6.7 C
Nafpaktos
Friday, December 27, 2024
spot_img
spot_img

Νέες αντιδράσεις για αιολικά πάρκα από χωριά της ορεινής Ναπυπακτίας

spot_img

Παλαιόπυργος, Στύλια, Ριγάνι και Φαμίλα σχηματίζουν κοινό μέτωπο για τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στις περιοχές Ρουπάκια και Καστρουμάς. «Δεν αντιδρούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά είμαστε αντίθετοι στην καταστροφή της Ναυπακτίας απαιτώντας εξορθολογισμό και διεξαγωγή συνεργατικών  μελετών σχετικά με την άλογη τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 102,5 μ. δίπλα σε χωριά και κατοικήσιμες περιοχές», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η σχετική επιστολή, η οποία έχει ως αποδέκτες το Δήμαρχο Ναυπακτίας, τον Πρόεδρο του Δ.Σ., τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος και το Δασαρχείο Ναυπάκτου αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος Παλαιοπύργου κος. Νικόλαος Πράπας, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοπύργου κος. Μαχαίρας Βασίλειος, ο Γενικός Γραμματέας του πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοπύργου κος. Αρβανίτης Γεώργιος, η Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Στύλιας κα. Δήμητρα Αποστολοπούλου, κάτοικοι Ριγανίου, κάτοικοι Στύλιας και κάτοικοι Φαμίλας:

Κινούμενοι από τις αυξανόμενες αντιδράσεις κατοίκων των όμορων τοπικών κοινοτήτων Ναυπάκτου που επηρεάζονται από τα Αιολικά Πάρκα της Greek Stream Energy A.E. στην περιοχή ΡΟΥΠΑΚΙΑ και ΚΑΣΤΡΟΥΜΑΣ, οι οποίοι αποκτώντας μια πιο πλήρη εικόνα για τις επιπτώσεις των Αιολικών Πάρκων από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουμε λάβει και την εμπειρία από ήδη τοποθετημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Ναυπακτίας, και αντιδρούν αρνητικά στην τοποθέτηση τους, αποφασίζουμε να κινηθούμε οργανωμένα προς κάθε κατεύθυνση και σε όλα τα επίπεδα και να γνωστοποιήσουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων:

  1. Καστρουμάς ΠΕΤ 2111660128

Έργα / Δραστηριότητες – ΑΕΠΟ για Έργα/Δραστηριότητες Α2 https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/6363

Κατάσταση: Γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών.

Ισχύος 38,5 MW με την τοποθέτηση 6 ανεμογεννητριών

  1. Ρουπάκια ΠΕΤ 2111658122

Έργα      /     Δραστηριότητες    σε     δημοσιοποίηση/διαβούλευση –     ΑΕΠΟ      για Έργα/Δραστηριότητες Α2

https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/8928 Κατάσταση: Διαβούλευση/Γνωμοδοτήσεις

Ισχύος 19,80MW με την τοποθέτηση 3 ανεμογεννητριών

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: Τοποθέτηση 10 ανεμογεννητριών ισχύος 6,5 MW η κάθε μία με ύψος πυλώνα 102,5 μ. και ρότορα πτερυγίων 155 μέτρων με τελικό ύψος 180μ

Στην γειτνιάζουσα περιοχή των έργων έχουν εγκατασταθεί 61 ανεμογεννήτριες ενώ σε ολόκληρο το δήμο Ναυπακτίας ο αριθμός των εγκατεστημένων και αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 93. Στο στάδιο της άδειας παραμονής βρίσκονται 56 ανεμογεννήτριες (από τα επίσημα έγγραφα της ΡΑΕ) συνολικά στο νότιο τμήμα της Ναυπακτίας ο αριθμός ανέρχεται στις 117 ανεμογεννήτριες . Το Αιολικό Πάρκο στα Ρουπάκια που αρχίζει με την τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας μέσα στο κέντρο του μοναδικού Δρυοδάσους στα Ρουπάκια, ( χανι Μπρίνη ) και την τοποθέτηση της δεύτερης πάνω από τη στροφή του δρόμου προς ΠΑΛΑΙΌΠΥΡΓΟ και πάνω από τον οικισμό ΒΙΤΣΑΙΙΚΑ και την Τρίτη ακριβώς πάνω από τον οικισμό Μαχαιρέικα και σε απόσταση από τον οικισμό 300 μέτρων.

Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου Ρουπάκια γίνεται εντός των ορίων Παλαιοπύργου, ( 528 μέτρα από τον οικισμό αναφέρει η μελέτη Μ.Π.Ε ), 400 μέτρα από Βιτσαιικα και Κιριτσαίικα , 300 μέτρα από Μαχαιρέικα , 250 μέτρα από ποιμνιοστάσιο Τσιώτα και εκκλησία Αγιος Γεώργιος.

Τα Ρουπάκια είναι «ο αυχένας» στα 820μ. υψόμετρο που εντυπωσιάζει με το εξαιρετικής ομορφιάς Δρυοδάσος με τις αιωνόβιες πλατύφυλλες βελανιδιές, χώρος μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας.

Επισημαίνεται ακόμα και στο έγγραφο με αρ. 192090 της Γ.Δ.Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας η απάντηση από την Προισταμένη της Εφορείας κας. Ολυμπίας Βικάττου προς την Greek Stream Energy Α.Ε.:

«Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στην προτεινόμενη περιοχή του έργου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής αποστολής απόψεων της Εφορείας μας, σας γνωρίζουμε ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων, ενώ αυτή δεν εντάσσεται σε γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Σημειώνεται ωστόσο ότι βρίσκεται σε περιοχή ευρύτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ η ύπαρξη νεότερου σταθμού (Χάνι Μπρίνη) υποδηλώνει την ύπαρξη φυσικού περάσματος, πιθανότατα σε χρήση ήδη από την αρχαιότητα. Επιπλέον, η θέση εκ των ανεμογεννητριών (ΑΓ 1 ) εντάσσεται σε βελανιδόδασος μεγάλου φυσικού κάλλους και παρακαλούμε να επανεξεταστούν για περιβαλλοντικούς λόγους.»

Το Δασαρχείο Ναύπακτου, για την ισοπέδωση και καταστροφή του μοναδικού Δρυοδάσους στα Ρουπάκια θα έχει άραγε θετική γνωμοδότηση;

Ο Παλαιόπυργος, στο νότιο τμήμα του έχει το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ

«ΛΟΥΖΕΣ» και «ΡΙΓΑΝΙ», δυτικά το αιολικό πάρκο στα Ρουπάκια, τις 2 ανεμογεννήτριες στον Προφήτη Ηλία σε απόσταση μικρότερη των 400μ. και βόρεια το αδειοδοτημένο πάρκο της ΤΕΡΝΑ στο Ξεροβούνι και Μαλαθούνα με 10 ανεμογεννήτριες ύψους 115 μ. και ισχύος 6 MW έκαστη.

Ο τέλειος «εγκιβωτισμός» ενός ολόκληρου χωριού με ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή και μηδαμινό οικονομικό όφελος . Τα γύρω βουνά μετατρέπονται σε Βιομηχανικά αιολικά πάρκα και «κρανίου τόπο».

Το μείζον ζήτημα που τίθεται εν προκειμένω συνίσταται στο ότι η χωροθέτηση των ανωτέρω αιολικών πάρκων δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα στο ισχύον Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, οι ρυθμίσεις του οποίου έχουν θεσπισθεί με βάση ΣΜΠΕ που αγνοεί τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες και τις επιπτώσεις τους, εκείνες δε οι ρυθμίσεις του οι οποίες αφορούν την ένταξη των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Προβάλλεται επίσης πλημμελής αιτιολογία στη Μ.Π.Ε ως προς τις επιπτώσεις στο προστατευτέο τοπίο της ορεινής Ναυπακτίας καθώς και έλλειψη ρυθμίσεων για την αποκατάσταση και εγγυήσεων διασφάλισης των αντίστοιχων υποχρεώσεων.

Το αιολικό πάρκο που αδειοδοτείται και   χωροθετείται εντός δασικών εκτάσεων, στα όρη Ναυπακτίας (συγκεκριμένα στα υψώματα Καστρουμά και Ρουπάκια) με μέσο υψόμετρο 900 μ. και ανατολικά και δυτικά του οικισμού Ριγάνι του Δήμου Ναυπακτίας.

Αποτελείται από έξι (6) ανεμογεννήτριες, ισχύος 6,6 MW της καθεμιάς, με ύψος πυλώνα 102,5 μ , διάμετρο πτερωτής 155 μ. και συνολικού ύψους 180 μ. Για την εγκατάστασή του θα απαιτηθεί μεταξύ άλλων, διάνοιξη οδού μήκους 7.056,86 χλμ. ενώ θα θυσιασθεί δάσος σε έκταση 101 περίπου στρεμμάτων όπως αναφέρει η Μ.Π.Ε

Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

  • Η χλωρίδα – η πανίδα, τα παραδοσιακά μονοπάτια θα χαθούν κάτω από το βάροςτων βίαιων επενδύσεων.
  • Οι δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
  • Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη έχει 3 μόνιμους υπαλλήλους, επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
  • Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
  • Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της ηχητικής και οπτικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
  • Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χλμ μιας και το ύψος

της ξεκινάει από 101μ. και φθάνει ως τα 165 μ. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους και φθάνει στους 383 τόνους.

  • Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια και φθάνει στον τελικό αποδέκτη δηλαδή στον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη αλλά αυξάνεται από 130% – 400% σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

Κανένα όφελος για το Δήμο Ναυπακτίας, τις Τοπικές Κοινότητες από τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια , και την απόσυρση των ανεμογεννητριών , που αποφάσισε η Γερμανία.

Να επισημάνουμε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορεύσει την τοποθέτηση Ανεμογεννητριών στα βουνά και την αλλοίωση του τοπίου με επικεφαλής την Ιταλία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επιπτώσεις σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Οι καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ορατές στην Ορεινή Ναυπακτία και δεν έχουν αποκατασταθεί (ΙΑΝΟΣ).

Τα αποτελέσματα μετά από τις παρεμβάσεις για τα παραπάνω αιολικά πάρκα σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων – που είναι αλλεπάλληλα τα τελευταία χρόνια- είναι προβλέψιμα. Οι συνεχείς καταστροφές σε δρόμους, (από τα αιολικά στο ΜΑΚΡΥΝΌΡΟΣ και τις διελεύσεις των βαρέων οχημάτων ο δρόμος Λόη –

Μαραθειάδες Ε24 είναι ηδη κατεστραμμένος) οικισμούς και σε ολόκληρα τα χωριά μας.

Δεν αντιδρούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά είμαστε αντίθετοι στην

καταστροφή της Ναυπακτίας απαιτώντας εξορθολογισμό και διεξαγωγή συνεργατικών  μελετών σχετικά με την άλογη τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 102,5 μ. δίπλα σε χωριά και κατοικήσιμες περιοχές.

Καλούμε το Δήμο Ναυπακτίας, το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ., τις Δημοτικές  Παρατάξεις, τους Συμβούλους να συνδράμουν ενεργά μαζί μας:

  • με τη σύγκλιση του Δ.Σ., προκειμένου να λάβουν απόφαση για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών προς την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥΜΑΣ & ΡΟΥΠΑΚΙΑ.
  • με την κοινοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας ώστε το Αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο να ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥΜΑΣ & ΡΟΥΠΑΚΙΑ».

 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme