμενη μέρα το ενδιαφέρον μας δεν θα εστιαστεί μόνο στην ανόρθωση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με παράλληλη ανακούφιση της μεσαίας τάξης και του παραγωγικού τμήματος της χώρας. Θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την αναβάθμιση των θεσμών στη χώρα, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να αισθανθούν ότι ζουν σε ένα κράτος και μια κοινωνία δικαίου.

Θα μας επιτρέψετε να ρωτήσουμε το ίδιο και για το κόμμα σας όμως. Πόσο διαφορετική είναι η ΝΔ του σήμερα από εκείνη της περιόδου που ήσαστε βουλευτής; 
Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει από τα λάθη της και αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι και επιστρέφουν μαζικά πίσω σε εμάς. Τα τελευταία χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ριζικής ανανέωσης όχι μόνο όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό, αλλά και όσον αφορά τις θέσεις και τις πολιτικές. Προχωρήσαμε σε ριζική εξυγίανση των οικονομικών μας έχοντας μειώσει ουσιαστικά τα λειτουργικά κόστη κατά 70%. Καταφέραμε και πείσαμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να σταθεί δίπλα μας και να μας συνδράμει οικονομικά αγοράζοντας την κάρτα μέλους των 12 ευρώ, επιτυγχάνοντας το στόχο «λίγα χρήματα από πολλούς».
Παράλληλα έχουμε πληθώρα νέων ανθρώπων, πετυχημένων στους τομείς εργασίας τους, οι οποίοι για πρώτη φορά θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και προσέρχονται εθελοντικά μέσω του Μητρώου Στελεχών. Προφανώς λοιπόν η ΝΔ είναι διαφορετική και έχουν ακόμα να γίνουν πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Για αυτό και πλέον η παράταξη έχει ανοίξει και δέχεται ανθρώπους από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα της κεντροδεξιάς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εντός του έτους, αργά ή γρήγορα, θα πάμε σε εκλογές. Καταρχάς, από την εμπειρία σας, πότε εκτιμάται ότι θα γίνει αυτό και γιατί; 
Εύχομαι για μία φορά στην πολιτική του καριέρα ο Αλέξης Τσίπρα να βάλει το εθνικό πάνω από το κομματικό του συμφέρον. Αν και έχει αποδείξει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πρωθυπουργική καρέκλα και η εξουσία, ελπίζω η χώρα να έχει οδηγηθεί σε εκλογές μέχρι τον Μάιο. Όπως είδατε και από τις δηλώσεις Μπαρόζο, αλλά και από πολλά ξένα δημοσιεύματα, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως, για κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ολίγον από ΑΝΕΛ στην εξουσία, η οικονομία θα βαλτώνει.
Έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, την οποία συνδράμουν μερικοί μετακινούμενοι βουλευτές που ψηφίζουν κατά τη βούληση Τσίπρα και ανάλογα με τα ανταλλάγματα που τους έχουν τάξει. Αυτή η εικόνα είναι κωμικοτραγική για τη χώρα, είναι τραγική για την οικονομία, είναι τραγική για το μέλλον μας… Εκλογές άμεσα λοιπόν, για να ανασάνει ο τόπος.

Όποτε και να γίνουν, οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ποιο ή ποια εκτιμάτε πώς είναι τα βασικά διακυβεύματα αυτών των εκλογών; 
Οι πολίτες την Κυριακή των εκλογών θα πρέπει να κάνουν μια απλή αλλά και ξεκάθαρη επιλογή. Θα πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα βάζει ως προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολλών, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μία αξιόπιστη κυβέρνηση που θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ή μια κυβέρνηση λαϊκιστών που θα συνεχίσει τη φορολογική επιδρομή, διαλύοντας τη μεσαία τάξη και τον αγροτικό κόσμο για να δημιουργήσει υπερπλεονάσματα που θα μοιράζει μετά ως επιδόματα στους δικούς της πελάτες;
Την Κυριακή των εκλογών θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία θα έχουμε τη δική μας κυβερνητική πρόταση που τροφοδοτεί τους νέους μας με τα κατάλληλα όπλα για το αύριο και από την άλλη τη συριζαϊκή αντίληψη, που με τις ιδεοληψίες της διαλύει την παιδεία της χώρας. Θα έχουμε από τη μία τη Νέα Δημοκρατία που δίνει μάχες για τα εθνικά θέματα και από την άλλη μια καιροσκοπική παράταξη που ακρωτηριάζει τη χώρα και θέτει τον πολίτη στο περιθώριο. Νομίζω πως οι συμπολίτες μας έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους και έχουν κατανοήσει τα κρισιμότατα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών.

Οι ψηφοφόροι της Αιτ/νίας, εκτός του ότι είναι πολίτες της χώρας, θα πάρουν τις αποφάσεις τους και για το μέλλον της περιοχής τους. Αυτοί έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους να πουν ναι στη ΝΔ και όχι στις άλλες επιλογές; 
Προφανώς. Η Αιτωλοακαρνανία μας έχει τεράστιες δυνατότητες και μέσα από τα μέτρα που θα προωθήσουμε άμεσα, θα είναι από τους πρώτους νομούς που θα δουν το αναπτυξιακό μοντέλο σε δράση. Να μην ξεχνάμε πως η οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας στηρίζεται πρωτίστως στην πρωτογενή παραγωγή και τη σχετιζόμενη με αυτή μεταποίηση, στοιχείο που αγνόησε η τωρινή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της στο νομό. Η υπερφορολόγηση των αγροτών και του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας από την κυβέρνηση, έπληξε τις αναπτυξιακές προοπτικές τόσο του νομού μας, όσο και της χώρας συνολικά.
Εμείς από τη μεριά μας ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτό το λάθος δρόμο. Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα αναδείξουμε και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού. Βασική στόχευση του προγράμματός μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, για να δώσουμε διέξοδο και προοπτική στους παραγωγούς μας.
Με βασικά όπλα μας τα γενναία φορολογικά κίνητρα, όπως 10% συντελεστή για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα, την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22% αντί 13% και 24% σήμερα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή, αλλά και την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων αγροτικής παραγωγής, θα πετύχουμε τη δυναμική επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα.
Επιπρόσθετα η πρόταση μας περιλαμβάνει την περαιτέρω στοχευμένη ανάπτυξη των υποδομών της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και δυναμικής ένταξης της στον κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού, με εκμετάλλευση των πλούσιων και ποικιλόμορφων δυνατοτήτων της.

Ανάπτυξη, ένας πολυφορεμένος όρος που από την πολύ χρήση τείνει να χάσει το νόημά του. Από πού θα πρέπει να την αναζητήσουμε ως χώρα αλλά και ως νομός; 
Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να έρθει με τις ίδιες συνταγές του παρελθόντος. Κυρίως, δεν μπορεί να έρθει με τις πολιτικές που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση. Χρειάζονται ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική, να έρθουν νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αναπτυξιακή πολιτική με φιλοδωρήματα δεν μπορεί να γίνει.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ένα ξεκάθαρο οικονομικό σχέδιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες και αναμένεται πολύ σύντομα να δώσει ανάσες στην οικονομία. Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, συνολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,  απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέτρα που θα ενισχύουν την πρωτογενή παραγωγή με κίνητρα για ενδεχόμενη σύμπραξη μεταξύ των παραγωγών με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και την ευκολότερη πρόσβαση σε αγορές. Και φυσικά μην ξεχνάμε και την ενίσχυση ενός βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και ιδιαίτερα του νομού μας, που είναι ο τουρισμός.
Στόχος όλων αυτών είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχοντας πρόσβαση και στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα η κυβέρνηση δεν υλοποιεί. Να σας φέρω μόνο ένα παράδειγμα. Οι  δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έκλεισαν 500 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τον στόχο του Προϋπολογισμού για το 2018. Χαμηλότερα από όλα τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα η σωρευτική τους υστέρηση προσεγγίζει τα €2 δις για την τριετία 2016-18. Αυτά είναι χρήματα που χάνονται από την ελληνική οικονομία, που χάνονται από τις τσέπες των Ελλήνων.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη μας συζήτηση, κ. Λιβανέ, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, και επειδή οι αναγνώστες μας είναι κατά βάση από την περιοχή της Ναυπακτίας, θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για το πώς τη βλέπετε σήμερα, αλλά και το που θα πρέπει να στραφεί ατενίζοντας ένα καλύτερο αύριο. 
Η ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας έχει τεράστιες δυνατότητες οι οποίες δυστυχώς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες.  Όπως σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι βιώνουν και εδώ τα αποτελέσματα της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης. Η δέσμευσή μας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με ένα μεσο-μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο για την Ναυπακτία, είμαι βέβαιος πως θα αλλάξουν άμεσα την κατάσταση.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα αναπτυξιακά ζητήματα της Ναυπακτίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη, για παράδειγμα όταν δεν έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου, όταν το πλάνο για μια σύγχρονη μαρίνα παραμένει στα χαρτιά και όταν οι εργοταξιακοί χώροι στο Αντίρριο βρίσκονται στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα πως η Ναύπακτος μπορεί να γίνει ο κορυφαίος οικοτουριστικός και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, αρκεί να λυθούν τα ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, οι χρήσεις γης, να αναδειχτούν τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της Ναυπακτίας, της καστροπολιτείας και του λιμανιού της πόλης.
Παράλληλα χρειάζονται μέτρα για την ανάπλαση των υποβαθμισμένων τοπικών διαμερισμάτων και τη βελτίωση των κοινωφελών υποδομών όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η άρδευση και τα κοιμητήρια, καθώς αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η αποψίλωση δε, της πόλης της Ναυπάκτου από δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ, προφανώς και δεν υπηρετεί το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε να ακολουθήσουμε στην περιοχή.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το πιο σημαντικό ίσως ζήτημα, τη στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις των τμημάτων του ΤΕΙ στη Ναύπακτο, καθώς η λειτουργία τους αποτελεί βασικό κομμάτι της οικονομίας στην περιοχής μας. Σε αυτή τη λογική πρέπει να βρούμε τρόπους διεύρυνσης των γνωστικών πεδίων, που να συνδέονται άμεσα με τις παραγωγικές προοπτικές ανάπτυξης της Ναυπακτίας.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός» 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme