Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος
Κατά κοινή ομολογία ο Δήμος μας πάσχει διαχρονικά στον τομέα του σχεδιασμού. Ο,τιδήποτε δεν ήρθε έτοιμο από την κεντρική κυβέρνηση είναι σα να έπεσε τυχαία κάπου στον τόπο μας. Πολλές φορές έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το έλλειμα τεχνοκρατικού σχεδιασμού. Μερικές περιπτώσεις είναι ο κακός σχεδιασμός του βιολογικού καθαρισμού, το πολεοδομικό ζήτημα που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της Ναυπάκτου από άκρη σε άκρη ως παραδοσιακός οικισμός ενώ χτιζόταν με πολυκατοικίες, η ποικιλία υλικών σε πλατείες και πεζοδρόμια, το έλλειμμα σχολικής στέγης, το άθλιο οδικό δίκτυο ειδικά προς τις ορεινές κοινότητες και πολλά ακόμη.
Αυτό το έλλειμμα τεχνοκρατικού σχεδιασμού δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα θετικό στο Δήμο Ναυπακτίας τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν άδικο να μηδενίσουμε τους κόπους δεκαετιών των Αιρετών μας. Έχουν γίνει πολλά και θετικά. Λίγο ή πολύ οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έχουν αξιοποιήσει Ευρωπαϊκούς πόρους, εθνικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με λίγα λόγια στο θέμα της διεκδίκησης πόρων δεν τα έχουμε πάει άσχημα.
Το έλλειμμα σχεδιασμού συνοψίζεται «πρέπει να ετοιμάσουμε γρήγορα μια μελέτη». Μια απολύτως αληθής φράση, αφού πράγματι υπάρχουν ελάχιστα πράγματα έτοιμα σε επίπεδο σχεδιασμού. Βέβαια ο εκάστοτε αιρετός δεν έχει και άλλη επιλογή από τη βιασύνη, αφού δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Όταν ετοιμάζεις όμως μια μελέτη με πίεση χρόνου, είναι βέβαιο ότι θα πάνε πολλά πράγματα στραβά.
Ένα βασικό πρόβλημα που προκαλεί η ταχύτητα εκπόνησης των μελετών είναι η προχειρότητα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βλέπουμε διαρκώς στραβά σε έργα που υλοποιούνται. Η Αγελάου είναι ένα μόνο μικρό δείγμα αυτής της προχειρότητας. Μια ματιά γύρω αρκεί για να φανούν ατέλειες που φανερώνουν ότι ο σχεδιασμός έγινε στο πόδι. Οι αγάνες μας πνίγουν όταν τρώμε το ψάρι βιαστικά.
Η ταχύτητα όμως έχει ένα ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα: τα έργα δεν είναι αποδεκτά από την κοινωνία. Όταν ο σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος και η μελέτη των έργων αντιμετωπίζεται πυροσβεστικά, η κοινωνία δεν νιώθει ότι το έργο είναι δικό της γιατί δεν το γνωρίζει. Το αντιμετωπίζει καχύποπτα ως κάτι ξένο που δεν ωφελεί την τοπική κοινωνία. Μια αναμενόμενη αντιμετώπιση που βοηθά ενδεχομένως την ανάπτυξη του λαϊκισμού από την εκάστοτε αντιπολίτευση, αλλά και την όποια πλειοψηφία θέλει να ακυρώσει το σχέδιο των προηγούμενων. Μια τακτική που ο Γκίζας έχει κάνει αγαπημένο τού σπορ, αλλά αγαπήθηκε και από Δημάρχους προηγούμενων θητειών.
Απαιτείται λοιπόν η ανάπτυξη ενός τεχνοκρατικού σχεδίου το οποίο θα έχει εγκριθεί από την τοπική κοινωνία. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου είναι ο επόμενος Δήμαρχος να πλαισιωθεί από ικανούς τεχνοκράτες που να πιστεύουν στο πρόγραμμά του. Στελέχη που είναι ικανά να ωριμάσουν το προεκλογικό πρόγραμμα σε μελέτες, δράσεις και έργα με τρόπο που να επιτρέπει την χρηματοδότηση ενός συνολικού σχεδίου σε βάθος ετών.
Προκειμένου όμως το σχέδιο αυτό να είναι και αποδεκτό εκτός από ορθό, οφείλουμε να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Ο επόμενος Δήμαρχος καλό είναι να καταθέσει το σχέδιό του στην κρίση των φορέων και των πολιτών της Ναυπακτίας. Να προκαλέσει μια διαδικασία στην οποία σύλλογοι, παρατάξεις, αιρετοί, θεσμικοί και συλλογικότητες θα συνδιαμορφώσουν τους πυλώνες του σχεδίου του Δήμου. Έτσι αυτό το σχέδιο θα είναι γνωστό και αποδεκτό, αφού ο κάθε Δημότης θα βλέπει τον εαυτό του σε αυτό.
Με λίγα λόγια, καλή η πρόθεση ημών των αιρετών να προσφέρουμε αλλά δεν αρκούμε: απαιτείται παράλληλα η επιστημονική γνώση καθώς και η αποδοχή του σχεδίου από την κοινωνία των πολιτών. Απαιτείται αφενός μια ισχυρή τεχνοκρατική ομάδα ειδημόνων οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να είναι αιρετοί. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε διαφέρουν από αυτά που θα οδηγούσαν στην εκλογή μιας τέτοιας ομάδας. Αφετέρου είναι αναγκαίο να γίνει μια ευρεία, ειλικρινής και ολοκληρωμένη διαβούλευση η οποία θα έχει διαμορφώσει το πως θέλει η τοπική κοινωνία το μέλλον της.
Έχουμε πλέον επίγνωση πως είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε μαζί με την κοινωνία και, να εμπλέξουμε ειδικούς στην υλοποίηση του κοινού μας σχεδίου.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής μας συνεργασίας με την Ενωτική Πρωτοβουλία. Είναι ένα από τα καινούργια στοιχεία που θέλουμε να φέρουμε στη διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας. Είναι γνωστό ότι στόχος μας διαχρονικά είναι η συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου, να είμαστε χρήσιμοι. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξαμε σχήμα διαμαρτυρίας ή αντίδρασης.
Αν λοιπόν η πρότασή μας πλειοψηφήσει στις επόμενες εκλογές, θα μας δώσετε τη δύναμη να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα που θα υλοποιήσει ένα σχέδιο που να ανήκει στην τοπική μας κοινωνία.