14.4 C
Nafpaktos
Wednesday, December 11, 2024
spot_img
spot_img

Κ. Λουκόπουλος: «The Mythologist» με άρωμα Ναυπάκτου

spot_img

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι πτυχιούχος αρχαιολόγος και μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Πέρασε αρκετά από τα παιδικά του χρόνια στην πόλη της Ναυπάκτου, όπου και τελείωσε το σχολείο, ενώ σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, αυτή του την τάση κατάφερε εδώ και λίγους μήνες να τη συνδέσει με την αγάπη του για τη μυθολογία, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο διαδίκτυο. Το κανάλι του «The Mythologist» έχει ξεπεράσει τους 70.000 ακολούθους, οι οποίοι αυξάνονται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Συνέπεια αυτής της απήχησης ήταν και η πρόσφατη πρόταση συνεργασίας από το κανάλι mad viral της cosmote tv. Σήμερα μας μιλά στην «ε» για όλα αυτά, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Διαβάστε όσα μας είπε!

 

Καταρχάς Κωνσταντίνε, ως μια πρώτη γνωριμία μαζί σου, πες μας ποια είναι η σχέση σου με την πόλη της Ναυπάκτου.

Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό ώστε να αποκαλώ τη Ναύπακτο σπίτι μου! Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά λόγω της καταγωγής του πατέρα μου κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι ήμουν εδώ. Από τότε έκανα πολλούς φίλους και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από αυτά τα χρόνια. Αργότερα, στα 12 μου, μετακομίσαμε μόνιμα εδώ και έτσι πέρασα τα πιο σημαντικά χρόνια για τη ζωή ενός παιδιού εδώ στη Ναύπακτο. Πήγα στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο, έκανα τις πρώτες μου εφηβικές παρέες και γενικά πέρασα πολύ όμορφα χρόνια. Πλέον μένω στην Αθήνα λόγω σπουδών και δουλειάς αλλά προσπαθώ και πάλι κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι να είμαι εδώ. Θα μπορούσα να πω ότι η Ναύπακτος είναι ο τόπος που μου έρχεται στο μυαλό όταν θέλω να ηρεμήσω και να ξεκουραστώ και φυσικά να δω τους φίλους και την οικογένειά μου.

 

Θυμάσαι τον εαυτό σου ανέκαθεν να είσαι ανήσυχο πνεύμα; Μια ματιά στο βιογραφικό σου μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ναι, καθώς διαβάζουμε πως έχεις ασχοληθεί, εκτός των άλλων, με τη μουσική και το θέατρο…

Η αλήθεια είναι πως ναι. Πάντοτε είχα μια κλίση προς τη δημιουργία και την έκφραση μέσα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Βέβαια δεν παρακολούθησα μαθήματα μουσικής ή θεάτρου ασχολήθηκα μόνο ερασιτεχνικά, αλλά και τα δυο αποτέλεσαν για εμένα διεξόδους έκφρασης και επαφής με την τέχνη και τον πολιτισμό. Συμμετείχα σε συναυλίες και σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις γεγονός το οποίο με γέμιζε μέσα από την επαφή με τον κόσμο. Πήρα πολλά πράγματα από αυτές τις ασχολίες που με άλλαξαν και με διαμόρφωσαν σαν άνθρωπο και θα τα κουβαλάω αυτά σε όλη μου τη ζωή.

 

Όταν έρχεται η ώρα των σπουδών σε βρίσκουμε στο τμήμα της Αρχαιολογίας. Υπήρξε μία συνειδητή επιλογή τότε για σένα ή μία μεταξύ πολλών άλλων;

Ήταν μια ξεκάθαρα συνειδητή επιλογή. Ήδη από τα χρόνια του γυμνασίου μου άρεσε η ιστορία και φανταζόμουν τον εαυτό μου να μιλάω σε κάποιο ντοκιμαντέρ ή να διδάσκω ιστορία. Όταν πέρασα στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ όμως με κέρδισε αμέσως η αρχαιολογία. Με μάγεψε η άμεση επαφή με τα υλικά κατάλοιπα και τα αντικείμενα του παρελθόντος. Σκεφτόμουν πόσο γοητευτικό είναι το γεγονός να είσαι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει ένα αγγείο π.χ. όταν το αποκαλύπτεις από το χώμα στην ανασκαφή μετά από το τελευταίο άνθρωπο που το άγγιξε χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι, βρέθηκα να κάνω πλέον το μεταπτυχιακό μου στην Κλασική αρχαιολογία και να προσπαθώ να συμβάλλω από τη μεριά μου στην περαιτέρω κατανόηση του παρελθόντος.

 

Πριν πάμε στα όσα έχεις κάνει πλέον στο διαδίκτυο, που η απήχησή τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα, μίλησέ μας λίγο για την γνωριμία σου με το αντικείμενο της Μυθολογίας, πότε έγινε, τι σε τράβηξε σε αυτή…

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Κλασικής Αρχαιολογίας ήρθα σε μεγαλύτερη επαφή με την κλασική τέχνη δηλαδή τα γλυπτά, τις απεικονίσεις των αγγείων, τη ζωγραφική. Αυτά, είναι γεμάτα με μυθολογικές απεικονίσεις και παραστάσεις ηρώων, θεών, τεράτων κ.α. Στη πορεία κλήθηκα να μελετήσω αυτές τις απεικονίσεις, να εξοικειωθώ με τα αυτά που δείχνουν και να καταλάβω το περιεχόμενό τους γιατί για τους ανθρώπους της εποχής δεν ήταν απλές ιστορίες. Ήταν οι πεποιθήσεις τους, η θρησκεία τους, η ιστορία και η παράδοσή τους. Διάβασα πολλούς μύθους που με συγκίνησαν, που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και που με προβλημάτισαν. Θεώρησα λοιπόν πως θα ήθελα να επικοινωνήσω αυτές τις ιστορίες και στο ευρύ κοινό!

 

Και φτάνεις κάποια στιγμή που λες ότι όλο αυτό, ως γνώση, θέλεις να το μεταδώσεις και στους άλλους. Μάλιστα στην επιλογή σου αυτή θέλεις να δώσεις έναν ιδιαίτερο τόνο, οπότε επιλέγεις το διαδίκτυο, συγκεκριμένα το youtube όπου δημιουργείς το δικό σου κανάλι…

Θεώρησα πως είναι δύσκολο να έρθει κανείς σε επαφή με αυτές τις ενδιαφέρουσες -για εμένα- ιστορίες αν δεν έχει εξοικείωση με την μυθολογία ή την αρχαία Ελλάδα. Είναι δύσκολο και φαντάζει σπάνιο να ανατρέξει κανείς σε αρχαία κείμενα ή μεγάλους και δυσνόητους τόμους που απευθύνονται σε μικρό και συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Τα social media και το YouTube χρησιμοποιούνται από ανθρώπους διαφόρων ηλικιακών ομάδων και κυρίως νέους και έτσι επέλεξα να μεταφέρω τις ιστορίες που είχα να πω μέσα από το χιούμορ και την pop κουλτούρα. Συνδύασα μύθους με στιγμές από σειρές που γελάσαμε και αγαπάμε, από τη μουσική που ακούμε και την καθημερινότητα μας, έτσι ώστε να είναι πιο ευχάριστοι και εύπεπτοι. Για παράδειγμα, το πασίγνωστο ‘’Σκύλες της Λύσσας’’ από το «Κωνσταντίνου και Ελένης», είτε το πιστεύετε είτε όχι σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία και αποτέλεσε ένα εξαιρετικό θέμα για βίντεο στο YouTube!

 

Τι θα δει κανείς παρακολουθώντας το «the mythologist»;

Παρακολουθώντας το «The Mythologist» θα δει κανείς βίντεο με αγαπημένους μου αρχαίους ελληνικούς μύθους όπως του Έρωτα και της Ψυχής, το τι απέγινε η Ωραία Ελένη μετά τον Τρωικό Πόλεμο ή διάσημες αλλά και λιγότερο γνωστές περιπέτειες θεών και ηρώων. Επειδή όμως η μυθολογία δεν περιορίζεται μόνο στην αρχαία ελληνική και έπειτα από την επιθυμία των θεατών του καναλιού πλέον θα μπορεί να παρακολουθεί και βίντεο εμπνευσμένα από ξένες μυθολογίες όπως η Αιγυπτιακή ή η Σκανδιναβική! Επίσης, θα δει και κάποια βίντεο με θέματα από την «αθέατη» και λιγότερο «εμπορική» πλευρά της καθημερινότητας των ανθρώπων της εποχής που πιστεύω πως αξίζει να μοιραστώ, όπως π.χ. ιστορίες δούλων από την αρχαιότητα και φυσικά, τους τελευταίους μήνες, μπορεί να ακούσει και το «Επικό Podcast», στο οποίο αφηγούμαι τα γεγονότα της Ιλιάδας μέσα από τις ραψωδίες του Ομήρου και πάλι μέσα από τα δικά μου μάτια και με μια πιο σύγχρονη και διαφορετική προσέγγιση. Τα podcast, τα οποία πρόσφατα έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλή και στην Ελλάδα αποτελούν ουσιαστικά ηχογραφημένες εκπομπές συζήτησης ή αφήγησης με θέματα της επικαιρότητας ή εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως και το δικό μου.

 

Παρατηρώντας κάποιος την πορεία του καναλιού θα διαπιστώσει πως η απήχησή του αυξάνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Έχεις φτάσει πλέον να ξεπερνάς του 70.000 ακολούθους ενώ τα βίντεό σου έχουν συνολικά ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια προβολές. Κάτι καλό γίνεται εδώ λοιπόν. Πώς το έχεις ερμηνεύσει όλο αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα το συγκεκριμένα εγχείρημα πίστευα ότι θα έχει μια απήχηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να φτάσει σε τέτοιο βαθμό και μάλιστα τόσο γρήγορα! Θεωρώ ότι αυτό εξηγείται αρχικά από το γεγονός ότι το κανάλι καλύπτει ένα κενό που υπήρχε στο ελληνικό ίντερνετ καθώς δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάτι αντίστοιχο. Πλέον, μπορεί ο καθένας με το πάτημα ενός κουμπιού να παρακολουθήσει ένα σύντομο βίντεο με έναν μύθο ή μια ιστορία που θα τον συγκινήσει, θα τον προβληματίσει ή τουλάχιστον θα του μάθει με έναν σύγχρονο τρόπο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάτι που μέχρι σήμερα δεν γνώριζε για το παρελθόν. Επίσης νομίζω ότι ο κόσμος εκτιμά το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες φτάνουν στην οθόνη του από κάποιον που σπουδάζει και αγαπά το συγκεκριμένο αντικείμενο και όχι από κάποιον που εργαλειοποιεί το παρελθόν για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Δυστυχώς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλά «περίεργα» βίντεο με θέμα την μυθολογία και είναι κρίμα γιατί απομακρύνουν τον κόσμο καθώς στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και μπορούν να χαρακτηριστούν μέχρι και επικίνδυνα. Τέλος, νομίζω ότι η επιτυχία του καναλιού οφείλεται και στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να ακούει και να διηγείται ιστορίες. Όλη μας η ζωή περιτριγυρίζεται από ιστορίες. Όταν βρισκόμαστε με τους φίλους μας λέμε ιστορίες και γενικά η ίδια μας η ζωή είναι μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούμε εμείς. Βλέπουμε μια ταινία, μια σειρά ή διαβάζουμε ένα βιβλίο για την ιστορία που έχει να μας πει και ακόμα και οι διαφημίσεις που μας κατακλύζουν προσπαθούν να μας πουν μια ακόμα ιστορία. Η Μυθολογία έχει να μας χαρίσει μοναδικές ιστορίες που αφορούν συναισθήματα που νιώθουμε κι εμείς σήμερα όπως ο έρωτας, η αγάπη, η ζήλεια, το μίσος κ.α. και μπορούμε να ταυτιστούμε με τους ήρωες (και τα τέρατα) και να δούμε κομμάτια της ζωής μας και τους εαυτού μας σε αυτά.

 

Συνέπεια αυτής της πορείας ήταν και η πρόσφατη συνεργασία σου με το Mad viral της cosmote tv, όπου βίντεό σου παίζουν πλέον και εκεί. Η μυθολογία και στην τηλεόραση λοιπόν…

Αν με εξέπληξε μια φορά η ανταπόκριση στο YouTube μπορείτε να φανταστείτε την αντίδρασή μου από μια τέτοια πρόταση από το Mad! Από τη μια είναι σίγουρα μια επιβράβευση για τη δουλειά που «πέφτει» πίσω από το κανάλι αλλά και ταυτόχρονα είναι και μια επιβεβαίωση ότι υπάρχει χώρος για τη Μυθολογία και εκτός αμφιθεάτρων και βιβλιοθηκών. Σε καμία περίπτωση τα βίντεο που κάνω δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη μελέτη και την έρευνα που γίνεται στο πανεπιστήμιο όμως προτάσεις σαν και αυτή από το Mad Viral ανοίγουν το δρόμο για να ξαναγίνει η Μυθολογία ενδιαφέρουσα και για το ευρύ κοινό είτε διαδικτυακά είτε στην τηλεόραση.

 

Προφανώς τα social media αλλά και το κανάλι του mad έχουν κατά κύριο λόγο νεανικό κοινό. Αυτό κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη την έως σήμερα επιτυχία σου, διότι τουλάχιστον στα δικά μου μάτια δείχνει ως έκπληξη η τάση νέων ανθρώπων να ενδιαφέρονται για το θέμα σου…

Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την «εισβολή» του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων στις ζωές μας. Το διαδίκτυο είναι σαν το μαχαίρι που λένε, μπορείς να κόψεις ένα φρούτο με αυτό ή να σκοτώσεις κάποιον. Μπορείς να επωφεληθείς από αυτά που θα βρεις και θα ψάξεις ή μπορεί να εκτεθείς ή και να κινδυνεύσεις μέσα σε αυτό το αχανές περιβάλλον. Στο δικό μου μυαλό, από τη στιγμή που τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από τους νέους ήταν το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσω το εγχείρημά μου. Όλα είναι πιο εύκολα και πιο άμεσα εκεί. Μπορείς να βγεις μια βόλτα, να αθληθείς ή να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού και ταυτόχρονα να ακούς τη διήγηση ενός μύθου. Μπορείς να το δεις όποτε θες και όσες φορές θες, μπορείς να το σχολιάσεις, να το μοιραστείς και να συζητήσεις γι’ αυτό με άλλους που ενδιαφέρονται για το ίδιο θέμα. Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες, νομίζω ότι η μυθολογία δυνητικά μπορεί να ενδιαφέρει πραγματικά τον οποιονδήποτε. Όπως είπα πρόκειται για ιστορίες και κανένας ποτέ δεν είπε όχι σε μια καλή ιστορία!

 

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ποια τα επόμενα σχέδιά σου;

Η συνεχής βελτίωση του αποτελέσματος, της τεχνικής, της ποιότητας και της ποσότητας στην αφήγηση και διάδοση των μύθων. Θα ήθελα να φτάσω σε ένα σημείο να μπορώ να επισκέπτομαι μέρη της Ελλάδας και να εξιστορώ μύθους που υποτίθεται ότι έλαβαν χωρά στις εκάστοτε περιοχές και ίσως αργότερα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αρχείο μυθολογίας στο ελληνικό ιντερνέτ, διαθέσιμο ανά πασά στιγμή για τον καθένα. Ιδανικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω και ένα βίντεο εδώ στη Ναύπακτο, αφιερωμένο στην ιστορία και την μυθολογία της περιοχής ώστε να αναδειχθεί η τόση ομορφιά που τη χαρακτηρίζει!

Ποιος είναι ο Κ. Λουκόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι πτυχιούχος αρχαιολόγος και μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο, όπου και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον πολιτισμό και την τέχνη μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική και το θέατρο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια ανά την Ελλάδα, ενώ έχει εργαστεί ως καθηγητής φιλόλογος και αρθρογράφος. Είναι εμπνευστής του διαδικτυακού εκπαιδευτικού project «The Mythologist» το οποίο μετρά πλέον έναν χρόνο ζωής και έχει ως στόχο τη διάδοση της Ελληνικής Μυθολογίας στο διαδίκτυο με σύγχρονο τρόπο, μέσα από την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το Instagram. Στα βίντεό του εξιστορεί δημοφιλείς αλλά και λιγότερο γνωστές ιστορίες της αρχαίας ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μυθολογίας, συνδυάζοντας την επιστήμη με το χιούμορ και την pop κουλτούρα. Το project «The Mythologist» έχει βρει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό καθώς στο YouTube τα βίντεο του έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3.000.000 συνολικές προβολές με πλήθος θετικών σχολίων ενώ το κανάλι του ακολουθείται από περισσότερους από 70.000 συνδρομητές.

 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme