Καθώς ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, της ευρωβουλής και λίγο πριν τις κυβερνητικές αλλαγές που θα μας φέρουν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές συνετό είναι να δούμε τι προμηνύεται τουλάχιστον για την αρχή της νέας περιόδου για τα αυτοδιοικητικά μας.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου που ολοκληρώνει την θητεία της στα τέλη του Αυγούστου παρουσίασε ένα ανομοιόμορφο έργο με αρκετές επικοινωνιακές εκλάμψεις με θετικά και αρνητικά πρόσημα. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε διάθεση να διαβουλευτεί και να αποδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη και την περιοχή. Τα αποσπασματικά σημεία παρέμβασης έδειξαν συνεχιζόμενη προχειρότητα χωρίς ιεράρχηση και κατεύθυνση.
Κυρίαρχα η ιστορικά μεγαλύτερη σε διάρκεια αυτοδιοικητική θητεία αντί να αξιοποιηθεί με συστηματική πρωτογενή δουλειά, που θα ήταν το θεμέλιο της επόμενης μέρας της Ναυπακτίας, γύρισε το χρόνο πίσω σε παλαιοκομματικές λογικές όπου η Δημοτική Αρχή στήριξε όλο το αναπτυξιακό έργο της από τα δώρα των συγκυβερνών κομμάτων.
Την ίδια περίοδο που Δημοτικές Αρχές ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας ή προσανατολισμού προχώρησαν, με συνέπεια και σοβαρότητα, σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάξανε την πορεία των Δήμων τους (βλέπε Δήμος Τρικκαίων, Λαρίσης κ.α.) η Ναυπακτία πανηγύριζε για την επικοινωνία και όχι για την ουσία.
Το Εκκρεμές του Ξενία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, οι εγκαταστάσεις του Ξενία Ναυπάκτου και ο Κήπος του Νόβα. Στα πλαίσια της διαφορετικής προσέγγισης στην αξιοποίηση του η Δημοτική Αρχή αντί να διαβουλευτεί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με τους φορείς του Δήμου, να προχωρήσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου, προχώρησε σε κάτι που σηκώνει τουλάχιστον πολλά ερωτηματικά για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος με μικρό-εργολαβίες και με πολύ-χρηματοδοτήσεις φωτογραφικές κομματικής προέλευσης.
Με μελέτες εκ των εν όντων και με ένα κτιριολογικό πρόγραμμα που δείχνει ότι έχει προσωπική υπογραφή που ξεφεύγει από περιττές έννοιες όπως κανονισμούς, λειτουργικότητα, αισθητικότητα πόσο μάλλον και πιο απαιτητικά πράγματα όπως business plan κανείς σήμερα δεν μπορεί ευθαρσώς να περιγράψει πώς θα λειτουργήσει ο νέος πολυχώρος. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά σενάρια γύρω από τον τρόπο και κόστος λειτουργίας του κάτι που από μόνο του τρομάζει.
Το έργο που είναι σε εξέλιξη με τίτλο «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου – παρεμβάσεις σε Δημοτικό κτίριο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος» εκτελείται με μια απλή αναγωγή με κόστος κατασκευής 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μετά την έκπτωση του αναδόχου.
Η Δημοτική Αρχή που φεύγει παρουσιάζει ως ύψιστη παρακαταθήκη της η παρέμβαση της στο Ξενία Ναυπάκτου. Η Δημοτική Αρχή που έρχεται ας κρατά μικρό καλάθι και καλό θα είναι να εξετάζει σοβαρά μήπως προκύψει μεγάλος πονοκέφαλος η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Ανάπλαση και όχι μόνο
Αντίστοιχα με την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Ναυπάκτου χάθηκε κάθε λογική με την μη εκπόνηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την μη διεκδίκηση επιπλέον πόρων για την εκτέλεση του έργου. Στο κορυφαίο Ιστορικό Κέντρο πόλης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ξεκινά τις επόμενες μέρες έργο στην λογική με αυτό της ανατολικής ανάπλασης, με παρεμβάσεις υδροαποχετευτικών υποδομών και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.
Ένα έργο που από μόνο του έχει σημαντικές δυσκολίες και μεγάλες απαιτήσεις για την εκτέλεσή του ξεκινά με τους πολίτες να έχουν άγνοια για το τι αφορά και πόσο βελτιώνει ή όχι την αισθητική και λειτουργικότητα της πόλης. Με τις εργασίες να γίνονται στην περιοχή όπου έχει αναφορά η πόλη για αιώνες, τα ανασκαφικά δεδομένα που θα προκύψουν είναι ένας απρόβλεπτος και αστάθμητος παράγοντας.
Οι συνθήκες και η οργάνωση εργοταξίου μέσα στο πιο σημαντικό και πολύ επισκέψιμο χώρο του Δήμου αποτελεί από μόνο του ένα δύσκολο στοίχημα και αν αναλογιστούμε πώς εντός της περιοχής παρέμβασης υπάρχει και ορατό μνημείο σε αστοχία (βλέπε μεντένι) χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη, τότε είναι κατανοητό πώς το εν λόγω έργο ίσως γράψει ιστορία.
Το Κάστρο Ναυπάκτου και ο Ενετικός Λιμένας είναι οι αναφορές της πόλης μέσα στους αιώνες και θα έπρεπε να είναι διαρκής η προσπάθεια όλων των Δημοτικών Αρχών υποστήριξης του έργου του ΥΠΠΟ στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των Τειχών της. Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια ήταν και είναι το από 2013 Ερευνητικό Πρόγραμμα μεταξύ του Δήμου, του ΥΠΠΟ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών που ουσιαστικά απαξιώθηκε αναίτια για χρόνια. Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος υποστηρίχτηκαν μελέτες για την συνέχιση των εργασιών στα Τείχη του Κάστρου.
Αποδομώντας Ανάπτυξη
Το Οικιστικό Ναυπάκτου αφορά το σύνολο των κατοίκων της πόλης και σε καμία περίπτωση λύθηκε με την ψήφιση του νέου ΠΔ. Αντιθέτως η όλη εξέλιξη του εν λόγω ΠΔ μοιάζει με ευκαιρία που δεν αξιοποιήθηκε για το κεντρικό τμήμα της πόλης, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό.
Αντί στην διάρκεια της πενταετίας να είχαν ξεκινήσει και οι διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων και στις λοιπές περιοχές της πόλης αναλωθήκαμε για το ζήτημα της Παλαιοπαναγιάς ουσιαστικά κάνοντας ένα κύκλο χωρίς να κάνουμε το βήμα μπρος που θα ήταν η ολοκλήρωση του Νέου Πολεοδομικού Σχεδίου.
Στην σχολική στέγη η πληγή του κτιριακού του 3ου Δημοτικού Σχολείου αντί να αντιμετωπιστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα και να προχωρήσει η αγορά ενός χώρου που να φέρει το νέο σχολείο στην γειτονιά των μαθητών της, επιλέχθηκε για αγορά, με τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί από την πρώτη καλλικρατική περίοδο, σε χωροθέτηση που είναι τουλάχιστον ακατάλληλη. Αγροτεμάχιο σε σημερινή αλλά και μελλοντική, βάσει του μελλοντικό πολεοδομικού σχεδιασμού, αγροκτηνοτροφική ζώνη.
Σαν κερασάκι μετά τα γεγονότα στην Μάνδρα η επίσπευση των διαδικασιών καθορισμού περιοχών με επικινδυνότητα στην πλημμύρα βρίσκει το εν λόγω εντός αυτών και ενώ είναι σε εξέλιξη η μελέτη του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του νέου σχολικού συγκροτήματος.
Το Βατερλό εκ νέου για το 3ο Δημοτικό δυστυχώς και πάλι δεν αργεί και ας ελπίσουμε να είναι άμεση η απόφαση στην αλλαγή στρατηγικής και στην επίσπευση ενός ορθολογικού δρόμου για την οριστική λύση του ζητήματος. Το σχολείο αυτό πολύ αξιοποιήθηκε ως βήμα λαϊκισμού και δυστυχώς μέχρι και ως fakenews προεκλογικού σποτ πανελλαδικής εμβέλειας.
Μια 2η ανάγνωση του Υπουργικού κειμένου για το «πανωπροίκι» στην ΔΕΥΑΝ αφήνει μια υπόσχεση για το μέλλον, που πιθανόν να περιλαμβάνουν και πολλούς τόκους.
Το όνειρο μια νέας λιμενικής υποδομής που θα άλλαζε το αναπτυξιακό πλαίσιο του Δήμου όσο περισσότερο δούμε τις λεπτομέρειες τόσο δυσκολότερο μοιάζει να είναι εφικτό. Η ολοκλήρωση του με την συγκεκριμένη μελέτη Καταφυγίου Τουριστικού Σκαφών λόγω έλλειψης ωριμότητας πιθανόν να απωλέσει την έστω μερική χρηματοδότησή του. Μια χρηματοδότηση μέσω interreg της Περιφέρειας με πολλές προεκλογικές υποσχέσεις και χωρίς πλέον την ευθύνη τήρησή τους.
Το αυτογκολ της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας θα χρειαστεί χρόνια για να ξεπεραστεί ή να διορθωθεί. Όσο θα καθυστερούν μελέτες και έργα που θα αλλάξουν την λειτουργία της πόλης όπως νέοι άξονες και τούνελ τόσο το κουβάρι του κυκλοφοριακού θα αποδομεί όποια τουριστική και αναπτυξιακή προσπάθεια.
Το Ναρκοπέδιο
Μέσα στο ναρκοπέδιο που στήνεται μπορεί να χαραχθεί όδευση που να λύσει προβλήματα αλλά και να αποδώσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο. Χρειάζεται σοβαρότητα, δουλειά και να αξιοποιηθούν εργαλεία για το τώρα αλλά κυρίως για το αύριο της Ναυπακτίας. Θεμέλιο αυτής της προσπάθειας μπορεί και πρέπει να είναι και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός που πιθανόν να είναι και η πρώτη πρόκληση για την Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο.
*ο Κ. Πατούχας είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός”