Με πρωτοβουλία του καθηγητή Πανεπιστημίου Ν. Γιαννακούρη
Το Ευπάλιο απέκτησε το μοναδικό ίσως Πανελλαδικά και με τόσα αυθεντικά εκθέματα «μουσείο παραδοσιακού Κουρείου». Ο Νίκος Γιαννακούρης, καθηγητής πανεπιστημίου, για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνε αυθεντικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά τα κουρεία.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «πάντοτε μου άρεσε να επισκέπτομαι και να παρατηρώ παλαιά παραδοσιακά μαγαζιά, όπως καφενεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, αλλά ειδικά τα παλιά κουρεία ασκούσαν πάνω μου ιδιαίτερη γοητεία. Από παιδί μου άρεσε να παρακολουθώ την ιεροτελεστία του ξυρίσματος με φαλτσέτα και γοητευόμουν από τα χρηστικά αντικείμενα στον πάγκο του μπαρμπέρη, όπως τα λαμπερά δοχεία για τις κολόνιες, τις πούδρες και το σαπούνι, ώσπου κάποια στιγμή -μαθητής ακόμη- αγόρασα τα πρώτα παραδοσιακά εξαρτήματα ξυρίσματος σε κάποιο υπαίθριο παζάρι. Έτσι ξεκίνησε σταδιακά η συλλογή τέτοιων αντικειμένων, από αγάπη για τα είδη αυτά αλλά και από διάθεση να τα περισώσω…».
Την περίοδο της πανδημίας βρήκε τον χρόνο να ταξινομήσει και να συντηρήσει τα εκατοντάδες αντικείμενα που για χρόνια αγόραζε από τις υπαίθριες αγορές του Μοναστηρακίου και του Ελαιώνα στην Αθήνα, από παλαιοπωλεία και από δημοπρασίες στο διαδίκτυο, αλλά και όσων ευγενικά του είχαν παραχωρήσει φίλοι του και συλλέκτες, όπως οι εικαστικοί Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αντιγόνη Καββαθά, Μάριον Ιγγλέση, Αγγέλικα Κοροβέση και Ελένη Γκλίνου, καθώς και οι Λουκάς Πίππας, Τάσος Θάνος, Νίκος Κυριαλάνης και Γαβρίλος Μιχάλης.
Αναμόρφωσε το ισόγειο του πατρικού του σπιτιού στο Ευπάλιο, εκεί που ο παππούς του Νικόλαος Σμπαρούνης φύλαγε παλιά τα σιτάρια και τα καλαμπόκια του, και δημιούργησε ένα μουσείο αφιερωμένο στο παραδοσιακό κουρείο. Αρωγός στην προσπάθειά του η αγαπημένη του γυναίκα Νίνα Φραγκοπούλου, θαλάσσια βιολόγος και ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων.
Την Κυριακή 7 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια του κουρείου, στα οποία παραβρέθηκαν αρκετοί επίτιμοι καλεσμένοι του -δωρητές αντικειμένων, αλλά και συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι από την Αθήνα και το Ευπάλιο. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε και μια performance (επίδειξη) κουρέματος και ξυρίσματος, με τη χρήση των παραδοσιακών εργαλείων του κουρέα, από τον φίλο του κομμωτή Αντώνη Χουμουρίτη από την Πάτρα.
Στο μουσείο μπορεί να δει κανείς ταξινομημένα κατά είδος πολλά από τα αντικείμενα ενός παλιού κουρείου, όπως κουρευτικές μηχανές, ψαλίδια και τσατσάρες, κολόνιες σε παραδοσιακά μπουκάλια, εργαλεία για το ξύρισμα (φαλτσέτες, ξυραφάκια, πινέλα, λουριά ακονίσματος λεπίδων, δοχεία αποστείρωσης, κ.ά.), παλιούς καθρέφτες και διαφημίσεις, αυθεντικά έπιπλα και καρέκλες του κουρέα, και πολλά ακόμα.
Ακολούθησε γεύμα με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα στην πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, υπό τη συνοδεία βίντεο προβολών με στιγμιότυπα κουρείων σε κλασσικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που συνεχίσθηκε με χορό. Άλλωστε, ένα κουρείο είναι ό,τι είναι και ένα καφενείο, δηλαδή ένας τόπος κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας!
πηγή: doridanews.gr