Αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των περιφερειαρχών, αλλά και στον τρόπο που προκύπτουν τα αντίστοιχα συμβούλια στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Όπως σημειώνει «Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται οι δήµαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, µε ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. Εξετάζεται, όµως, παράλληλα, να µπει και µια δεύτερη προϋπόθεση: Η διαφορά του πρώτου υποψήφιου δηµάρχου µε τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, µε 40% και 5 µονάδες διαφορά από τον επόµενο θα εκλέγεται δήµαρχος από τον πρώτο γύρο. Θυµίζουµε ότι το 2006 είχε νοµοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθµιση βάσει της οποίας δήµαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%».
Και συνεχίζει: «Σηµαντικές τοµές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των ∆ηµοτικών και των Περιφερειακών Συµβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, δηλαδή, και το ενδεχόµενο µείωσης του αριθµού των συµβούλων, ακόµα και κατά 30% (…) Με τη µεταρρύθµιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρµόδιο υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγµένος δήµαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συµβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυµένη (…) Αλλη µία προσαρµογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δηµοτικών συµβούλων από κάποιον συνδυασµό και την είσοδο στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο».
Είναι γεγονός πως τα κυβερνητικά στελέχη, από την πρώτη στιγμή, μίλησαν ανοιχτά για το τέλος της απλής αναλογικής, πριν αυτή καλά καλά ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα μας βρουν με άλλο σύστημα εκλογής, άρα και άλλο τρόπο δόμησης της στρατηγικής των συμμετεχόντων.
Στην περίπτωση δε, που ο νικητής συνδυασμός έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία, άρα δεν θα έχει ανάγκη να κοιτάζει προς άλλους για την εξεύρεση συμμαχιών, η πρώτη και πιο σημαντική συνέπεια θα είναι η μεγάλη μείωση του αριθμού των συνδυασμών που θα κατέβουν στην κούρσα. Γιατί άλλο είναι να βλέπεις προς κάποια ή κάποιες θέσεις με όποιο ποσοστό κι αν λάβεις, πολύ μικρό ή και μεσαίου μεγέθους, κι άλλο να ξέρεις πως ο αγώνας που κάνεις είναι για τη… φανέλα και μόνο, χωρίς καμία πιθανότητα διοίκησης στη συνέχεια.
Και επειδή δεν τρέφω ελπίδες πως το πολιτικό μας προσωπικό θα ανανεωθεί κατά πολύ στο άμεσο μέλλον, μακάρι να κάνω λάθος αλλά δεν το πολυβλέπω, εικάζω πως θα δούνε αρκετά τα ματάκια μας σε επίπεδο συνεργασιών όταν πλησιάσει εκείνη η ώρα. Κάποιες μάλιστα, λένε κάποιοι, ήδη άρχισαν να κυοφορούνται…