Thursday, February 6, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Συνάντηση εργασίας με θέμα και το ΒΙΟΠΑ στη Δωρίδα

spot_img
spot_img

Η επιχειρηματικότητα στη Φωκίδα επί τάπητος

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, αλλά και οι επιχειρήσεις του νομού πιο συγκεκριμένα, καθώς και η ανάγκη έμφασης και επένδυσης στην εκπαίδευση ήταν τα θέματα που  εξετάστηκαν στη συνάντηση εργασίας που είχαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας αντιπροσωπεία του τελευταίου με τον Πρόεδρο και τον Β΄Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), Νίκο Κουδούνη και Παναγιώτη Λώλο αντίστοιχα, με αφορμή τη διοργάνωση του 7ου περιφερειακού μαθητικού διαγωνισμού για την επιχειρηματικότητα, που είναι προγραμματισμένος για το προσεχές διάστημα.

Από πλευράς Επιμελητηρίου Φωκίδας το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Πρόεδρος Βασίλης Αυγερινός, ο Ά Αντιπρόεδρος Νίκος Κουλός, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Πολυζώης και το μέλος του ΔΣ Θύμιος Μήταλας. Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιχειρηματίες του νομού Αυγουστίνος Κοτρώνης και Νίκος Αναγνωστάκος. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Δελφοίς, ο Α. Κοτρώνης τόνισε ως καίριο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή τη στρέβλωση που δημιουργεί στο ΑΕΠ της Περιφέρειας και στα παρεπόμενα προβλήματα από τις υφιστάμενες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ιδίως για επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Δωρίδα και στα όρια με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

“Είναι σε γνώση του Υπουργείου το ζήτημα και γίνονται προσπάθειες για την άρση της συγκεκριμένης στρέβλωσης μέσω μεταφοράς κωδικών, αν και πρόκειται για θέμα που μόνο εύκολο δεν είναι”,  σημείωσε σχετικά ο Π. Λώλος, για να προσθέσει ο Ν. Κουδούνης πως πρέπει η προσοχή να πέσει στη δημιουργία μεμονωμένων βιομηχανικών πάρκων τονίζοντας πως ο ΣΒΣΕ σε συνεργασία με το Δήμαρχο Δωρίδας Γ. Καπεντζώνη μπορεί να συντρέξει την ανάπτυξη τέτοιου πάρκου στην περιοχή των Μαλαμάτων -όπου, σημειωτέον, σχετικό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει περί τις 80 επιχειρήσεις- παρέχοντας καίρια συμβουλευτική υποστήριξη και τεχνογνωσία. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία τόσο της δημιουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης όσο και άλλων ανάλογων, καθώς “οι κυβερνήσεις  πάντα ήταν φοβικές στη βοήθεια προς τη βιομηχανία”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το σημείο όμως, μεταξύ των όσων συζητήθηκαν, στο οποίο επεφύλαξε η μεγαλύτερη έμφαση ο επικεφαλής του ΣBΣΕ ήταν το ζήτημα της εκπαίδευσης. “Πρέπει να δημιουργηθούν βάσεις για την επιχειρηματικότητα στην κοινωνία και τους γονείς. Ο Σύνδεσμος επενδύει πολλά στην εκπαίδευση και την ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων, καθώς ήδη ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση κι επιβάλλεται οι δράσεις μας σχετικά να είναι απολύτως συντονισμένες, ιδίως υπό το υφιστάμενο διεθνές καθεστώς ανταγωνισμού που υφίσταται”, υπογράμμισε σχετικά, για να συνεχίσει τονίζοντας: “Είναι σημαντικός ο ρόλος του ΕΠΑΛ και του θεσμού της μαθητείας στην προκειμένη περίπτωση. Από την άλλη πλευρά τα ΤΕΙ δυστυχώς μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε πανεπιστήμια, ενώ και στα ΑΕΙ, παρόλο που έχουμε άριστα πανεπιστήμια, εν τούτοις απουσιάζουν συγκεκριμένες σχολές”. “Τα ΕΠΑΛ δημιουργούν εξειδικευμένους βιομηχανικούς εργάτες πρώτου επιπέδου. Πρέπει, όμως, ο θεσμός της μαθητείας να επεκταθεί, να επιδιωχθεί άνοιγμά του σε επιπλέον ειδικότητες για την ανάπτυξη περαιτέρω δεξιοτήτων. Αυτό πρέπει να συμβεί στο ΕΠΑΛ Άμφισσας και βέβαια και στα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της Στερεάς Ελλάδας”, κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.