20.2 C
Nafpaktos
Friday, November 22, 2024
spot_img
spot_img

Μύθοι και αλήθειες: Δημοσιεύματά μου στον Τύπο

spot_img

Του Γρηγόρη Βαρελά 

Ο Νόβας και ο Κίσινγκερ (ΤΑ ΝΕΑ 21.2.2019)
«Στις 9-10.2.2019 ο εκλεκτός συνεργάτης σας κ. Ι.Κ. Πρετεντέρης αναφέρεται, απαξιωτικά, στον συμπατριώτη μου Γεώργιο Αθανασιάδη – Νόβα, για τρίτη φορά εντός τετραμήνου!

Ο ίδιος, στις 12.10.2018, μετά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στη Νέα Υόρκη έγραψε ‘… τις δημοκρατικές χώρες κυβερνούν πλειοψηφίες που βγαίνουν από τις κάλπες. Όχι κουρελούδες.  Διαφορετικά να φωνάξουμε και τον Αθανασιάδη – Νόβα που τουλάχιστον εξηγούσε ότι: ήταν τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα / και μούλεγες / γαργάλατα’.

Η αλήθεια είναι ότι για να τον πλήξουν ως λογοτέχνη κάποιοι δημοσιογράφοι -πολιτικοί- λογοτέχνες, πολιτικοί του αντίπαλοι, μετά την αποστασία του το 1965, τού φόρτωσαν εκείνο το απαίσιο και γελοίο δίστιχο: ‘Κι ήταν τα στήθη σου άσπρα σαν τα γάλατα και μούλεγες γαργάλα τα, γαργάλα τα…’.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Γ. Αθάνας είναι εντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο ανόητο δίστιχο. Πρώτος το έγραψε, αρχές Αυγούστου 1965, ο Κώστας Σταματίου στα ΝΕΑ και στη στήλη του ‘Αδιακρισίες’.

Στη συνέχεια, παρέλαβε τον Νόβα ο Δημήτρης Ψαθάς, στην πολυδιαβασμένη στήλη του ‘Εύθυμα και Σοβαρά’, επίσης στα ΝΕΑ. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Μαζί και ο πολύς Λαζόπουλος!

Μετά περίπου ένα μήνα, η εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ δημοσίευε, κάθε μέρα επί δύο μήνες σχετική αγγελία αθλοθέτησης βραβείου, στην πρώτη σελίδα της πάνω – πάνω και με έντονα γράμματα. Πρόσφερε μάλιστα αμοιβή 500.000 δραχμές -μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη- υπέρ εκείνου που θα αποδείκνυε ότι αυτό το δύστυχο δίστιχο το έγραψε ή το είπε ο Νόβας.

Φυσικά, δεν βρέθηκε κανένας ‘τυχερός’. Αποκόμματα αυτών των εφημερίδων βρίσκονται στο προσωπικό μου αρχείο.

Ένα αιχμηρό και κακόγουστο δίστιχο, που επινοήθηκε στον κατάλληλο χρόνο και προβλήθηκε με τον κατάλληλο τρόπο, αδίκησε κατάφωρα τον Γ. Αθανασιάδη – Νόβα, ως λογοτέχνη, πολιτικό και άνθρωπο. Κατέληξε δε να συζητείται, σε όλη την Ελλάδα ακόμη και σήμερα, δηλαδή μετά 54 χρόνια!

Χαρακτηριστική περίπτωση, ακόμα δε χειρότερη η περίφημη δήλωση – μύθος Κίσσινγκερ εις βάρος της Ελλάδας, (βλπ. Αυτοέκδοσή μου ‘Πώς γράφεται η Ιστορία – Η δήλωση – μύθος Κίσσινγκερ’).
Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν, αδιάσειστα, πόσο εύκολα ριζώνουν οι μύθοι στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποδεικνύουν και την τεράστια δύναμη του Τύπου, αλλά και τις τρομερές αδυναμίες του!».

Παρατηρήσεις
Είναι πράγματι αδιανόητη η συνεχιζόμενη, εδώ και 54 χρόνια, δυσφήμηση του Γ. Αθανασιάδη – Νόβα στα ΜΜΕ και μάλιστα στην ίδια εφημερίδα όπου και άρχισε αυτή, χιουμοριστικά, το 1965.
Πολλά τα δημοσιεύματά μου στον Τύπο, τοπικό – Αιτωλοακαρνανικό – Αθηναϊκό, κατά των εν λόγω εντελώς αβάσιμων και άδικων επιθέσεων εις βάρος του εκλεκτού συμπατριώτη μας.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ποτέ μου δεν ζήτησα πολιτική ή άλλη εξυπηρέτηση από τον Νόβα και δεν έχω πατήσει σε πολιτικό γραφείο του ιδίου ή άλλου πολιτικού. Και τούτο γιατί απεχθάνομαι τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα.

Για τις κατάφωρες αδικίες μου σε σειρά προαγωγών στην Εθνική Τράπεζα προσέφυγα στη δικαιοσύνη, εν ενεργεία το 1979 και ως συνταξιούχος το 1987 και δικαιώθηκα πλήρως, για πέντε και τέσσερις παραλείψεις προαγωγών μου, αντίστοιχα.

Εν συνεχεία, νεότερη αγωγή μου κατά της Ε.Τ.Ε. και προσφυγές μου κατά του Ταμείου Συντάξεων και κατά του Δημοσίου κατέληξαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με πλήρη και πάλι δικαίωσή μου.

Πρέπει όμως να τονίσω σχετικώς ότι τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας ευνοήθηκαν από τον Νόβα, κατά την μακροχρόνια πολιτική του σταδιοδρομία, με διορισμούς – προαγωγές – μεταθέσεις κ.λπ., ορισμένοι μάλιστα σκανδαλωδώς.

Όμως, εκτός απίθανου λάθους, δεν έχω διαβάσει κανένα δημοσίευμα συμπατριώτη μας προς υπεράσπιση τού ευεργέτη τους, από το 1965 μέχρι σήμερα.

Επίκαιρος, διαχρονικά, ο Αριστοτέλης: «Τους ευεργέτες αγαπούν οι ευεργέτες!».
Σημειώνω σχετικώς ότι το 2004 ένας από τους εν λόγω «καλούς» ευεργετηθέντες συμπατριώτες μας μου ζήτησε να γράψω στον τοπικό Τύπο υπέρ του Νόβα, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για να τοποθετηθεί υπάρχουσα τότε προτομή του, καθώς και αν μπορούσα να καλύψω τη δαπάνη του βάθρου!

Ήταν η περίοδος που αντιμετώπιζα τις πρώτες, αδιανόητες αντιδράσεις, κυρίως αναφορικά με το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων, θέμα που λύθηκε τελικά μετά από προσφυγή μου στη δικαιοσύνη! Χώρια το μπλέξιμό μου με άλλον «καλόν» χριστιανό και κατεργάρη περιωπής, που με εκμεταλλεύθηκε άγρια, πνευ
ματικά και οικονομικά, καπηλευόμενος ταυτόχρονα βάναυσα τη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων!
Όπως είναι γνωστό, οι εν λόγω εξωφρενικές, ψυχοφθόρες και δαπανηρές εις βάρος μου αντιδράσεις συνεχίσθηκαν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από όλους τους Δημάρχους Ναυπάκτου και συνεργάτες τους, που είχαν αποφασιστικό ρόλο επί των προτάσεών μου, μέχρι το 2018!
Μικροψυχία, μικρόνοια και μιζέρια -το λιγότερο- στα πλαίσια εκείνων τού γνωστού, πανταχού παρόντα, δεινού πολέμιου της Ολυμπιακής Ιδέας και των σχετικών πρωτοβουλιών μου!
Έτσι, όμως δεν υλοποιήθηκε σειρά έργων τέχνης, ιστορικού – πολιτιστικού – λαογραφικού περιεχομένου, ζωτικής σημασίας για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Ναυπάκτου και της Ναυπακτίας!

Δυστυχώς, για την τοπική κοινωνία!!

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός» 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme