«Mέσα στο 2024 η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ για όλους τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας»
Τη σημαντική εξέλιξη και επιτάχυνση που παρουσιάζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στη Σκαφιδιά Ηλείας.
«Μπορώ με χαρά να πω ότι η εξέλιξή του Επιχειρησιακού μας προγράμματος, όχι μόνο παρουσιάζει σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και διαρκώς επιταχύνει» τόνισε ο κ. Φαρμάκης και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ο προϋπολογισμός των εξειδικεύσεων έχει υπερτριπλασιαστεί, ξεπερνώντας πλέον τα 370 εκατ. ευρώ και το 59% του προϋπολογισμού, έναντι 116 εκατ. ευρώ και ποσοστού 18,6% πέρυσι. Εξαιρετικά μεγάλη επιτάχυνση όμως παρουσιάζουν και οι δημοσιευμένες προσκλήσεις που φτάνουν στα 333 εκατ. ευρώ, έναντι 25,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς και ο προϋπολογισμός των ενταγμένων πράξεων που φτάνουν πλέον στα 195 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι μόλις 6,5 εκατ. ευρώ, πέρυσι».
Συνεχίζοντας, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι «ακόμα και το γεγονός πως το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα έχει ήδη νομικές δεσμεύσεις, ύψους 80,5 εκατ. ευρώ που φτάνουν στο 12,8% του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά και τα πρώτα 11 εκατ. ευρώ σε δαπάνες, με κάνουν να πιστεύω ότι βαδίζουμε ευθεία στον δρόμο που έχουμε ευθύς εξαρχής χαράξει, για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, το οποίο θα αποφέρει αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», ενώ πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης προς επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς ύψους 9 εκατ. ευρώ, οι δράσεις για υποδομές κοινωνικής συνοχής προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ περίπου, όπως και άλλες δράσεις για την ενίσχυση της κινητικότητας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την οδική ασφάλεια και πολλά άλλα.
Ειδική μνεία ο κ. Φαρμάκης έκανε στις ΟΧΕ και ΒΑΑ, ανακοινώνοντας τα εξής: «Ο συνολικός προϋπολογισμός για τους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 112,5 εκ ευρώ. Οι πρώτες προσκλήσεις για τις ΒΑΑ της Πάτρας και του Αγρινίου θα δημοσιευθούν εντός του Ιουνίου 2024 ενώ οι αντίστοιχες για τις ΟΧΕ των υπόλοιπων Δήμων θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τους επόμενους μήνες. Στόχος η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ μέχρι το τέλος του 2024 για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας».
ΣΚΑΛΚΟΣ: ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στη συνεδρίαση μετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα του ΕΠ 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , έχει γίνει σημαντική δουλειά, με σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται όποιος επισκέπτεται συχνά την περιοχή και πολύ περισσότερο οι μόνιμοι κάτοικοι».
Ακόμα, ο κ. Σκάλκος έκανε αναφορά στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, ένα από τα τρία πιλοτικά που θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. «Πρόκειται για το “Ηλεία Πρότζεκτ 2030”, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται πηγές χρηματοδότησης του ΠΕΠ, των εθνικών και άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων προκειμένου να μοχλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπόρους και να φέρουμε μία σημαντική αλλαγή στις περιφέρειες» τόνισε.
Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος της αλλαγής που παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλεται στους πόρους του ΕΣΠΑ, που αναλύονται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ που έχει διαχειριστεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και σημαντικούς ακόμη πόρους που προέρχονται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που κατευθύνθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
«Όλα αυτά μαζί ανεβάζουν το συνολικό νούμερο στα δύο 2,6 δις ευρώ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ενίσχυση για το ΑΕΠ της Περιφέρειας» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ακολούθησε αναλυτική παρουσία από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας σχετικά με την εξέλιξη του του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-27 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ»
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης, μία ημέρα νωρίτερα έγινε ειδική αναφορά στα πεπραγμένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020, όπου παρουσιάστηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους άξονες προτεραιότητας και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ έγινε και συζήτηση για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των έργων του ΕΣΠΑ, όπως επίσης για τις εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Συνοψίζοντας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται απλά και μόνο με το να ρίχνει κάποιος χρήματα δεξιά και αριστερά, για να επιτυγχάνει την απαιτούμενη απορροφητικότητα. Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται από τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, που υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των πολιτών. Εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα, όμορφη και εξωστρεφής, ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή με σύγχρονη παραγωγική δύναμη, που θα επενδύει στην καινοτομία και τη πράσινη ανάπτυξη. Θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα όλων των πολιτών. Αυτές τις βασικές αξίες της πολιτικής υπηρετήσαμε και μέσα από το ΕΣΠΑ που τελείωσε. Αυτές θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και στη συνέχεια με το νέο ΕΣΠΑ».