Η πίστα Κανόε-Καγιάκ του Ευήνου περνά στην αρμοδιότητα του Εθνικού Παπαχαρλαμπειου Σταδίου. Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου του 2021, ο χώρος πλέον τελεί υπό την ευθύνη της Επιτροπής Διοίκησής του, δίνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιηθεί. Διαβάστε το ρεπορτάζ της «ε», σε μία πρώτη φάση ανάδειξης του θέματος, το οποίο θα έχει και συνέχεια.
Το ότι εδώ και χρόνια στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο γίνεται πολύ καλή δουλειά είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι στην πόλη της Ναυπάκτου. Τόσο επί της προηγούμενης θητείας, όσο και επί της σημερινής, με αρωγό τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατά τις τελευταίες θητείες, έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις αλλάζοντας δραστικά την εικόνα των εγκαταστάσεων, όπως φυσικά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι και η παρούσα εξέλιξη η οποία στην ουσία φέρνει την πίστα του Ευήνου στην αρμοδιότητα της Επιτροπής του Σταδίου, αναγνωρίζοντας το έργο που παράγεται.
Ας δούμε καταρχάς τι αναφέρει το ΦΕΚ της απόφασης, που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2021, βάσει του οποίου ο χώρος παραχωρείται στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο:
«Παραχωρείται κατά χρήση στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου Παπαχαραλάμπειο» για αόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς αντάλλαγμα, η ΕΚΤΑΣΗ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (προπονητήριο πίστας σλάλομ-καγιάκ) του Β.Κ. 90 Δημοσίου Ακινήτου, εκτάσεως εμβαδού ενενήντα (90) στρεμμάτων, η οποία περιγράφεται αναλυτικά στην υπό στοιχεία υπό στοιχεία 25/05-09-2002/Δ.12 απόφαση της Κ.Ε.Δ. και από 10/09/2002 παραχωρητήριο προς την Γ.Γ.Α. και ορίζεται από τα σημεία Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Α στο από Ιουλίου 2001 τοπογραφικό διάγραμμα της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας.
Η παραχώρηση έχει σκοπό την χρήση από μέρους του παραχωρησιούχου για αθλητικές δραστηριότητες.
Η παραχώρηση χρήσεως της ανωτέρω έκτασης πραγματοποιείται υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις του ν.δ. 423/1976, και συγκεκριμένα:
α) Να διατηρείται εσαεί η αθλητική χρήση της παραχωρημένης έκτασης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.
β) Να εφαρμόζονται οι όροι του από 10/09/2002 παραχωρητηρίου.
γ) Το σύνολο των πάσης φύσεως έργων βελτίωσης ή συντήρησης θα γίνονται βάσει μελετών οι οποίες θα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Γ.Γ.Α. και έχει διατυπωθεί η έγκριση της ΕΤΑΔ Α.Ε.
Επίσης η παραχώρηση διενεργείται με τους εξής όρους:
α) Η παραχώρηση λαμβάνει χώρα υπό τον όρο του αμεταβίβαστου σε τρίτους και θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ».
β) Ο παραχωρησιούχος – «Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου», φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ακώλυτη και ασφαλή χρήση της πίστας σλάλομ – καγιάκ και οφείλει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περίφραξη, προφύλαξη και ασφαλή λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.
γ) Η παραχώρηση γίνεται υπό τον όρο αμεταβίβαστου σε τρίτους, αποκλειόμενης της εκμίσθωσης του χώρου σε τρίτους χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του ν. 423/1976.
δ) Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς ανάκλησης της παραχώρησης της χρήσης σε περίπτωση μη τήρησης όλων ή ενός των όρων της παρούσας».
Οι συζητήσεις
Πώς φτάσαμε όμως εδώ και πολύ περισσότερο τι σημαίνει αυτό τόσο για τις ευθύνες της Επιτροπής του Σταδίου, όσο φυσικά και για τις προοπτικές αξιοποίησης της πίστας. Θα πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε ότι αυτό που ίσχυε έως και το 2017 ήταν το ότι ο χώρος παραχωρείτο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ, η οποία είχε και την ευθύνη συντήρησης αλλά και λειτουργίας του. Η αδυναμία αυτής να επιτελέσει τον εν λόγω ρόλο, καθώς απαιτούνται αρκετές και πολυδάπανες παρεμβάσεις, οδήγησε στην άρνησή της να κάνει αποδεκτή την παραχώρηση πριν από 4 χρόνια, με συνέπεια η πίστα να μείνει στα χέρια της πολιτείας, χωρίς όμως προοπτικές σοβαρής αξιοποίησης.
Προγραμματική σύμβαση
Με τα παραπάνω δεδομένα ερχόμαστε στο 2021, όπου ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχοντας διαγνώσει τις ικανότητες της διοίκησης της Επιτροπής του Σταδίου να επιτελεί σοβαρό έργο, ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα η πίστα να παραχωρηθεί σε αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», ο πρόεδρός της Γιώργος Μίχος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο, ξεκινώντας κύκλο συζητήσεων, τόσο με την Ομοσπονδία, όσο και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής που μπορούν να βοηθήσουν, βλέπε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τους δήμους Ναυπακτίας και Θέρμου. Η πορεία αυτών και η θετική διάθεση συνεισφοράς οδήγησαν εν τέλει στην υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ. Αυτό που μάλιστα τώρα δρομολογείται, για να περάσουμε από το θεωρητικό επίπεδο στην πράξη, είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όλων των παραπάνω, ώστε να αποσαφηνιστεί πως και με ποιο τρόπο η κάθε πλευρά μπορεί να βοηθήσει στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, με τη βοήθειας φυσικά και της πολιτείας η οποία θα αυξήσει την επιχορήγηση προς την Επιτροπή του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου, μιας και της έδωσε επιπλέον αρμοδιότητες-ευθύνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λ. Αυγενάκης έχει δώσει εντολή ώστε η διοίκηση να τρέξει τις διαδικασίες, στοχεύοντας καταρχάς στην ενίσχυση της ασφάλειας της πίστας, και ακολούθως στη διερεύνηση του κάθε πιθανού τρόπου αξιοποίησής της. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε άλλωστε πως μιλάμε για την μοναδική φυσική πίστα ολυμπιακών διαστάσεων που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία εκτός της χρήσης που μπορεί να έχει από τους αθλητές του Κανόε-Καγιάκ, μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών, οι οποίοι έλκονται από δραστηριότητες του είδους.
Η ευκαιρία
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ευθύνη αυτής «εδρεύει» στη Ναύπακτο, είναι αναμφίβολα κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο με σωστές κινήσεις μόνο οφέλη μπορεί να φέρει. Επί αυτών, βέβαια, ο λόγος περνά κυρίως στην πλευρά του δήμου, ο οποίος θα είναι ο ένας εκ των συμβαλλόμενων στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί, όμως ο ρόλος του δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Κι αυτό γιατί εν έτη 2021 και με τον επισκέπτη να επιζητά εμπειρίες από τον τόπο που πηγαίνει, η πίστα Κανόε-Καγιάκ στον Εύηνο αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να προστεθεί αξία στον τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τούτο βέβαια, για να επιτευχθεί, δεν είναι εύκολη υπόθεση μιας και προϋποθέτει σοβαρή και στοχευμένη προσέγγιση.
Προ λίγων μηνών, στην πίστα βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ Γιάννης Κόλιας. Ο πρώτος τότε είχε δηλώσει έτοιμος, ως δήμος, να συνδράμει όπου χρειαστεί ώστε ο χώρος να αξιοποιηθεί αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στον τόπο. Πως θα γίνει όμως αυτό; Είναι ένα πρώτο βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί πλέον, διότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και η γνωστή λαϊκή ρήση… «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια».