14.6 C
Nafpaktos
Monday, November 25, 2024
spot_img
spot_img

Τα πορίσματα από την Ημερίδα «ΑΠΕ και ανάπτυξη στη Δωρίδα»

spot_img

Με  μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα το  ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 11:00 π.μ. στην Αίθουσα του Δήμου Δωρίδας, στο Λιδωρίκι, με θέμα “ΑΠΕ και ανάπτυξη στη Δωρίδα“, μετά τη συνάντηση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα το πρωί στον Κάμπο του Μαλανδρίνου με κατοίκους και των γύρω περιοχών.

Σκοπός της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, της Ημερίδας και της Συναυλίας ήταν και παραμένει η αποτροπή εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή αυτή της εταιρείας «CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», συνολικής ισχύος 279,9992 MW, αποτελούμενου από 427.480 φωτοβολταϊκές γεννήτριες, σε έκταση συνολικού εμβαδού περί τα 4.785.099,53 τ.μ

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σύμφωνοι και υποστηρίζουν  την Εισήγηση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαλανδρίνου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος, δια της οποίας εκφράζεται η ρητή άρνηση έγκρισης της υπό διαβούλευση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είναι ευτυχείς για την Αρνητική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Δωρίδος να γνωμοδοτήσει,  με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, Αρνητικά !. Σύμφωνα με την Θέση που διατύπωσε ο παρευρεθείς στην Ημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δελμούζος. Προς την κατεύθυνση αυτή οδηγείται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Στην Εκδήλωση τονίστηκε ότι στη διαβούλευση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συμμετείχε με την υποβολή αντιρρήσεων και η Ένωση Επιστημόνων Δωριέων (ΕΔΕΠ), η οποία μετά από απόφαση του ΔΣ παρήγγειλε την εκπόνηση ειδικής γνωμοδότησης από τη Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, κάτοχο DEA, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχουσα στο πρόγραμμα της Ημερίδας κ. Ιωάννα Αλεξανδροπούλου.

Τα θέματα της Ημερίδας ανέπτυξαν με επιτυχία:

  • Ο κ. Δήμος  Ταράτσας (Οικονομολόγος & πρώην Αντιδήμαρχος Λωρίδας – υπεύθυνος για την τουριστική ανάπτυξη)
  • Ο κ. Σίδερης Π. Θεοχαρόπουλος (Γεωπόνος Εδαφολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Reading UK, Ερευνητής Α’ πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής (ΠΔ.407/80) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
  • Ο κ. Τρύφωνας Κόλλιας (Δικηγόρος Αθηνών, με ειδίκευση στους τομείς του περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου)
  • Η κ. Ασπασία Αναγνωστοπούλου (Βιολόγος με Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Βιολογία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  • Η κ. Ιωάννα Αλεξανδροπούλου (Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, κάτοχος DEA, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου)
  • Ο κ. Δημήτρης Π. Παναγιωτόπουλος (Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ, πρ.Αντιπρόεδρος Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Honorary Professor,Nanjing University of Science and Technology, China, και Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Δωριέων (ΕΔΕΠ)).

Από την Ανάπτυξη των θεμάτων προέκυψαν τα παρακάτω επιστημονικά Συμπεράσματα :

  1. Το έργο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή αυτή της εταιρείας «CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», συνολικής ισχύος 279,9992 MW, αποτελούμενου από 427.480 φωτοβολταϊκές γεννήτριες, σε έκταση συνολικού εμβαδού περί τα 4.785.099,53 τ.μ,  χωροθετείται παρανόμως σε εδάφη, τα οποία συνιστούν Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σύμφωνα με την ειδική μελέτη αυτού του Ινστιτούτου  Εδαφοϋδατικών Πόρων Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). 
  2. Το έργο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού εγκαθίσταται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό του Μαλανδρίνου, μόλις 10-15 μέτρων από τις περισσότερες κατοικίες του προκαλώντας συντριπτική οπτική όχληση.
  3. Το έργο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ύδατα της περιοχής μας, καθώς το Γήπεδο Α’ χωροθετείται εντός του ποτάμιου υδατικού συστήματος «ΜΠΕΛΕΣΙΤΣΑ Ρ.» που εκβάλλει στην «ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ» και υπάγεται στις προστατευόμενες περιοχές πόσιμου νερού που προορίζονται για άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.
  4. Το έργο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και δη στις κύριες παραγωγικές μας δραστηριότητες, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την ορεινή γεωργία, λόγω της σημαντικής μείωσης των βοσκήσιμων εκτάσεων και του περιορισμού της διαθέσιμης έκτασης για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.
  5. Το έργο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού θα  αλλοιώσει την ιστορική μορφή και χαρακτήρα τόσο του παρόντος οικισμού του Μαλανδρίνου όσο και του αρχαιολογικού χώρου “Φύσκος”,  αλλοιώνοντας το φυσικό ανάγλυφο και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Ειδικότερα από την Ημερίδα  αναδείχθηκε ότι :

  1. Κατά τον σχεδιασμό του έργου δεν ελήφθησαν υπόψη τα χωροταξικά δεδομένα, ούτε οι ανθρώπινες και γεωργικές δραστηριότητες στην περιοχή, η οποία αποτελεί εν δυνάμει γη υψηλής παραγωγικότητας, ούτε προηγούμενη συνολική μελέτη αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μονάδες στην περιοχή, την τοποθεσία τους, τις αποστάσεις μεταξύ τους, τις επιτρεπτές παρακείμενες δραστηριότητες και τις ενδεχόμενες σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία περισσότερων όμοιων μονάδων, παράγοντες οι οποίοι θα έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη πριν προκριθεί η περιοχή εγκατάστασης του Φ/Σ (βλ. ιδίως ΣτΕ 1544/2023).
  2. Κατ’ ακολουθίαν, διαπιστώνεται παράβαση της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς η προκαλούμενη από τη δραστηριότητα βλάβη για το περιβάλλον είναι μη επανορθώσιμη και έχει τέτοια έκταση και συνέπειες, ώστε προδήλως να αντιστρατεύεται την παραπάνω συνταγματική αρχή (ΣτΕ 3478/2000 Ολομ., 613/2002 Ολομ., 2547/2005, 2125/2009, 570/2012,3019/2015, 2787/2017 και 1286/2019).
  3. Περαιτέρω, επισπεύδεται η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων της περιοχής για την εκτέλεση του έργου, χωρίς ωστόσο να προκύπτει η δημόσια ωφέλεια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης αυτής. Τουναντίον, το επιδιωκόμενο έργο δεν συμβάλει στην πλήρωση του δημοσίου συμφέροντος και στην δημόσια ωφέλεια δεδομένων των επιβαρυντικών – για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον – συνεπειών
  4. Το προς έγκριση φωτοβολταϊκό πάρκο, στην ευρύτερη περιοχή Μαλανδρίνου, μοναδική κοιλάδα του Μόρνου, είναι στα χέρια των ιδιοκτητών !!!. και απαιτείται η προστασία από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των εν λόγω Φωτοβολταϊκών πάνελς τόσο ο οικισμός του Μαλανδρίνου όσο και οι πέριξ αυτού οικισμοί και η γη υψηλής παραγωγικότητας .

Ως Λυσιτελής αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και στήριξης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα  για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της περιοχής , όπως και για την αποτροπή του παράνομου και καταστροφικού έργου των φωτοβολταϊκών 270 ΜW, ήτοι 5000 στρεμμάτων προκρίνεται οι κάτοικοι  ιδιοκτήτες των εν λόγω αγροτεμαχίων  κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της υπόθεσης και προστασίας της περιοχής,  σιτοβολώνα αιώνων,  με τη συμμετοχή τους  σε φορέα που οφείλει να συσταθεί   μετά την Πρόταση της ΕΔΕΠ «  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΖΟΝΤΟΣ ΓΑΙΟΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» .

Στην Ημερίδα  παρέστησαν μεταξύ άλλων:

ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Αντιδήμαρχος   του Δήμου Δωρίδος  κ. Κωνσταντίνος Κουτσούμπας, Αντιδήμαρχος Δήμου Δελφών  κ. Χαρίλαος Αγαπητός. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Γεωργοσόπουλος, Σπύρος Σχοινάς, Παναγιώτης Φρομουζόπουλος, Επαμεινώνδας Σχίζας, Ιωάννης Κάζος και Παπαδοπούλου Γεωργία. Επίσης παρέστησαν η Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Λιδωρικίου κ. Αργυρώ Λαγγουράνη ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μαλανδρίνου κ. Ρήγας Ρήγας, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Πεντάπολης κ. Ιωάννης Μπάκας και η πρ. Βουλευτής Φωκίδας κ. Αφροδίτη Παπαθάναση. Παρέστησαν επίσης από την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ο κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, από το ΚΚΕ ο Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Αντώνης Αλεξός, οι Υποψήφιοι Βουλευτές από ΝΔ κ. Ξενοφώντας Χασούρας, από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Χρήστος Τσαμαντάνης και  η κ. Λουκία Μαστροπέρρου, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων και ο Πάτερ κ. Δημήτριος Ζαχαράτος

Μετά την Ολοκλήρωση των εργασιών της  Ημερίδας ακολούθησε τρίωρη Συναυλία  με τον Θοδωρή Κοτονιά και το συγκρότημα του για την εκπληκτική παρουσίαση για την περίσταση ειδικής μουσικής συναυλίας.

Οι διοργανωτές: Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ» και Η Ένωση Επιστημόνων Δωριέων(ΕΔΕΠ) ευχαριστούν θερμά τον κ. Θοδωρή Κοτονιά για την προσφορά μεγιστοποίησης του Αγώνα  αποτροπής φωτοβολταϊκών στον Κάμπο Μαλανδρίνου και την ευρύτερη την περιοχή Αμυγδαλιάς, Βραΐλας. Επίσης ευχαριστούν θερμά  όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της Ημερίδας αυτής και ιδιαίτερα το Δήμο Δωρίδος για τη φιλοξενία και τους Προέδρους των τοπικών Συμβουλίων Μαλανδρίνου Ρήγα  Ρήγα και Λιδωρικίου Αργυρούλα  Λαγγουράνη.

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme