Την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών στην Αιτ/νία πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης στη Ναύπακτο η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για την τελική αντιπέθεση, δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της 7ηςΙουλίου. «Πιστεύουμε στην ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών», είπαν με ένα στόμα οι παρούσες και οι παρόντες υποψήφιοι, βάζοντας και το δίλλημα της κάλπης μεταξύ του εάν θα συνεχίσει η χώρα στην πορεία σταθερότητας που έχει χαράξει με το ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιστρέψει στα χέρια εκείνων που ρη χρεοκόπησαν.
Το καλωσόρισμα έγινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Ναυπακτίας από τη Νατάσα Γιαννούλου, η οποία δείχνοντας προς τις κάλπες που θα στηθούν σε λίγες ημέρες είπε πως οι πολίτες θα κληθούν μέσα από αυτές να επιλέξουν για το πως θέλουν να είναι η ζωή τους. Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε πως ήταν κατώτερο των προσδοκιών αλλά και του έργου που παρήγαγε η κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα ανάλυσης του γιατί συνέβη αυτό, αλλά ώρα αγώνα για να ανατραπεί. Τέλος και πριν δώσει το λόγο στις υποψήφιες και τους υποψήφιους που έδωσαν το παρών είπε πως χρέος όλων είναι να βάλουν τον κόσμο να διαβάσει τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, λέγοντας επ’ αυτού πως το συγκεκριμένο γήπεδο είναι και το δυνατό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελ. Αντωνοπούλου: «Να συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε»
Πρώτη πήρε το λόγο η Έλενα Αντωνοπούλου η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στις δύο μεγάλες πολιτικές ανατροπές που συνέβησαν στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, αναφερόμενη σε εκείνη του 1981 όταν την εξουσία πήρε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και σε εκείνη του 2015 όταν ανέλαβε τις τύχες της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια παρέθεσε κάποια στοιχεία ενδεικτικά της κατάστασης που βρισκόταν η χώρα πριν από πέντε χρόνια, εστιάζοντας στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ανεργία που ήταν στο 27%, με εκείνη των νέων να βρίσκεται στο 60%, στους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που δεν είχαν πρόσβαση στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και στις έντεκα περικοπές των συντάξεων που ήδη είχαν γίνει. Μίλησε ακόμα για τους ανθρώπους που έψαχναν τροφή στα σκουπίδια, για την ανάπτυξη που ήταν στο 0,1%, για τις 200.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για τις 3.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Στη συνέχεια η υποψήφια βουλευτής αναφέρθηκε σε μέρος των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε επανέφερε την Ελλάδα στην κανονικότητα, με πρώτο και κύριο επίτευγμα την έξοδο από τα μνημόνια το 2018. «Η Ελλάδα πέτυχε το συγκεκριμένο στόχο μετά από σκληρή προσπάθεια», είπε, συνεχίζοντας τις αναφορές της με τη μείωση της ανεργίας στο 18%, καθώς και με την απλοποίηση των διαδικασιών για το άνοιγμα μίας επιχείρησης, γεγονός που οδήγησε στο να μπουν στην αγορά 74.000 νέες μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Κάνοντας πέρασμα και στον κλάδο της ως εκπαιδευτικός μίλησε για τη θέσπιση διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, μην παραλείποντας να αναφερθεί και στην έναρξη των σχολικών ετών όπου ουδεμία σχέση είχαν με το παρελθόν, λόγω και της έγκαιρης προετοιμασίας.
Η κ. Αντωνοπούλου επέμεινε στη τοποθέτησή της σε αρκετά από αυτά που η κυβέρνηση άλλαξε στον τομέα της Παιδείας, σε όλες της τις βαθμίδες, κάνοντας πέρασμα στη συνέχεια στη δημιουργία του ΕΦΚΑ αλλά και στην ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από τις εισφορές. Μίλησε ακόμα για τις ρυθμίσεις οφειλών, που έδωσαν ανάσα σε χιλιάδες πολίτες, μην παραλείποντας να αναφερθεί και στην πρόσβαση στη υγεία που άνοιξε και πάλι για όλους.
«Συμφωνία υπόδειγμα των Πρεσπών»
Στη συνέχεια η υποψήφια βουλευτής μίλησε για τα έργα υποδομής που η κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει, μιλώντας κατ’ ουσίαν για τα οδικά δίκτυα, ενώ αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, όπου και εκεί η Ελλάδα είτε βρήκε νέους συμμάχους, είτε ενίσχυσε τις ήδη δομημένες σχέσεις της. Χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για συμφωνία υπόδειγμα επίλυσης διμερών διαφορών, λέγοντας πως αναβαθμίζει τη θέση της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη.
Η κ. Αντωνοπούλου δεν δίστασε να μιλήσει και για τα λάθη που έγιναν σε αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσοντας ενδεικτικά σε αυτά την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Σε όλα τα παραπάνω βέβαια πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και ένα σύστημα προπαγάνδας το οποίο είχε στηθεί απέναντί της, με βασικό ρόλο σε αυτό συγκεκριμένα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
Το διακύβευμα των εκλογών
Ποιος είναι όμως το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Στο ερώτημα αυτό η υποψήφια βουλευτής αρχικά έδειξε προς το στρατόπεδο της ΝΔ, λέγοντας πως θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κυβέρνησης της χώρας από εκείνη καθώς η επόμενη ημέρα θα επιφυλάσσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, τολμώντας μάλιστα να πει ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που υπηρέτησαν σε βασικά σημεία της πολιτικής τους τόσο ο Κωνσταντίνος όσο και ο Κώστας Καραμανλής. Θέλοντας μάλιστα να ενισχύει το συγκεκριμένο ισχυρισμό της είπε ότι η ΝΔ επιδιώκει την κατάργηση του 8ώρου και της 5ήμερης εργασίας, ενώ θα εφαρμόσει και ένα νέου τύπου ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα σπρώξει τον κόσμο προς την ιδιωτική ασφάλιση. «Μιλούν για μείωση των εισφορών αλλά δεν μας λένε από πού θα καλύψουν το κενό των εσόδων που θα προκύψει», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ακόμα πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα είναι υπό των επιχειρησιακών.
Τι θα συμβεί όμως εάν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ; Στο ερώτημα αυτό η Ελ. Αντωνοπούλου είπε πως η χώρα θα συνεχίσει στην πορεία που ήδη έχει μπει με τη δημιουργία επιπλέον 500.000 θέσεων εργασίας, αλλά και την πρόσληψη 15.000 νέων υπαλλήλων σε καίριες θέσεις του ελληνικού δημοσίου. Μίλησε για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ευνοήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Με αναφορές και σε Σκαρίμπα
«Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αποφασίσουμε εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά με το ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιστρέψει στα χέρια εκείνων που τη χρεοκόπησαν», είπε με νόημα, αναφέροντας ενδεικτικά και κάποιες υποθέσεις σκανδάλων από τα προηγούμενα χρόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες στη συνέχιση μια δημοκρατικής διακυβέρνησης», συνέχισε, αναφέροντας μάλιστα και κάποια από τα γραφόμενα του Γιάννη Σκαρίμπα για την επανάσταση του 1821 και πιο συγκεκριμένα το εξής: «Με το να κάμεις επανάσταση και να αποτινάξεις το ζυγό δεν έκαμες τίποτα. Το να μην ξαναπέσεις σε ζυγό, αυτό είναι επανάσταση».
Η τιμητική αναφορά στο Δημήτρη Δούρο
Ο Γιώργος Βαρεμένος που ακολούθησε επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στην απουσία μετά από χρόνια από το ψηφοδέλτιο του κόμματος του Δημήτρη Δούρου, κάνοντας λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό το οποίο προκύπτει από το ήθος και τη συνέπεια του συγκεκριμένου ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου. «Πάνω σε αυτές τις βάσεις και τις αξίες θα πρέπει να προσπαθήσουμε χτίζοντας νέες συμμαχίες», είπε ο υποψήφιος βουλευτής, για να ακολουθήσει ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος εστίασε στο όρο σύντροφος, που χρησιμοποιείται ευρέος στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως σημαίνει την τροφή μίας μερίδας ανθρώπων από τα ίδια πράγματα, μία τροφή που όπως παρατήρησε στην προκειμένη περίπτωση έρχεται μέσα από την κινηματική δράση, τις θέσεις του κόμματος αλλά και την αξία του ανθρωπισμού που στο σύνολό τους έχουν όσοι συμμετέχουν στο πολυσύνθετο σήμερα πολιτικό εγχείρημα.
Υπερήφανη και αισιόδοξη
Παρούσα για τρίτη φορά ως υποψήφια βουλευτής η Ηρώ Ζαβογιάνννη, μίλησε για τη βιωματική εμπειρία που ή ίδια αποκόμισε στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μάλιστα οδήγησαν βάσει σχεδίου την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια. «Είμαι υπερήφανη που είμαι παρούσα σε αυτό τον αγώνα αλλά και για όλα όσα καταφέραμε», πρόσθεσε, δηλώνοντας αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Αν και εμφανώς αγχωμένη από την πρώτη της συμμετοχή σε εμπειρία εκλογών η Γεωργία Μιχαλάτου επέλεξε να μιλήσει για το διακύβευμα αυτών, λέγοντας με νόημα πως θα πρέπει να πεισθεί ο κόσμος πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχός του, αλλά και η αντίσταση στις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ ερχόμενη στην κυβέρνηση.
Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ναυπακτία
«Έχουμε να δώσουμε μία δύσκολη αλλά συνάμα όμορφη μάχη», είπε ο Σταύρος Καραγκούνης που ακολούθησε, δείχνοντας ως μεγάλο όπλο του κόμματος το έργο που έχει παράξει από το 2015 έως και σήμερα. Μάλιστα μιας και η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Ναύπακτο είπε ότι αυτά τα χρόνια και σε συνεργασία με το δήμο δόθηκαν λύσεις σε πολύ σημαντικά θέματα, στα οποία και ο ίδιος συνεισέφερε, αναφέροντας ως παράδειγμα εκείνο της ΔΕΥΑΝ και του χρέους προς το εργολάβο για το έργο της αποχέτευσης. Επιμένοντας στα της Ναυπακτίας είπε ότι πλέον με τα έργα υποδομών που έχουν γίνει και τα οδικά δίκτυα η περιοχή κοιτάζει προς πάσα κατεύθυνση για την ανάπτυξή της, καταλήγοντας και αυτός με την πεποίθηση πως ο στόχος της νίκης είναι εφικτός αρκεί όλοι να πιστέψουν και να εργαστούν στη σωστή βάση γι’ αυτόν.
Στο πολιτικό του… σπίτι
Προτελευταίος μίλησε ο Θάνος Μωραΐτης εκφράζοντας αρχικά την χαρά του για τη συνάντηση που έγινε στη Ναύπακτο, στην οποία όπως είπε είδε να είναι παρόντα πολλά στελέχη που τον συνδέουν αγώνες του παρελθόντος. «Θα πρέπει να βάλουμε stop στα νεοφιλελεύθερα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ», είπε στη συνέχεια, βάζοντας και το απαραίτητο συναίσθημα στην τοποθέτησή του, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά αισθάνεται πλέον πως είναι σαν στο πολιτικό του σπίτι. Καταλήγοντας ο κ. Μωραΐτης έθεσε και αυτός το στόχο της ερχόμενης κάλπης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη φραγή της δεξιάς παλινόρθωσης. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Μαρία Τριανταφύλλου η οποία στο ίδιο πνεύμα με τους προηγούμενους κάλεσε τον κόσμο να παλέψει στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, με σκοπό να γίνει, από τη μία, γνωστό το έργο της θητείας ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα και για το νομό, και από την άλλη το τι θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών εάν είναι η ΝΔ στο τιμόνι της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»