Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς
Γεννήθηκε 3 Ιουνίου 1903, σ’ ένα από τα χωριά του νομού Ηλείας, με σημερινή ονομασία Λέπρεο. Ο πατέρας του έπαιζε ταμπουρά και από μικρή ηλικία τον μύησε στην μουσική. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο ιερέας του χωριού, ο οποίος τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του.
Το 1921 εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στην Αθήνα καθώς εισάγεται στη Νομική Σχολή. Ακολουθεί ένα προσωπικό δρόμο στην αναζήτηση της γνώσης εκτός του χώρου των οργανωμένων σπουδών.
Μελετά τα θεωρητικά έργα των Αρχαίων Ελλήνων, των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών συγγραφέων, αναζητά, αποκρυπτογραφεί και ερμηνεύει παλιά μουσικά χειρόγραφα βιβλιοθηκών όπως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Όρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ.α.
Από το 1931 ο Σίμων Καράς ξεκινά ως ψάλτης στο εκκλησάκι του Προφήτη Ελισσαίου στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Το 1929 ιδρύει το Σύλλογο προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής, στον οποίο ανέπτυξε πολύπλευρη και σημαντική δραστηριότητα, στην ψαλτική τέχνη και το δημοτικό τραγούσι όπως επίσης και στο χορό.
Από τη χρονιά ίδρυσης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το 1937 μέχρι και το 1972 παρουσίαζε την εκπομπή Ελληνικοί Αντίλαλοι όπου εμφανίζονται τακτικά οι χορωδίες του συλλόγου του. Από το 1972 και μετά το εκδοτικό του έργο στην δισκογραφία αλλά και την βιβλιογραφία πληθαίνει.
Στις 26 Δεκεμβρίου 1950, παντρεύεται την Aγγελική Bατούγιου, ακούραστη και ανεκτίμητη συνεργάτιδα μέχρι το τέλος του και συνεχιστής των οραμάτων του μέσα από τον Σύλλογο.
Αυτό που τον διέκρινε σαν ερευνητή και μουσικολόγο ήταν η σπουδαία συνεισφορά του στην Ελληνική παράδοση καθώς έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους αργότερα όπως επίσης όλες τις Ακολουθίες και τους Ύμνους της Εκκλησίας.
Έφυγε από την ζωή στις 26 Ιανουαρίου 1999 σε ηλικία 96 ετών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»