Γράφει ο Γιώργο Κων. Ασημακόπουλος
Στην τέχνη και την επιστήμη του μάνατζμεντ βασικό εργαλείο είναι η μελέτη των βέλτιστων πρακτικών. Αν σε ένα πράγμα είναι καλή η Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι να βρίσκει ευφάνταστους τίτλους για πολύ απλά πράγματα. Βέλτιστη πρακτική σημαίνει πολύ απλά να κοιτάζω τι κάνουν οι επιτυχημένοι και, να τους αντιγράφω προσαρμόζοντας τις πρακτικές τους στο δικό μου περιβάλλον.
Όταν πάω κάπου όπου έχουν πετύχει, προσπαθώ να παρατηρώ, να ρωτώ και να μαθαίνω. Νιώθω πολύ ωραία όταν σχεδιάζω, δίνει μεγάλη ικανοποίηση αυτή η δημιουργική διαδικασία. Βλέπω κάτι και προσπαθώ να σκεφτώ πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί στη δική μας περίπτωση ώστε να υπηρετήσει το κοινό συμφέρον. Απορώ ειλικρινά με τον νυν Δήμαρχο, που ενώ έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει κιόλας όσα οραματίζεται, απέχει από αυτή την πολύ ικανοποιητική πνευματική άσκηση.
Βρέθηκα πριν λίγες μέρες στη δεύτερη πατρίδα μου, το Ηράκλειο της Κρήτης. Μια πόλη όπου υπήρξα φοιτητής και με μεγάλωσε, όπου έχω σχέσεις ζωής. Είναι γνωστό πως το Ηράκλειο και η Κρήτη γενικότερα είναι υπόδειγμα τοπικής ανάπτυξης. Μια πανίσχυρη τοπική οικονομία που η βάση της είναι ευρέως διαφοροποιημένη καθώς βασίζεται στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, την αγροτική παραγωγή, τις μεταφορές, την τεχνολογία και άλλα πολλά. Ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που λειτουργεί γύρω από την πόλη του Ηρακλείου.
Ένα νησί με αρχαιότητες που ξεκινούν από το 4000 προ Χριστού και φτάνουν στα Οθωμανικά χρόνια. Μινωίτες, Ενετοί, Τούρκοι, Αλγερινοί ποιος δεν πέρασε και δεν έχτισε εδώ. Η πόλη του Ηρακλείου περικλείεται ολόκληρη από τα ενετικά τείχη, με τα αυτοκίνητα να περνούν από τις πύλες του κάστρου που βρίσκονται κάτω από ντάπιες.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι η ευρύτατη πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης. Ένα πεζοδρομημένο κέντρο που φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα των Ενετών. Κτήρια εκατοντάδων ετών που υπηρετούν σήμερα τη λειτουργία της πόλης.
Σε αυτό τον πεζόδρομο βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης, η περίφημη Λόντζια. Είναι κατασκευασμένο από τους Ενετούς το 1628. Ήταν από τότε το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης, στεγάζοντας διοικητήριο και χρηματιστήριο. Σήμερα το ίδιο κτήριο, στο ίδιο σημείο, στεγάζει τα γραφεία του δημάρχου και των αντιδημάρχων, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και την Οικονομική Υπηρεσία. Φυσικά δεν χωράει όλες τις υπηρεσίες, οπότε συμπληρώνεται από άλλα κτήρια τα οποία βρίσκονται στο κέντρο και πολύ κοντά στη Λόντζια. Οι Ηρακλειώτες επέλεξαν να διατηρήσουν τη διοικητική ταυτότητα της πόλης τους, αντί να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο Δημαρχείο εκτός κέντρου.
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Δημοτική Πινακοθήκη. Στεγάζεται στη βασιλική του Αγίου Μάρκου που κατασκευάστηκε το 1239 από τους Ενετούς. Το Ηράκλειο φυσικά και έχει Δημοτική Πινακοθήκη, όπως έχει κάθε πόλη που θέλει να σέβεται τον πολιτισμό της, να τον μεταλαμπαδεύει και να τον προβάλλει. Καλό θα ήταν να προβληματιστούν λίγο οι τοπικοί μας παντογνώστες που λοιδορούν στο facebook την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε επιτέλους την πινακοθήκη της Ναυπάκτου.
Λίγα μέτρα παραπέρα από την Δημοτική Πινακοθήκη και το Δημαρχείο βρίσκουμε την Δημοτική βιβλιοθήκη. Δεν είχαν Παπαχαραλάμπους αυτοί να την βρουν έτοιμη, οπότε την έφτιαξε και την λειτουργεί ο Δήμος.
Κοντά στον τάφο του Καζαντζάκη που βρίσκεται πάνω σε ντάπια του ενετικού τείχους, κτίστηκε πρόσφατα το Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο. Σε μια πόλη όπου το μικρότερο ξενοδοχείο έχει όσα δωμάτια όλη η Ναύπακτος μαζί, όπου υπάρχουν πολλά ιδιωτικά συνεδριακά κέντρα, ο Δήμος κατασκεύασε και λειτουργεί τέτοια υποδομή, μέσω πολυμετοχικής δημοτικής ανώνυμης επιχείρησης, την ΔΕΠΑΝΑΛ.
Στο λιμάνι της πόλης βρίσκεται το καφέ/εστιατόριο ΜΑΡΙΝΑ. Το κτήριο ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Εδώ έχουμε το ανήκουστο: ο Δήμος συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΟΛΗ και ενοικιάζει το κτήριο. Τώρα καθίστε και κρατηθείτε: ο Δήμος λειτουργεί τη ΜΑΡΙΝΑ ως καφέ και εστιατόριο! Κόντρα σε όσα μας λένε οι Ναυπάκτιοι μέτρ του τουρισμού του πληκτρολογίου, ο Δήμος Ηρακλείου λειτουργεί καφετέρια πάλι μέσω της ΔΕΠΑΝΑΛ.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτουργεί ένα τεράστιο ενυδρείο, που φέρνει επισκεψιμότητα όλο το χρόνο μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών. Το δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει έσοδα και λειτουργεί ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος, με εισιτήριο έξι ευρώ. Με οκτώ ακόμη ευρώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει, για έντεκα ολόκληρα λεπτά, μια εικονική αναπαράσταση του βυθού. Επίσης το Πανεπιστήμιο λειτουργεί το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Στο Ηράκλειο των 5.000 ετών ιστορίας, που τα αρχαία είναι παντού, υπάρχουν πολλά υπόγεια πάρκινγκ. Ένα από αυτά είναι Δημοτικό.
Ο Δήμος Ηρακλείου αναδεικνύει την ιστορική και διοικητική του συνέχεια με ένα εμβληματικό Δημαρχείο και, τον πολιτισμό του τόπου με πινακοθήκη. Λειτουργεί καφεστιατόριο, υπόγειο χώρο στάθμευσης και συνεδριακό κέντρο. Το πανεπιστήμιο Κρήτης, που στην αρχή του αγκαλιάστηκε από τον Δήμο, λειτουργεί δύο μουσεία συμβάλλοντας στην παιδεία, τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη.
Περιττεύει νομίζω να αναφέρω τι σκέψεις κάνω για τη Ναύπακτο και το πως θα μπορούσαν αυτά να προσαρμοστούν στη δική μας πραγματικότητα, έχοντας πρόσφατες όλες τις παραπάνω εικόνες. Επίσης περιττεύει η σύγκριση με την τρέχουσα δημοτική μας κατάσταση, καθώς προκαλεί οργή και θλίψη.