Μαρτυρίες καί ντοκουμέντα γιά τό χθές
Του Γεώργιου Α. Παραλίκα
Η πρώτη προσπάθεια δενδροφύτευσης του φρουρίου έγινε το έτος 1914 από τον ιδρυθέντα πριν τέσσερα (4) έτη Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου “Ο ΕΡΜΗΣ”, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Φ.Ε.Κ. 28/3.2.1914. Στο Φ.Ε.Κ. αυτό δημοσιεύεται η απόφαση της Επιτροπής Αναδάσωσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα η περιοχή του φρουρίου Ναυπάκτου έκτασης 45 στρεμμάτων και 248 τ.μ. η οποία και αποτυπώνεται λεπτομερειακά στο προσαρτημένο στο Β. Διάταγμα σχεδιάγραμμα. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι ανατίθεται η αναδάσωση στον προαναφερθέντα εμπορικό σύλλογο.
Δυστυχώς το σχεδιάγραμμα δεν διασώθηκε για να δούμε από ποιο σημείο άρχισε η δενδροφύτευση του φρουρίου, ούτε αν ο εμπορικός σύλλογος Ναυπάκτου υλοποίησε το παραπάνω έργο. Λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι τα πεύκα εντός του τρίτου διαζώματος στην περιοχή γύρω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία φαίνονται γέρικα και είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα εντός και εκτός φρουρίου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι προφανώς η περιοχή, που δενδροφυτεύτηκε πρώτη, ήταν αυτή εντός του τρίτου διαζώματος. Η δενδροφύτευση ολοκλήρου του φρουρίου έγινε 21 χρόνια μετά, το 1935 από την Φιλοδασική Ένωση Ναυπάκτου, που ίδρυσε ο Στρατηγός Ν. Σουμπασάκος, ο οποίος όχι μόνο επέβλεπε προσωπικά τις εργασίες της δενδροφύτευσης, αλλά κατέβαλε και χρηματικό ποσό τόσο για την δενδροφύτευση, όσο και για το πότισμα των φυτών το καλοκαίρι.
*απόσπασμα από το βιβλίο «Εν Ναυπάκτῳ τῇ… Μαρτυρίες καί ντοκουμέντα γιά τό χθές», του Γεώργιου Παραλίκα που δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «εμπρός»