Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος
Έχει να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, με εξαίρεση κάποια που γίνανε «δια περιφοράς» με θέματα χαμηλής προτεραιότητας, από τις 22 Ιουλίου. Δύο μήνες το -φερόμενο ως- ανώτατο όργανο του Δήμου έχει τεθεί σε άτυπη αργία από τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία. Σε μια περίοδο όπου πραγματικά έχουμε κοσμογονία στο Δήμο Ναυπακτίας. Λες και δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση.
Υπάρχει το θέμα της ανάπλασης η οποία προκαλεί μόνιμες βλάβες στην πόλη, αλλά αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχουμε έξι μήνες που προσπαθούμε να στρώσουμε με πέτρα περίπου ενάμισι στρέμμα. Νεκρώσαμε την αγορά στον πάνω δρόμο, η εμπορική κίνηση κοντά στο λιμάνι είναι στο μηδέν, η στάθμευση στο κέντρο είναι πλέον αδύνατη. Ο Δήμος έχει αλλάξει επιβλέποντα υπάλληλο στο έργο τρεις φορές από την έναρξή του. Ξεκίνησε χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα υλικά. Στο τελευταίο Συμβούλιο που έγινε πριν δύο μήνες, ψηφίστηκε κυκλοφοριακή ρύθμιση η οποία προέβλεπε ότι ο κάτω δρόμος θα έχει τελειώσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια ο Δήμος ζήτησε παράταση για τρεις μήνες, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε η παραμικρή εικόνα για την πορεία του έργου. Με λίγα λόγια, αρμενίζουμε όπως φυσάει ο άνεμος. Δεν χρειάζεται φαντασία για να προβλέψουμε τι θα γίνει όταν ο εργολάβος μεταφερθεί στον πάνω δρόμο, όπου το έργο είναι πιο πολύπλοκο και απαιτητικό.
Την ίδια ώρα υπάρχουν μικρότερα έργα μέσα στην πόλη που είναι στάσιμα. Η πλατεία Παπαχαραλάμπους και τα έργα στην περιοχή της βιβλιοθήκης είναι δύο απλά παραδείγματα. Ας ελπίσουμε ότι το χάος δεν θα ολοκληρωθεί με το έργο της Αγίας Παρασκευής να σέρνεται και αυτό. Όλα αυτά κατά την πλειοψηφία δεν αποτελούν θέματα που να αξίζει να συζητηθούν στο Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα μαθαίνουμε για μελέτες κομβικών παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» από ανακοίνωση… βουλευτή του Νομού. Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που καθορίζουν την πορεία της πόλης για τα επόμενα πενήντα χρόνια δεν συζητήθηκαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σπηλαιώσεις λιμανιού Ναυπάκτου, τάφρος κάστρου Αντιρρίου, καταφύγιο σκαφών στην Βασιλική και χερσαία ζώνη λιμένα στο Κρυονέρι, προχωράνε χωρίς ποτέ να τα έχει συζητήσει το ανώτερο όργανο του Δήμου. Οι παρατάξεις μαθαίνουν τα… νέα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κατά την πλειοψηφία και τον Δήμαρχο θέματα όπως για παράδειγμα η χωροθέτηση υποδομών ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών δεν είναι θέματα για τα οποία είναι απαραίτητο να ακουστεί η γνώμη των παρατάξεων και των Συμβούλων. Πρόκειται για υποβάθμιση του Συμβουλίου αλλά και της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία φανερώνεται και από άλλες συμπεριφορές, όπως το ότι γίνονται παρεμβάσεις χωρίς καμία απόφαση του Συμβουλίου. Μικρότερης σημασίας αλλά ενδεικτικά της αντιμετώπισης του Συμβουλίου είναι και άλλα συμβάντα.
Παράδειγμα απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οι παρεμβάσεις στις νεροτσουλήθρες, όπου δεν υπήρξε καμία συζήτηση και απόφαση. Μπάζωμα των πισινών και κοπή δένδρων χωρίς καμία απόφαση. Το ίδιο έχει συμβεί και με το θέμα του καταφυγίου των αδέσποτων, όπου ενώ το Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της δημιουργίας του τελικά το έργο ματαιώθηκε χωρίς ποτέ να αναιρεθεί η προηγούμενη σχετική απόφαση.
Ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Δήμαρχος αντιμετωπίζει το Συμβούλιο, είναι το γεγονός ότι ερωτήσεις που θέτουν σύμβουλοι κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, μένουν αναπάντητες από την πλειοψηφία. Μια τέτοια ενδεικτική ερώτηση που έμεινε αναπάντητη ήταν αυτή που θέσαμε ως Παράταξη για την πορεία του έργου του Ειδικού Σχολείου και την απόδοση στην κυκλοφορία της οδού Αθανασοπούλου που έχει μετατραπεί σε προαύλιο του παλιού Ειδικού Σχολείου. Καμία απάντηση ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση η πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αρωγοί και συμβάλλαμε για να μεταπέσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε εξ αποστάσεως λειτουργία μέσω της πλατφόρμας e-presence που παρέχεται δωρεάν από το Ελληνικό δημόσιο. Όπως και άλλοι Δήμοι καταφέραμε, σε συνεργασία με το προσωπικό του Δήμου, μέσα σε λίγες μέρες το Συμβούλιό μας να μπορεί να συνεδριάσει νόμιμα μέσω διαδικτύου. Επομένως η αιτία της απαξίωσης και αδρανοποίησης του Συμβουλίου σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε θετικά και όχι να δημιουργούμε προβλήματα. Αλλά αυτό προϋποθέτει τη λειτουργία των οργάνων του Δήμου στα οποία αντιπροσωπεύουμε τους δημότες.
Αυτή την περίοδο οι Δήμοι είναι κυριολεκτικά σε κατάσταση συναγερμού. Προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης» και το «Φιλόδημος ΙΙ» είναι σε εξέλιξη. Ο ρόλος των Δήμων στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σημαντικός και απαιτεί εγρήγορση. Οι τοπικές κοινωνίες στρέφονται στους Δήμους για να μειώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Αυτός είναι ο λόγος που άλλοι Δήμοι συγκαλούν συχνά δημοτικά συμβούλια. Εμείς, που εκτός από αυτά έχουμε και τοπικά θέματα όπως είναι η πορεία της ανάπλασης και η ελλιπής σχολική στέγη, επιλέξαμε, με ευθύνη του Δημάρχου και της πλειοψηφίας, να μην συνεδριάζουμε καν.
Ελπίζουμε τα αίτια αυτής της αδράνειας και της απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παλινωδία και όχι κάτι χειρότερο.