13.3 C
Nafpaktos
Thursday, January 2, 2025
spot_img
spot_img

Επανέρχονται οι πολίτες για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου, Μακύνειας και Ρίζας

spot_img

Ζητούν από το δήμο Ναυπακτίας να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

 

Το θέμα μετατόπισης της ακτογραμμής Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς με πρωτοβουλία τους κάτοικοι της περιοχής, αφού βλέπουν πως δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, προσπαθούν οι ίδιοι να πιέσουν τις καταστάσεις. Από τη συνάντηση που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2023 στην αίθουσα Ναυπακτία, όταν και το ζήτημα είχε για πρώτη φορά παρουσιαστεί αναλυτικά, παρουσία της ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, βουλευτών, αλλά και φορέων, έως και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια εξέλιξη και όπως σημειώνουν στην «ε», άμεσα εμπλεκόμενοι από τις συνέπειες του θέματος, «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας, να εξευρεθούν οι πόροι, να εκπονηθεί η μελέτη και να υλοποιηθεί το όποιο απαιτούμενο τεχνικό έργο».

Τις προηγούμενες ημέρες, από την επιτροπή κατοίκων της περιοχής, μας απεστάλη επιστολή, στην οποία γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στα πιο πρόσφατα επεισόδια του θέματος, που είναι η όχληση του δήμου Ναυπακτίας προκειμένου να ενταχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο του δήμου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας, με ταυτόχρονη εμφάνιση συχνών έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γης οικολογικής αξίας, απώλεια γης οικονομικής αξίας, αυξημένους κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές, κ.λπ..

Παρακολουθούμε το φαινόμενο με αγωνία για την εξέλιξή του, έχοντας υποβάλει, εκτός από ατομικές αιτήσεις ήδη από το 2019, ομαδικές αιτήσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 2021 με 49 υπογράφοντες προς το Υπουργείο Υποδομών, την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Ναυπακτίας και η δεύτερη μόλις πριν λίγες μέρες (με αρ. πρωτ. Δήμου Ναυπακτίας 18046/29-08-2024 και 19228/12-09-2024) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με σχετικές κοινοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία εκπροσώπων των 49 αρχικά υπογραφόντων (που στη συνέχεια αναφερόντουσαν σε εμάς ως επιτροπή κατοίκων) το 2023 ενεργοποιήσαμε βουλευτές να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή (κ. Σαράκης, κ. Ζαμπάρας, κ. Χουρδάκης, κ. Φλώρος, κ. Βαλτογιάννης) και την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας στο κτίριο Ναυπακτία στη Ναύπακτο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Μίλτος Ζαμπάρας, κα Χριστίνα Σταρακά και κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπύρος Τσέλιος, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας” κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πλεύση” κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Θέμης Δαβανέλλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αντιρρίου, Μακύνειας-Ρίζας, Κάτω Βασιλικής και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Καθώς όμως από τότε έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να διαπιστώσει και να εκτιμήσει το μέγεθος της μετατόπισης της ως άνω ακτογραμμής και να προτείνει έργα αποκατάστασης, στις 12 Αυγούστου 2024 καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο.

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί εκ νέου αίτηση εκπόνησης μελέτης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 215 του ν.3463/2006 “3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.”

Αυτή τη φορά υπέγραψαν την αίτηση 65 άτομα, από τους οποίους μάλιστα τουλάχιστον οι 28 είναι δημότες Ναυπάκτου.

Αρχικά εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στα τοπικά συμβούλια του Δήμου Ναυπακτίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δε γνωρίζαμε ότι έπρεπε να σταλεί στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων (Τ.Υ.Π.Ο) του Δήμου Ναυπακτίας.

Καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2024 ως θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιρρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του έπρεπε να είχε σταλεί στο Τ.Υ.Π.Ο.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως θα έπρεπε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που το έλαβαν να το προωθήσουν στο Τ.Υ.Π.Ο και να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι υπογράφοντες την αίτηση ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτηση στο Δήμο Ναυπακτίας, και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής για τις μέχρι τώρα ενέργειες, αλλά κυρίως για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή για το καλό του τόπου μας».

Τι έγινε και τι έλεγαν ένα χρόνο πριν

«Η διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας εκπέμπει SOS», ήταν ο τίτλος του θέματος της «ε», το Νοέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για τα όσα είχαν ειπωθεί στη συνάντηση-συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στο κτήριο «Ναυπακτία», με πρωτοβουλία της Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής, κατόπιν συνεννόησης και με τον δήμο Ναυπακτίας. Τι είχε ειπωθεί τότε, από επίσημα χείλη, σχεδόν ένα χρόνος πριν, έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία.

Κατά την συνάντηση είχε παρουσίαση του προβλήματος, με σκοπό να καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση τεχνικής μελέτης αλλά και τεχνικού έργου για την αποφυγή της περεταίρω διάβρωσης και της αποκατάστασης της παραλιακής ζώνης. Ως αιτία γέννησης του προβλήματος έδειξαν προς την κλιματική αλλαγή και κυρίως τους μεγάλους κυματισμούς που επικρατούν στην περιοχή, ενώ παρατέθηκαν και κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν, είτε ως σκληρά μέτρα είτε ως πιο ήπια, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους αντίστοιχα.

Στα σημαντικά της συζήτησης, όπως προέκυψαν από πλευράς συμπερασμάτων, το ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή για την αποτύπωση του προβλήματος, από την Κτηματική Υπηρεσία, κάτι που έχει κρατήσει το θέμα κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν. Οι κάτοικοι είχα τονίσει πως υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους έργων, πολύ περισσότερο τώρα που το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ανοιχτό στο δημόσιο διάλογο, όμως έως σήμερα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ πογκ μεταξύ φορέων του δημοσίου, τόσο για το ποιος θα πρέπει να εκκινήσει τη διαδικασία, όσο και ποιος ακολούθως θα πρέπει να το επιλύσει σε πρακτικό επίπεδο.

Ν. Φαρμάκης: «Να κάνουμε εμπειρογνωμοσύνη»

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είχε μιλήσει για το τέρας της γραφειοκρατίας που καλείται κάθε φορά να ξεπεραστεί προκειμένου να δρομολογηθούν σημαντικά έργα, τονίζοντας μάλιστα πως όταν πολλές φορές αυτό συμβαίνει, μέσω των εργαλείων που υπάρχουν, τότε υπάρχει και η κριτική για την τακτική των αναθέσεων. Είχε κάνει λόγο για την ανάγκη μελέτης η οποία συνολικά θα αποτυπώσει το πρόβλημα, και ακολούθως θα θέσει προτεραιότητες για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια είναι σε θέση να κάνει μία εμπειρογνωμοσύνη που θα αποτυπώνει το ζήτημα και στη συνέχεια αυτή θα αποτελέσει στοιχείο πίεσης για την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτούς που πρέπει, δηλαδή το κράτος, ώστε να βρεθούν τα χρήματα για να γίνει η μελέτη και το έργο.

Β. Γκίζας: «Επιτροπή και μετά πιέσεις»

Ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας από τη δική του πλευρά είχε σημειώνει ότι η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους ζητήματα ξεπερνά κατά πολύ την αυτοδιοίκηση, καθώς είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που απαιτούνται για να γίνουν παρεμβάσεις, άρα μοιραία το μπαλάκι περνά στην πολιτεία η οποία θα πρέπει και να βρει τις χρηματοδοτήσεις. Και αυτός είχε εστιάσει στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, αλλά και της πολιτικής βούλησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο που πρέπει να γίνει στον προβλήτα του Αντιρρίου, που από το 2021 ήταν στο στάδιο της επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ δήμος και Λιμενικό Ταμεία άμεσα κατέγραψαν το ζήτημα και έκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνουν. Ως πρώτο στόχο είχε θέσει τη συγκρότηση της επιτροπής, για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, και μετά σε συνεργασία με την Περιφέρεια να ασκηθούν πιέσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη μελέτη αρχικά και τις εργασίες ακολούθως.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είχε θέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας, ο οποίος έχει καταθέσει και ερώτηση στη βουλή για το ζήτημα της εν λόγω ακτογραμμής, εστιάζοντας παράλληλα στο ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα επιμείνουν, χωρίς να παραλείψει να θέσει την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από τη συνάντηση, στους οποίους αναλογεί μεγαλύτερο βάρος σήμερα για τη δρομολόγηση λύσης. Στην ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του θέματος είχε εστιάσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, σημειώνοντας πως η αποσπασματική κατά καιρούς παρέμβαση για τέτοιας φύσεως θέματα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που είναι πολύ μεγαλύτερο πλέον λόγω και της κλιματικής κρίσης.

 

Ο Κωνσταντίνος Ντούνης, από την επιτροπή κατοίκων, μιλά στην «ε»

«Δε θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας»

Ο Κωνσταντίνος Ντούνης, από την επιτροπή των κατοίκων που έχει πάρει την πρωτοβουλία, μιλά σήμερα στην «ε», και παραθέτει από μέρους της το μέγεθος του προβλήματος, το πως το βιώνουν οι κάτοικοι, αλλά και τι προθέσεις υπάρχουν για να ασκηθεί πίεση προς τους αρμοδίους.

«Σε προσωπικό επίπεδο, ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε από τη συγκεκριμένη κατάσταση;», τον ρωτήσαμε, για να μας απαντήσει: «Παρότι οι πρώτες αιτήσεις αφορούσαν τμήματα της ακτογραμμής μπροστά στις ιδιοκτησίες μας, γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα ξεπερνά τις συνέπειες που έχουν οι ιδιοκτησίες μας (στένωση ή και εξαφάνιση παραλιακής ζώνης, προβλήματα στατικότητας σε άλλες παραθαλάσσιες οικίες στον οικισμό του Αντιρρίου, κ.λπ.). Λόγω της μορφολογίας της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας, η οποία είναι σχεδόν ευθεία, και του πολύ χαμηλού υψόμετρου της περιοχής (1-2μ. στο μεγαλύτερο τμήμα της) αν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί συνολικά δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου δεν θα κινδυνέψουν ιδιοκτησίες αλλά η ευρύτερη περιοχή με τεράστιες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες. Δεν ζητάμε μεμονωμένα «μπαζώματα» αλλά μία σοβαρή μελέτη που να διαπιστώσει τις αιτίες, το μέγεθος της μετατόπισης της ακτογραμμής και να προτείνει λύσεις ουσιαστικές».

Ερωτηθείς για το πώς βιώνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, τη συγκεκριμένη κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, μας είπε: «Πολλοί από τους υπογράφοντες, ακόμα και αν δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά είναι κάτοικοι της περιοχής, επηρεάζονται άμεσα καθώς βλέπουν να χάνεται η πρόσβαση στις οικίες τους, στις επιχειρήσεις τους, ή βιώνουν τα τελευταία χρόνια κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, πλημμυρικά φαινόμενα και καλούνται να τα αντιμετωπίσουν με ίδια μέσα. Τα πληρώματα των ferry boats αναγκάζονται να δέσουν στην κατεστραμμένη Δυτική προβλήτα και να κατευθύνουν τα οχήματα ώστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα επηρεάζουν και τους αλιείς, κυρίως εκείνους που δένουν τα ψαροκάικα στη Μακύνεια. Υπάρχουν όμως και πολλοί υπογράφοντες που παρότι είναι κάτοικοι του Μολύκρειου ή του Αγίου Πολύκαρπου στη Ρίζα, έχουν επιπτώσεις στις καλλιέργειές τους σε παραθαλάσσια αγροτεμάχια, ή απλά ανησυχούν για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Η αγωνία και το ενδιαφέρον για την περιοχή και την αποφυγή κινδύνου μετατροπής της σε πισίνα ξεπερνά το ιδιοκτησιακό. Απόδειξη το γεγονός ότι αρκετοί από τους 65 υπογράφοντες δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων με άμεσες συνέπειες από τη διάβρωση».

Σχετικά με το τι περιμένουν οι κάτοικοι, μετά την όχληση στο δημοτικό συμβούλιο, μας απάντησε: «Η όχληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, με κοινοποίηση στα Τοπικά Συμβούλια και στην Περιφέρεια, είναι η πιο πρόσφατη ενέργειά μας, η οποία αποφασίστηκε σε ενημερωτική συνάντηση που έγινε μεταξύ των κατοίκων της περιοχής στο Αντίρριο στις 12/08/2024, καθώς από τις μέχρι τότε ενέργειές μας δεν είχαμε κάποια ουσιαστική απάντηση ή ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την εκπόνηση μελέτης για τη διαπίστωση του προβλήματος και την πρόταση λύσεων, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει όποιο απαιτούμενο τεχνικό έργο προταθεί. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι καθώς ο νόμος προβλέπει ότι αίτημα τουλάχιστον 25 ατόμων πρέπει υποχρεωτικά να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προς λήψη απόφασης, αυτή τη φορά θα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί. Μέχρι τώρα, παρότι είχαμε επιτύχει να ενεργοποιήσουμε και βουλευτές από διάφορους χώρους, οι οποίοι υπέβαλαν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή και τρεις από αυτούς μας τίμησαν και με την παρουσία τους στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2023 στο κτίριο Ναυπακτία, παρότι στην ημερίδα συμμετείχαν τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος, δεν είχαμε καμία ουσιαστική απάντηση και κυρίως ενέργεια. Και η προηγούμενη αίτηση είχε 49 υπογραφές και θα μπορούσε να έχει έρθει ήδη ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς είχε απευθυνθεί και προς το Δήμο Ναυπακτίας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τέλος και όσον αφορά το εάν υπάρχουν σκέψεις πιο δυναμικών παρεμβάσεων, με δεδομένο το ότι ο χρόνος περνά χωρίς να γίνονται έως ώρας κάποιες ενέργειες, μας τόνισε:  «Το βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ και δεν θα σταματήσουμε γενικότερα μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας, να εξευρεθούν οι πόροι, να εκπονηθεί η μελέτη και να υλοποιηθεί και το όποιο απαιτούμενο τεχνικό έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι απλοί πολίτες, χωρίς κομματικό χαρακτήρα, καταφέραμε να ενωθούμε και να γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι. Είναι και πολλοί ακόμα που συμφωνούν με τις κινήσεις μας και ας μην έχουν θέσει την υπογραφή τους για προσωπικούς λόγους. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας και με πιο πολλά επιστημονικά στοιχεία και όχι μόνο με παρατηρήσεις, φωτογραφίες και συγκρίσεις αεροφωτογραφιών. Θεωρούμε ότι όσοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας αναγνωρίζουν και εκτιμούν ότι αυτές είναι πέρα από το προσωπικό συμφέρον και αφορούν μία ευρύτερη περιοχή. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο να ακούγεται το αίτημά μας τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από τη Βουλή με τη συνδρομή όσων βουλευτών μας έχουν ήδη στηρίξει και συνεχίζουν να μας στηρίζουν, με συνεχείς όμως οχλήσεις και προς εκείνους που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί. Κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι το φαινόμενο δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που να πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή μας. Οι διαδικασίες όμως είναι τόσο χρονοβόρες που πρέπει να προλάβουμε πριν οι όποιες συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός Ναυπάκτου 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme