Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινή γνώμη τις εξελίξεις μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και ακόμα περισσότερους τραυματισμούς.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ανέρχονται στους 46.
Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα, όμως, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, σε δηλώσεις της στον Real Fm, γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχει ανέλθει στους 57.
Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστής δήλωσε ότι μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο άλλες 14 απανθρακωμένες σοροί οι οποίες ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό των νεκρών στους 57. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι σάκοι που περιέχουν μεμονωμένα ανθρώπινα μέλη τα οποία ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί ξεπερνούν τους δέκα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαρθακογιάννης είχε αναφέρει πως από το βαγόνι του εστιατορίου, το οποίο είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι της δεύτερης θέσης, έχουν ανασυρθεί από το πρωί εφτά απανθρακωμένες σοροί.
Η επίπονη διαδικασία της ταυτοποίησης
Όσον αφορά τη διαδικασία ταυτοποίησης η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας εξήγησε στη συνέντευξη της στον Real Fm, πως «έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους».
«Η ταυτοποίηση δεν είναι δικό μας έργο, δεν είναι έργο των ιατροδικαστών. Συνδράμουμε φυσικά, αλλά το εργαστήριο είναι της ομάδας της Πολιτικής Προστασίας, εξειδικευμένης για τις φυσικές καταστροφές», είπε η κ. Λεονταρή και πρόσθεσε: «Προχωράει η εργαστηριακή διερεύνηση του DNA. Έχουμε 14 τελειωμένα αποτελέσματα, άρα υπάρχει η διαδικασία ταυτοποίησης».
Ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι δεν έχει «απάντηση για το πότε θα τελειώσει η διαδικασία της ταυτοποίησης», συμπληρώνοντας ότι δεν έχουμε ακόμα τον πραγματικό αριθμό των αγνοουμένων. «Το DNA είναι κομβικό, ξέρουμε ότι ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα για να έχουμε σαφή εικόνα», υπογράμμισε.
Για το ίδιο θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι η ταυτοποίηση γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες. Ήδη γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης DNA, σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους». Αναφορικά με τους τραυματίες, υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση: δέκα έχουν χειρουργηθεί για κατάγματα και έξι είναι σοβαρά και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης και οι έρευνες συνεχίζονται και μάλιστα έχουν επικεντρωθεί πλέον στο τρίτο βαγόνι, το τελευταίο από τα διαλυμένα βαγόνια που έγιναν μια άμορφη μάζα, κάτω από το οποίο υπάρχουν φόβοι πως βρίσκονται και άλλοι νεκροί.
Η κατάσταση των τραυματιών
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους τραυματίες από την σύγκρουση, σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι έξι διασωληνωμένοι ασθενείς. Συγκεκριμένα, 21 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στο ΑΧΕΠΑ 14 και ακόμη 3 στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.
Επίσης, 2 νοσηλευόμενοι βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και άλλοι 2 στα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας. Η κατάσταση των σχεδόν 35 τραυματιών που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας -εκτός από όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ- είναι διαχειρίσιμη και βρίσκονται όλοι εκτός κινδύνου.
Κακουργηματική δίωξη κατά του σταθμάρχη – Το Σάββατο η απολογία
Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες είναι πλέον ο σταθμάρχης της Λάρισας. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, ενώ η κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών σε βάρος του είναι η σοβαρότερη (κακούργημα) που επισύρει με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη ως ισόβια.
Μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα παραπέμφθηκε σε ανακριτή και θα απολογηθεί το Σάββατο.
πηγή: kathimerini.gr