Προς ολοκλήρωση μετά από 40 χρόνια από τον αρχικό του σχεδιασμό, προχωρά το περίφημο για τη Δωρίδα έργο του αρδευτικού Μόρνου που δεν λειτούργησε ποτέ. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το doridanews.gr, η σύμβαση για τη συνέχιση του έργου κατοχυρώθηκε στον ανάδοχο “Ν. & Κ. ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” με ποσοστό έκπτωσης 32,15% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε με ανοικτή διαδικασία, ενώ δεν κατατέθηκε καμιά ένσταση, σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πιστώσεις Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Για την ιστορία να πούμε ότι το έργο αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σε αντιστάθμιση της μείωσης της παροχής του αρδευτικού νερού που έρεε στις εκβολές του ποταμού Μόρνου μέχρι το 1981 – όπου και κατασκευάστηκε το φράγμα και η λίμνη της ΕΥΔΑΠ. Η μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας αποφάσισε τότε την εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή αρδευτικού έργου 24.000 στρεμμάτων. Από αυτά τα 17.000 στρέμματα αφορούσαν την περιοχή της Δωρίδας και τα 7.000 στρέμματα την περιοχή της Ναυπακτίας
Η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Α΄ΚΠΣ (1983-1990). Αυτή προέβλεπε την κατασκευή αρδευτικού έργου με δύο τρόπους ανάλογα των επικρατούντων γεωλογικών υδρολογικών και εδαφολογικών συνθηκών σε αντίστοιχες περιοχές. Η υλοποίηση εξελίχθηκε σε δύο φάσεις:
Α φάση: Αφορούσε την κατασκευή αρδευτικού δικτύου 5000 στρ. Το έργο υλοποιήθηκε με την κατασκευή ενός φράγματος για την σύλληψη της επιφανειακής ροής και ανάσχεσης της υπόγειας επί της κοίτης του ποταμού Μόρνου σε θέση ανάντη της προς άρδευσης περιοχής. Για την φάση αυτή αφορούσε η κατασκευή μεγάλης δεξαμενής αναρρύθμισης και δίκτυο διανομής κλειστού τύπου υπό πίεση, χωρίς αναδασμό διότι οι μορφολογικές και υδρολογικές συνθήκες δεν απαιτούσαν την εφαρμογή του.
Β φάση: Το έργο αυτό υλοποιήθηκε και προέβλεπε την κατασκευή αρδευτικού δικτύου ανοικτών διωρυγών, δεξαμενής αναρίθμησης, στραγγιστικού δικτύου και αγροτικών δρόμων στην περιοχή κατάντη των οικισμών μέχρι την θάλασσα, με την εφαρμογή αναδασμού σε έκταση 10.000 στρ. Η στράγγιση της περιοχής ήταν απαραίτητη λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και λόγω του χαμηλού ή και αρνητικού υψομέτρου των εδαφών. Αυτά άλλωστε διαπιστώθηκαν και από την εδαφολογική και την υδρολογική μελέτη και έτσι ο αναδασμός έργου λόγω της ανάγκης κατασκευής του στραγγιστικού δικτύου.
Το έργο αυτό εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας το 2006 και υλοποιήθηκε με φορέα το Υπουργείο Γεωργίας. Σήμερα το έργο έχει υλοποιηθεί με πολλές ατέλειες, παραλείψεις και αστοχίες, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό. Το έργο έχει δοθεί από το 2011 μόνο για διοικητική παραλαβή στο ΤΟΕΒ με σκοπό τον εντοπισμό ατελειών και προβλημάτων. Ο ΤΟΕΒ επανειλημμένα έχει διατυπώσει σε αναφορές του τα εκτεταμένα προβλήματα στο αρδευτικό (τσιμενταύλακες), στραγγιστικό και οδικό δίκτυο, στις διαβάσεις του έργου καθώς και στην δεξαμενή. Σήμερα λόγω των ανωτέρων δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Επίσης το έργο δεν είχε παραληφθεί για πολλά χρόνια από το υπουργείο και δεν είχε συνταχθεί το μητρώο του – το οποίο θα περιέγραφε την οριστική κατάσταση των κατασκευασμένων τμημάτων.
Τα προβλήματα εντοπίστηκαν αμέσως στην μη δυνατότητα άρδευσης και την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής, στην ελλιπή δυνατότητα πρόσβασης των κτημάτων, στην δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στην ανάντη του αναδασμού περιοχή λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικής τάφρου.
Παράλληλα παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης από την υπηρεσία της Π.Ε. Φωκίδας του αναδασμού του Μόρνου, η επιχειρούμενη προσπάθεια απόδοσης της νομής των κτημάτων στους αγρότες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο μέρος, απέβη άκαρπη, λόγω των σφοδρών διαμαρτυριών και καταγγελιών από τους κατοίκους λόγω των κακοτεχνιών και της μη δυνατότητας πρόσβασης, με αποτέλεσμα τη διακοπή της διαδικασίας απόδοσης της νομής των νέων αυτών τεμαχίων».