Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος
Σήμερα θα ήθελα να ασχοληθούμε με την μεγαλύτερη τοπική κοινότητα του Δήμου Ναυπακτίας: τον Λυγιά. Στην τελευταία απογραφή ο Λυγιάς κατέγραψε πληθυσμό 1063 ατόμων, φέρνοντας την κοινότητα αυτή στην πρώτη θέση της πληθυσμιακής κατάταξης εκτός Ναυπάκτου. Έχει αξία να δούμε αρχικά τους λόγους αυτής της αύξησης του πληθυσμού, αλλά και να δούμε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να δημιουργήσει συνθήκες υψηλής ποιότητας ζωής στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Ο Λυγιάς είναι ουσιαστικά το μόνο τμήμα του της Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου που μπορεί κάποιος να κτίσει με ένα αξιοπρεπή συντελεστή δόμησης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η μόνη τοπική κοινότητα που διαθέτει αυτόνομο σχέδιο πόλης από το 1977. Ένα σχέδιο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την άποψη των απαλλοτριώσεων. Η Ναύπακτος πέρα από τα οικιστικά της ζητήματα τα οποία εν πολλοίς έχουν λυθεί, είναι κορεσμένη. Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν οικόπεδα. Η Παλαιοπαναγιά προσφέρεται κατά κύριο λόγο για την ανέγερση μονοκατοικιών. Επιπλέον ο Λυγιάς είναι κοντά στη Ναύπακτο. Έχει Δημοτικό Σχολείο εντός της κοινότητας και, το τρίτο γυμνάσιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας να επιλέξουν τη συγκεκριμένη κοινότητα ως τόπο μόνιμης κατοικίας.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Λυγιάς έχει γίνει ο βασικός οικιστικός υποδοχέας της Ενότητας Ναυπάκτου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιμετωπίσει τον Λυγιά ως υπερτοπικό οικιστικό υποδοχέα. Ευθύνη του Δήμου είναι να δρομολογήσει την υλοποίηση υποδομών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την ποιοτική διαβίωση ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού της Ναυπακτίας. Κάτι το οποίο ως σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε κάνει. Ας δούμε τα πράγματα που θα μπορούσαν να «αλλάξουν» το τοπίο της ευρύτερης αυτής περιοχής, λειτουργώντας ευεργετικά για το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου.
Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Λυγιάς είναι η ύπαρξη του υποσταθμού ρευματοδότησης στο κέντρο -κυριολεκτικά- του σχεδίου πόλης, που αποτελεί παράγοντα υποβάθμισης. Ο υποσταθμός πέρα από πηγή οπτικής ρύπανσης, από πολλούς συμπολίτες μας αντιμετωπίζεται ως πηγή υγειονομικού κινδύνου. Η παρουσία του κοντά σε πλατεία, σχολείο και σπίτια σίγουρα λειτουργεί αντιαναπτυξιακά. Ένας υποσταθμός που εξυπηρέτησε για δεκαετίες τις ενεργειακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και που σήμερα, με δεδομένες τις εξελίξεις της ενεργειακής υποδομής της περιοχής μας, θα μπορούσε να εξεταστεί η κατάργησή του. Πέρα από την κατάργησή του, οφείλουμε να δούμε αντισταθμιστικά οφέλη προς τον Λυγιά. Άλλωστε ο υποσταθμός εξυπηρετεί το σύνολο του Δήμου μας, ενώ επιβαρύνει μόνο αυτή την κοινότητα. Δεν έχουμε δείξει ως σήμερα το απαραίτητο πνεύμα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.
Μεγάλο ζήτημα είναι η ύπαρξη χωματόδρομων στο μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου πόλης του Λυγιά. Οδοί εντός υλοποιημένου σχεδίου πόλεως εδώ και δεκαπέντε χρόνια μένουν χωρίς άσφαλτο. Πλατεία μερικών στρεμμάτων παραμένει με υποτυπώδη διαμόρφωση. Η αιτία του προβλήματος αυτού είναι η έλλειψη μελέτης διαχείρισης όμβριων υδάτων. Στην θητεία Λουκόπουλου είχε συνταχθεί τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση τέτοιας μελέτης, ύψους 600.000 ευρώ, για το σύνολο της πεδινής Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου. Ένα τεχνικό δελτίο για το οποίο έχω υποβάλλει ερώτηση κατά την τρέχουσα θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο έξι φορές (μαζί με το τεχνικό δελτίο της παραλίας Παλαιοπαναγιάς), χωρίς ποτέ να πάρω απάντηση για την τύχη του. Η μελέτη όμβριων είναι βασικό εργαλείο και για τις υπόλοιπες ανατολικές κοινότητες της Δάφνης και του Ξηροπηγάδου αλλά και του συνοικισμού Δένδρου, περιοχές με τις οποίες θα ασχοληθούμε άλλη φορά.
Με δεδομένο ότι η περιοχή έλκει οικογένειες, οφείλουμε να ρίξουμε βάρος σε υποδομές που αφορούν τη νέα γενιά της ευρύτερης περιοχής. Η σύσταση Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου το οποίο θα εξυπηρετεί όλες τις ανατολικές κοινότητες και τις ανατολικές συνοικίες της Ναυπάκτου είναι απαραίτητη. Ένα τέτοιο κέντρο μπορεί να αναπτυχθεί γύρο από το υφιστάμενο αθλητικό οικοσύστημα του Σκα, το οποίο αποδεικνύεται μικρό για τις ανάγκες της περιοχής. Νέα γήπεδα τένις και βόλεϊ, κλειστό στάδιο, μικρά ποδοσφαιρικά γήπεδα και παρόμοιες εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού είναι υπερτοπική υποδομή που λείπει και που θα εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή.
Γύρο από το Τρίτο Γυμνάσιο αναπτύσσεται ένα σχολικό οικοσύστημα άρτιο και σύγχρονο. Δυστυχώς όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για την οδική εξυπηρέτηση του συγκροτήματος. Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός τοπικού ρυμοτομικού που θα επιλύει το συγκεκριμένο πρόβλημα σωστά και οριστικά, μακριά από προχειρότητες.
Ένα ακόμα δείγμα του υπερτοπικού χαρακτήρα των απαιτούμενων παρεμβάσεων είναι οι υποδομές ήπιας μετακίνησης από τις ανατολικές κοινότητες προς τη Ναύπακτο. Δάφνη, Λυγιά και Ξηροπήγαδο έχουν πάνω από 2.200 κατοίκους αθροιστικά, που εξυπηρετούνται κάθε μέρα από στο κέντρο της Ναυπάκτου. Με το αυτοκίνητο να αποτελεί το βασικό μέσο μετακίνησης, γίνεται κατανοητό πόσο επιβαρύνεται κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης. Στην εποχή της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι λογικό να δημιουργούμε δίκτυα ήπιας μετακίνησης από και προς αυτές τις περιοχές με οδούς ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμια κα.
Τέτοιες υποδομές δεν μπορούν να διαμορφωθούν με την αξιοποίηση των πενιχρών πόρων που διατίθενται στην τοπική κοινότητα μέσω της ΣΑΤΑ. Οι παραπάνω ελλείψεις αφορούν το σύνολο του Δήμου και όχι μόνο την τοπική κοινότητα του Λυγιά. Ως σήμερα ο Λυγιάς «βολεύεται» με κάποια τετραγωνικά ασφάλτου, νερό (έστω και με σημαντικές ελλείψεις), μικρές επεκτάσεις του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, υπηρεσίες καθαριότητας, αστικό εξοπλισμό αναψυχής και άλλες μικρής έκτασης παρεμβάσεις. Πολύ σημαντικές εννοείται και απαραίτητες, δεν μηδενίζουμε τίποτα. Ωστόσο δεν αρκούν για την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινότητα και η ευρύτερη περιοχή.
Φυσικά δεν είναι μόνο ο Λυγιάς που χρειάζεται την προσοχή μας. Έτυχε να κάνουμε αρχή με αυτόν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναφερθούμε στο άμεσο μέλλον, έχοντας κατά νου την υπερτοπική διάσταση των δράσεων που οφείλει να κάνει ο Δήμος μας.
Το σχέδιο πόλης του Λυγιά γίνεται το κέντρο της ανατολικής πλευράς της Ενότητας Ναυπάκτου. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τον Δήμο: ως βασικό κύτταρο σε συνέχεια της Ναυπάκτου, με υπερτοπική σημασία. Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη βασικών υποδομών που εξυπηρετούν την οικιστική χρήση της περιοχής. Έχουμε αρκετά βήματα να κάνουμε ακόμη…