Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος
Στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου στη σειρά 11 ήταν το θέμα «κατάργηση θέσης λειτουργίας λαϊκής αγοράς Ναυπάκτου κέντρο πόλεως –έμπροσθεν βιβλιοθήκης», με εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Το θέμα είχε έρθει και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης αναβλήθηκε, ώστε να ζητηθεί η γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου.
Υπέρ της κατάργησης της λαϊκής από τη συγκεκριμένη θέσης συνηγορούν το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Τροχαίας αλλά και ο σύλλογος Παραγωγών Ναυπακτίας και πεδιάδας Μόρνου. Η λειτουργία των τμημάτων Αστυνομίας και Τροχαίας στο χώρο από το 2014 και μετά καθιστούν προβληματική την λειτουργία της λαϊκής αγοράς κάποια Σάββατα το μήνα. Ο ίδιος χώρος όπου γίνεται η λαϊκή είναι και ο χώρος στάθμευσης των περιπολικών, τα οποία δεν είναι και λίγα. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και, να δυσχεραίνεται το έργο της Αστυνομίας.
Από την άλλη, τα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης της λαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη θέση είναι πολλά. Έχει θεσπιστεί με διάταγμα το 1829, λειτουργεί δηλαδή περίπου 200 χρόνια. Τα δε εγκαίνια της αγοράς συνέπεσαν με τα θυρανοίξια του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου, κίνηση που είχε συμβολικό χαρακτήρα εκείνη την εποχή. Η αγορά δε εξυπηρετεί τους κατοίκους του κέντρου και ειδικά αυτούς της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να κινηθούν πεζή σε άλλη θέση που δεν είναι κοντά στην υφιστάμενη.
Ένα φαινομενικά απλό θέμα όμως αποκαλύπτει τις αδυναμίες των Δημοτικών Αρχών. Η λαϊκή του κέντρου της Ναυπάκτου λειτουργεί 200 χρόνια στο προαύλιο του Διοικητηρίου της πόλης, στο οποίο στεγάζεται η Αστυνομία τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την άλλη, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ναυπάκτου τοποθετεί την Αστυνομία στον Σκα, απέναντι από τα νέα ΚΤΕΛ. Μεγάλο οικόπεδο, επαρκής χώρος στάθμευσης, άριστη πρόσβαση προς κάθε κατεύθυνση αρμοδιότητας του Τμήματος, μια πραγματικά άριστη επιλογή. Και τι κάναμε τα τελευταία χρόνια ως Δήμος για να κατασκευάσει η κεντρική κυβέρνηση νέο Τμήμα στον φυσικό του χώρο; Τίποτα. Και τι κάνουμε όταν δημιουργείται πρόβλημα από τη συνύπαρξη του Τμήματος με λειτουργίες της πόλης; Δημιουργούμε αντιπαλότητα μεταξύ οργάνων και πολιτών, καταργώντας μια βασική λειτουργία.
Τι λέει η κοινή λογική;
· Πρώτο, ο Δήμος κάνει ενέργειες προς την κεντρική κυβέρνηση για τη δημιουργία νέου κτιρίου Τμήματος Αστυνομίας και Τροχαίας. Δύο διαδοχικές Δημοτικές Αρχές φιλικές προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε ένα τέτοιο κτίριο;
· Δεύτερο και μετά από αυτό, το κτίριο αγοράζεται από τον Δήμο και στεγάζονται σε αυτό υπηρεσίες, με ποσό που αντιστοιχεί στα ενοίκια που δίνει τα τελευταία χρόνια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του σε διάφορα ακίνητα.
· Τρίτο, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, αναδεικνύεται ο πέριξ χώρος ο οποίος είναι αρχαιολογικός και στον οποίο μπορεί να λειτουργεί μια στις τόσες η λαϊκή αγορά της πόλης.
· Στο ενδιάμεσο, η δημοτική πλειοψηφία όφειλε να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις όπως η μεταφορά της λαϊκής σε κάποιο κοντινό σημείο το πολύ 100 άντε 200 μέτρα μακριά. Αν αυτό είναι αδύνατο ή μη λειτουργικό, να μείνει η λαϊκή στη θέση της και να μεταθέσει τη λύση του προβλήματος για το μέλλον, ζητώντας την κατανόηση και της Αστυνομίας και των παραγωγών για την προσωρινή όχληση.
Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία έκανε ένα λάθος: ήρθε με εισήγηση κατάργησης της θέσης της αγοράς, χωρίς να υποδεικνύει νέα θέση.Ουσιαστικά αυτό που έφερε προς ψήφιση ήταν η κατάργηση της ίδιας της λαϊκής αγοράς από το κέντρο της Ναυπάκτου. Κίνηση άστοχη, η οποία οδήγησε σε ρήγμα εντός της Σύμπραξης και, οδήγησε σε αναβολή το θέμα. Σε αυτό καίριο ρόλο έπαιξε και η καίρια τοποθέτηση ηλικιωμένου συμπολίτη μας ο οποίος συνοπτικά έδωσε στο Σώμα να καταλάβει ότι είναι ένα σοβαρό θέμα.
Όταν ο Δήμος δεν ακολουθεί τον σχεδιασμό του, είναι αναμενόμενο να προκαλούνται τριβές μεταξύ ομάδων συμπολιτών και προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Επιτέλους ας ακολουθήσουμε μια φορά την κοινή λογική και να λύσουμε το πρόβλημα ορθολογικά για το συμφέρον όλων. Έτσι και οι δημότες θα έχουν πρόσβαση στη λαϊκή, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης θα συνεχίσει να υπάρχει, η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της με καλές συνθήκες και η πόλη θα λειτουργεί εύρυθμα.