Σπήλιος Λιβανός : O πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη νέους ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαντήσεις της νέας ΚΑΠ – Νέα πρωτοβουλία για τους αποφοίτους των τμημάτων ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, για να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕ και να ασκήσουν το επάγγελμά τους
Επανέρχεται ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην ΥΠΑΤ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, στο φλέγον ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των τμημάτων ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ με τον ν.4610/2019, προκειμένου να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕ και να ασκήσουν το επάγγελμα που διάλεξαν.
Σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών του και μετά από σχετική επικοινωνία με την κυβέρνηση, ο κ. Λιβανός απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με την οποία προτείνει σειρά βελτιώσεων και τροποποιήσεων στην κατατεθειμένη στη βουλή διάταξη, ώστε να καταστεί λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη και να δοθεί οριστική λύση για χιλιάδες νέους που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους, παραμένοντας όμηροι μιας κατάστασης που δεν μπορούν να αλλάξουν.
«Ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη νέους ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός στην επιστολή του.
Ολόκληρη η επιστολή
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Σας απευθύνω αυτή την επιστολή για το φλέγον ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των τμημάτων TEI που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ με τον ν. 4610/2019. Όπως γνωρίζετε σε προηγούμενο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ κατέθεσα σχετική βουλευτική τροπολογία ώστε να χορηγηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους αλλά και στους εν ενεργεία φοιτητές των τμημάτων αυτών, ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕ, και να ασκήσουν το επάγγελμα που διάλεξαν.
Η τροπολογία αυτή δεν έγινε δεκτή, με την δέσμευση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού κ. Γεωργαντά, ότι θα κατατεθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπουργική τροπολογία για το ίδιο ζήτημα. Πράγματι, σε εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, κατατέθηκε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου.
Η διάταξη αυτή, μολονότι αποδεικνύει εμπράκτως την βούληση της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, όπως τίθεται. Το γεγονός ότι παραπέμπει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μεταγενέστερη έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΑΑΤ και ΥΠΑΙΘ, μετά από γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), δημιουργεί την εντύπωση ότι παραπέμπουμε την όλη διαδικασία στις ελληνικές καλένδες, προκαλώντας οργή στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς, όπως δείχνει άλλωστε και η μαζική παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων.
Είμαι βέβαιος ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η επίλυση της διαφοράς και όχι η νομοθέτηση απλώς για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Για το λόγο αυτό ζητώ η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων να γίνει τώρα, με διάταξη νόμου. Αυτό, δε, θα επιτευχθεί, με την ονομαστική αναφορά των τμημάτων στα οποία αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα και τα προγράμματα σπουδών των οποίων θεωρούνται πιστοποιημένα από την ΕΑΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3§7 Ν. 4559/2018.
Σας ζητώ να μην εξαρτηθεί η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από υπουργικές αποφάσεις και από διατυπώσεις γνωμών διότι αυτές δημιουργούν μια αίσθηση ότι επιδιώκουμε μέσω της γραφειοκρατίας να μην επιλύσουμε το θέμα.
Εάν εντούτοις δεν είναι εφικτή η άμεση επίλυση του ζητήματος με την ως άνω μορφή, προτείνω τις ακόλουθες βελτιώσεις-τροποποιήσεις στην κατατεθειμένη διάταξη, που άλλωστε έχουν ήδη τεθεί στο δημόσιο διάλογο από τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να καταστεί λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη η διάταξη:
Να προβλέπεται ότι η αίτηση της Συγκλήτου θα απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Να προβλεφθεί προθεσμία 60 ημερών κατά την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να διαβιβάσει το φάκελο στην ΕΑΑΕ και το ΓΕΩΤΕΕ
Να προβλεφθεί αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από τη λήψη του αιτήματος για τη διατύπωση γνώμης από την ΕΑΑΕ και το ΓΕΩΤΕΕ, και εάν δεν χορηγείται η γνώμη εντός της προθεσμίας αυτής, να τεκμαίρεται ότι είναι θετική για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Να απαλειφθεί η συναρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η έκδοση ΚΥΑ και να προβλεφθεί ΥΑ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων
Να προβλεφθεί προθεσμία έκδοσης της υπουργικής απόφασης του ΥΠΑΑΤ που δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες από την λήψη του αιτήματος αναγνώρισης από την Σύγκλητο.
Το ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό και αφορά χιλιάδες νέους που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους, παραμένοντας όμηροι μιας κατάστασης που δεν μπορούν να αλλάξουν. Ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη νέους ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.
Οφείλουμε να ψηφίσουμε μια διάταξη συνεκτική, αποτελεσματική, που σε σύντομο χρόνο θα αποδώσει σε αυτούς τους νέους επαγγελματικά δικαιώματα που στερούνται χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.
Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Με εκτίμηση,
Σπήλιος Λιβανός.